tiistai 23. elokuuta 2016

Käytäväpeliä - Boston Public

Ohjelman elinkaaren ratkaisee yleisö. Ehkä toisinaan myös tuotantoyhtiö, mutta kyllä se kuuntelee tuolloin yleisön ääntä. Joskus ohjelman kohtalon voi ratkaista myös ohjelmaa esittävä yhtiö. Tai ainakin tuntuu toisinaan aika käsittämättömältä, kun jokin kelpo ohjelmakin lähetetään eetteriin puolen yön tuolla puolen, kun kausia pätkitään tai kun episodeja esitetään epäjärjestyksessä.

Ehkä tämä kaikki on nykyteknologian myötä taakse jäänyttä elämää?

Maikkari näytti meillä 2000-luvun alussa sarjaa nimeltään Käytäväpeliä/Boston Public (2000-04). Sarjan suomenkielinen nimi on aika onneton, mutta kyse on koulumaailmaan sijoittuvasta draamakomediasta. ("Koulussa on käytävä!" "Niin mutta on siellä myös seinät ja katto...")

Käytäväpelin takapiruna toimi David E. Kelley, aiemmista (ja myöhemmistäkin) menestyssarjoistaan tunnettu tekijänimi (Rooman sheriffi, Chicagon lääkärit, Ally McBeal, Oikeus ja kohtuus, Boston Legal, Harryn laki, Luovat hullut jne.).

Alkukielisen nimensä mukaisesti tämäkin sarja sijoittuu Bostoniin, Winslow High School -nimiseen opinahjoon. Sarjan päärooleja vetävät aikuiset, lähinnä opettajat, mutta myös muutaman opiskelijan elämää seurataan.

Winslow High Schoolin johdossa on rehtori Steven Harper (Chi McBride), joka joutuu sekä esittämään että olemaan kova, koska hän kamppailee monien paineiden ja odotusten ristitulessa. Pohjimmiltaan Harper on kuitenkin rehti, oikeudenmukainen ja hyväsydäminen. Kuinkas muutenkaan.

Apulaisrehtorina Harperilla on Scott Guber (Anthony Heald), jonka toimenkuvaan kuuluu olla kurinpitäjänä sekä opiskelijoille että henkilökunnalle. Guberin haaveena on päästä rehtoriksi rehtorin paikalle, mutta Harperin ja hänen välillään vallitsee kyllä hyvä työtoveruus.

Opettajakunta koki esityskausien kuluessa hieman muutoksia. Alkupään kahdella kaudella  yhteiskuntaopin maikka Lauren Davis (Jessalyn Gilsig) sai paljon ruutuaikaa. Samoin talon coolein ope Harry Senate (Nicky Katt). jonka luokkahuone on nimeltään Tyrmä (the Dungeon). Harry saa ryhmäänsä hankalimmat oppilaat ja hän käyttää välilllä hieman epäortodoksisia keinoja.

Toinen yhteiskuntaopin maikka. Maria Hendricks (Loretta Devine) saa pitää työnsä koko sarjan ajan, vaikka hän kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja joutuu napsimaan pillereitä kestääkseen stressiä. Hissanmaikka Harvey Lipschultz (Fyvush Finkel) on vanhemmanpuoleinen herrasmies, jolla kuitenkin älli pelaa omintakeisesti. Marilyn Sudor (Sharon Leal) toimii englannin ja musiikin maikkana.

Elämä Winslow High Schoolissa poikkeaa aika lailla kotoisesta meiningistä, vaikka välimatkaa on epäilemättä kuluneiden vuosien myötä otettukin kiinni. Toisaalta, sarjan lähtökohta ei ole alkuunkaan realistinen dokumentointi, vaan mahdollisimman hätkähdyttävän draaman luominen. Huumoria unohtamatta. Aiheet annostellaan laajalla skaalalla rintaliiviprotestista käytävätappeluun, murhaepäilyistä lakihaasteisiin ja sopimattomasta koskettelusta sydänkohtauksiin. Yli kymmenen episodin ajan seurataan kellariin lukitun Jeremyn (Kaj-Erik Eriksen, Kuuma piiri) päälleliimattua tarinaa.

Koska tekijä on David E. Kelley, tapahtuu sarjauniversumissa myös pieniä ristiinkytkentöjä lakisarjojen Oikeus ja kohtuus sekä Boston Legal kesken. Boston Public kesti neljä sesonkia ja tuotti tuloksena 81 episodia.

Steven Harper: Whenever you don't know what to do, choose the hardest thing, because nine times out of ten, that's the right thing to do.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti