perjantai 26. elokuuta 2016

Kovat koppalakissa - The Thin Blue Line

Rowan Atkinson nousi isoon suosioon viimeistään Nolojen tilanteiden mies/Mr. Bean -hupailuiden myötä. Ja toki aivan ansiosta. Mr. Beanin hahmo on nerokas, ja sitä maltettiin kehittää ja varioida sortumatta loputtomaan ryöstöviljelyyn. (Jota tv-kanavat ovat sittemmin ansiokkaasti harrastaneet...)

Atkinsonin naama oli kyllä toisaalta tullut brittiläistä komediaa seuraaville tutuksi jo aiemminkin Ei yhdeksän uutisista sekä tietenkin Musta kyy -sarjasta. Ne olivat kuitenkin ehkä sekä Suomessa että muualla hieman marginaalisempia asianharrastajien suosikkeja verrattuna Mr. Beaniin, joka teki Rowan Atkinsonista tunnetun nimen keskivertokatsojan sivistyksessä.

Suosion kääntöpuoli on se, että sen vangiksi voi jäädä. Liekö tämä ollut yksi syy siirtyä seuraavaksi Kovat koppalakissa/The Thin Blue Line (1995-96) -sarjan pariin? Sarjan on luonut ja käsikirjoittanut Atkinsonin kanssa jo aiemminkin yhteistyötä tehnyt kirjailija Ben Elton.

Jos Mr. Bean oli satunnaisia ääntelyitään lukuunottamatta selkeästi mykkäfilmien sankareiden perillinen, niin Kovat koppalakissa Rowan Atkinson pääsee näyttelemään myös äänellään. Eikä sovikaan unohtaa, että Atkinson on erittäin hyvä ääninäyttelijä. Hän artikuloi selkeästi ja ilmeikkäästi ja pääsee tässä sarjassa käyttämään tätä kykyään täydeltä laidalta. Epäilemättä myös omaksi nautinnokseen.

Sarja sijoittuu fiktiiviseen Gasforthin kaupunkiin Lontoon lähelle ja siellä sen poliisiasemalle. Univormupukuisia poliiseja johtaa vanhanajan poliisityöhön uskova tarkastaja Raymond C. Fowler, jota roolia Atkinson työstää tässä sarjassa. Fowler on työlleen omistautunut poliisi, hieman vakaa ja yksitotinen, kuitenkin. Sosiaalisesti hän on hieman kömpelö tajuamaan tilanteita - tai pitkäaikaista tyttöystäväänsäkään. Vapaa-ajalla Fowler harrastaa näyttelemistä ja pienoismallien rakentelua.

Fowlerin tyttöystävä on kersantti Patricia Dawkins (Serena Evans), joka hoitaa usein asemalla vastaanottotiskihommia. Hän jaksaa sinnitellä Fowlerin kanssa, vaikka kaipaisi hieman enemmän vipinää vällyjen alle. Aseman karikatyyrimäisin poliisi on konstaapeli Kevin Goody (James Dreyfus), jonka mielestä univormu on hienointa poliisivoimissa. Goody ei ole erityinen järjen jättiläinen, vaan on useimmiten hukassa; hyväntuulinen tosin.

Univormupukuisista poliiseista tärkeä on myös järjen ääntä ja jalat maassa -meininkiä edustava konstaapeli Maggie Habib (Mina Anwar). Habib pystyy samalla sekä älyllistämään asiat että koheltamaan itse. Fowleriin Habib suhtautuu kunnioittavasti, mutta saattaa samalla hieman hymähdellä tämän vanhanaikaisille metodeille.

Fowlerin arkkivihollinen on lain samalta puolelta: siviilipukuisten etsivien nokkamies, tarkastaja Derek Grim, jota pitkänlinjan mies David Haig tyypittelee hieman alleviivaten mutta sarjaan oivallisesti sopien. Nämä kaksi miestä nokittavat ja nälvivät toisiaan siinä määrin, että rikosten selvittelykin tuntuu jäävän toissijaiseksi.

Mitään kovin rajuja rikoksia sarjassa ei selvitetä, ja suurin osa toiminnasta (tai dialogeista) tapahtuu poliisiaseman suojissa. Kovat koppalakissa pohjaa huumorinsa siis aika paljon verbaliikkaan. Vaikka katsojat siitä pitivätkin, niin kriitikot nyrpistelivät nokkaansa eikä sekään ole ihme. Sarja oli jo valmistumisvaiheessaan hieman vanhahtava tai ainakin perinteeseen tukeutuva. Atkinson takia sitä kuitenkin katsoi mielikseen.

Vain kaksi kautta ja 14 episodia.


Fowler: The problem with old copper tricks, Constable Boyle, is that old coppers know 'em.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti