perjantai 7. elokuuta 2015

Justified

Deadwood on huikean hyvä sarja paitsi omassa genressään niin ylipäätään missä tahansa ja millä tahansa mittareilla mitattuna tv-sarja -universumissa. Deadwoodin hieman jäyhän ykstotista sheriffi Seth Bullockia esitti Timothy Olyphant. Ei hän tehnyt rooliaan siinä mitenkään ikimuistoisesti ihon kananlihalle nostattaen mutta sinänsä oikein hyvin roolinsa saappaat täyttäen.

Olyphantin ura ei merkillistä kyllä lähtenyt tästä laatusarjasta jyrkkäkulmaiseen nousukiitoon, vaan sen sijaan hänet nähtiin muun muassa tekemässä tusinaroolia Die Hard 4.0 -päivityksen standardipahiksena sekä sekalaisia pikkurooleja erilaisissa tv- ja elokuvaproduktioissa. Mitään erityisiä klassikkostatuksen omaavia mestariteoksia ei listalle kertynyt.

Vuonna 2010 tuli hieman puskan takaa katalogia ryhdistävä merkintä: päärooli uudessa tv-sarjassa Justified (2010-15). Justified on tyylilajiltaan eräänlainen länkkärimukaelma, jonka alkuperä pohjautuu Elmore Leonardin novelliin "Fire in the Hole" ('When the Women Come Out to Dance', 2002). Leonardin aiheesta ja hahmoista Justified-sarjan on televisiolle kehittänyt Graham Yost.

Sarjan pääosassa on Timothy Olyphantin loistokkaasti esittämä stetsonhattuinen apulaissheriffi Raylan Givens (United States Marshals Service'n toimistosta), jonka elkeissä nimenomaan on vanhan lännen meininkiä, sillä Raylan on piirikunnan nopein vetäjä, mikä tehdään useaan otteeseen selväksi ykköskaudella. Milloin ampuminen sitten on oikeutettua (justified), on sarjan peruskysymyksiä. Raylan passitetaan sarjan alkaessa Miamista ammuskelun jälkimainingeista johtuen vanhalle kotiseudulleen Kentuckyyn, minne hän tuo tuomisinaan oman omintakeisen käsityksensä laista ja sen tulkinnasta.

Raylan edustaa liittovaltion poliisia, joka ei niinkään tutki rikoksia, vaan suorittaa pidätyksiä. Näissä toimissaan hänen menneisyytensä kietoutuu tarinoihin rikollisen lapsuudenkaverin Boyd Crowderin (Walton Goggins, tuttu mm. Shield-sarjasta), ihastuksen Ava Crowderin (Joelle Carter) tai umpikieron isäukon Arlon (Raymond J. Barry) myötä. Lisäksi Raylan joutuu kohtaamaan jatkuvasti entisen vaimonsa Winona Hawkinsin (Natalie Zea), koska he työskentelevät samassa rakennuksessa. Raylanin ja Winonan suhde myös lämpenee tämän Raylanin paluun myötä.

Työtovereina Raylanilla on tasapainoinen, tiukka mutta kuitenkin avarakatseinen pomo Art Mullen (Nick Searcy) sekä kanssamarshallit Tim Gutterson (Jacob Pitts) ja Rachel Brooks (Erica Tazel). Raylanin kanssa heillä on yhteinen päämäärä, mutta toimintatavat ovat jokseenkin erilaiset.

Timothy Olyphant tekee roolistaan läpensä uskottavan ja valloittavan. Hänen Raylan Givensis´nsa on sekä luotettava toimija että salaperäisen juonikas mies, jolla on lähes koko ajan tietävä pilke silmäkulmassaan. Käsikirjoitukset ovat ylipäätään kiinnostavia ja dialogit usein teräviä, näyttelijät hyviä ja miljöiden myötä Justified on äärimmäisen hyvätunnelmainen sarja. Ankaruus ja leppoisuus käyvät siinä toimivaa dialogia. Sarjan tunnari johdattaa juuri oikealla tavalla sen tunnelmaan (Gangstagrassin "Long Hard Times to Come"). Näyttelijät ovat saaneet hyvää näyteltävää ja he tekevät sen hyvin.

Ykköskaudella Raylan keskittyy Crowderin perheen rikoksiin, ja hänellä on vastassaan sekä "kääntymyksen tehnyt" Boyd että tämän kova isäukko Bo (M.C. Gainey). Loppuselvittelyssä Raylan ja Boyd yhdistävät voimansa, mutta eivät suinkaan saa välejään selviksi, ja ovi kakkoskauteen jätetään reilusti repsottamaan auki tuulessa.

Toisella kaudella vastapooliksi kohoaa Bennettin perhe, jonka ehdotonta valttaa käyttää sen matriarkka, Mags Bennett (mainio Margo Martindale). Mamma hoitaa puotiaan ja pitelee bisnesten naruja tiukasti pulleissa hyppysissään. Jos tarve niin vaatii, hän opettaa lojaalisuutta myös omalle pojalleen murskaamalla vasaralla tämän käden opetukseksi. Ei kuitenkaan asekättä. Mags myös tappaa Loretta McCreadyn (Kaitlyn Dever, Miehen paikka) isäukon ja ottaa tytön omaksi kasvattityttärekseen metsäläispoikiensa rinnalle. Raylan kiertelee tätä kiehuvaa Bennettien kattilaa eri suunnilta löytääkseen oikean reunan, mistä käydä kiinni.

Kolmoskaudella Raylan saa uuden vihollisen, detroitlaisen wanna-be-pahiksen  Robert Quarlesin (Neal McDonough). Quarles on lähetetty Kentuckyyn ottamaan markkinoita haltuunsa, ja tässä toimessa hän liittoutuu Wynn Duffyn (Jere Burns) kanssa. Quarles joutuu hankauksiin lähes kaikkien tahojen kanssa, myös Boydin. Toinen uusi, keskeinen hahmo kolmossesongilla on Ellstin Limehouse (Mykelti Williamson), joka toimii teurastajana, grillaajana ja pankkiirina Noble's Hollerissa. Juonittelevan Limehousen apuun turvautuu yksi jos toinenkin. Kausi on varsin tasalaatuinen ja hyvä, mutta päätösepisodin loppuhuipennus on eräänlainen lässähdys.

Neloskaudella ryhdytään etsimään Drew Thompsonia, jonka luultiin kuolleen kolmekymmentä vuotta aiemmin. Käy ilmi, että Drew on kätkeytynyt uuden henkilöllisyyden taakse ja asustaa tienoolla. Juttuun kietoutuvat myös Raylan ja Boyd sekä heidän isänsä. Kyseisestä Drew'sta on kiinnostunut myös Dixie Mafia, joka sekä värvää Crowdereita etsimään että lähettää omia jäseniään Harlaniin. Myös Wynn Duffy palaa kuvioihin ja tekee jakson päätteeksi tarjouksen Boydille. Boyd kosii Avaa ja he pohtivat yhteistä tulevaisuutta. Raylan setvii välejään isänsä kanssa ja joutuu tekemään eräänlaisen välitilinpäätöksenkin tässä asiassa. Raylanin perhe asetetaan myös tulilinjalle, eikä siitä hyvää seuraa. Kausi on erittäin hyvin kirjoitettu ja näytelty, vaikka ilman suurta lopputulitaistelua tällä kertaa jäädäänkin. Tim ja Rachelkin saavat enemmän tilaa ja vastuuta.

Vitoskaudella Raylan saa mieliharmikseen alligaattorien ammattilaiset, Crowen perheen Floridasta. Suvun patriarkan puutteessa yrittää isoveikka Darryl Crowe, Jr pitää perheen ruodussa ja leivässä. Sählääjä Dewey Crowe (roolissaan erinomainen Damon Herriman) on ostanut Boydilta tyttötalon, mutta hän saa harmikseen uutta alkua etsiskelevät sukulaisensa, jotka vähitellen kaappaavat bisneksen kokonaan käsiinsä Darrylin johdolla. Michael Rapaport (pitkä kymmenien nimikkeiden filmografia, mm. Pako, Kovan onnen kundi, Käytäväpeliä ja Pound Puppies sekä tietysti Renny Harlinin Deep Blue Sea) onnistuu Darrylin roolissaan hienosti, ja kasvattaa itsestään uskottavan punaniskan. Boyd lyöttäytyi edellisellä kaudella Wynn Duffyn kanssa kimppaan, ja tällä kaudella seurataan paljon heidän seikkailujaan huumeiden salakuljettajana. Se, kuten lähes kaikki muukin epäonnistuu Boydilta tällä kertaa kerta toisensa jälkeen. Oikein mikään ei nyt luonnistu häneltä, ja vangittu Avakin siirretään osavaltion vankilaan Boydin kykenemättä auttamaan tätä. Aina yhtä itsevarma ja toimintakuntoinen Raylan ottaa tavoitteekseen Crowen perheen ajamisen takaisin Floridaan, ja jakso kulminoituu päätösepisodissaan tämän asian ratkaisemiseen. Yllättäin liipasinherkän Raylanin ei tarvitse laukaista asetaan. Raylanin ja Artin välit tulehtuvat ja periaatteen miehinä he eivät kykene niitä oikaisemaan. Kauden lopussa tulitaistelussa haavoittunut Art makaa sairaalassa ja Raylan tekee vielä viimeisen keikan, ennen muuttoaan ex-vaimonsa ja tyttärensä luokse.

Sarjan voima ei ole niinkään juonikkaissa käsikirjoituksissa kuin uskomattoman hyvässä tunnelmassa ja terävissä repliikeissä, joita on kirjoitettu myös muiden kuin Raylanin suuhun. Tästä ei sarja juuri parane.

Justified-sarjaa on tehty kuusi kautta (78 episodia).



Karl Hanselman: Next time you're in Cincinnati, come by the gallery. I'll show you my collection. I think you'll be quite surprised.
Raylan Givens: Honestly, I'd rather stick my dick in a blender.
Art Mullen: Well, that would solve a few problems.

2 kommenttia:

  1. Kiitos, kun kerroit tästä. Tuli ostettua boksi hyllyyn. Sinulla oli näköjään kutoskausi katsomatta tätä blogia kirjoittaessa.

    VastaaPoista