maanantai 12. lokakuuta 2015

Typerät videot - Science of Stupid

Eräänlainen interaktiivinen luuppi on se, että kun ensin YouTubeen laitettiin televisio-ohjelmien klippejä, niin nyt televisio on täynnä ohjelmia, joiden sisältö koostuu YouTube -klipeistä. Itse itseään täyttävä ruokinta-automaatti?

Ohjelmien kirjo on aika runsas, mutta lähes kaikkien, jollei aivan kaikkien, perimmäinen tarkoitus on hauskuuttaa katsojia (ja rahastaa minimaalisin tuotantokustannuksin). Monissa ohjemissa pohjavire on suorastaan ilkeä, kun videomutantin syöveristä kaivetaan mahdollisimman nöyryyttäviä kohellusvideoita. Ihmisen pohjattoman typeryyden ihmettelyssäkin on riittävästi tekemistä, mutta usein näitä hölmöilyitä vielä alleviivataan "ironisilla" kommenteilla, jopa ääneen nauramisella.

Toisaalta. Jos ihminen itse on videon julkistanut, niin hän on samalla asettanut itsensä alttiiksi tämänkaltaiselle julkisuudelle. Andywarholismi on viimein saavuttanut demokraattisen päätepisteensä. Elitistisyys on siitä kaukana. Demokraattiseen journalismiin ja mediavaltaiseen nykytodellisuuteen kuuluu mahdollisuus haastaa perinteiset sanankäyttäjät ja viralliset totuudet sekä saada oma ääni kuuluville, vaikka sitten YouTuben kautta.

Ei voi kuitenkaan olla ottamatta huomioon myös sitä vaihtoehtoa, että videon julkaisija onkin ollut joku muu kuin kuvan trikoosankari itse. Joku artistin "ystävä" tai suorastaan koulukiusaaja on sen voinut myös julkistaa ilman sen kummempia lupia. Vaikea tietää, mikä on tuotantoyhtiöiden etiikka ja kontrolli näissä asioissa.

Joten. Typerät videot/Science of Stupid (2014-) on yhtälailla tirkistelyohjelma ja moraaliltaan vähintäinkin kyseenalainen tuote kriittisin silmin arvioituna, mutta on se kyllä eräänlainen lippulaivatuote koko kontekstissaan. Pelkkien videoiden pyörittelyn ja niille nauramisen lisäksi siihen on (englanninkielisen nimensä mukaisest) yhdistetty "tieteellinen" näkökulma.

Voi huoleti todeta, että ohjelmassa irvitään täyslaidallisella jokaista koheltajaa, mutta samalla katsojalle tarjotaan selitys sille, mikä meni pieleen. Kaksinaismoralismia, todennäköisesti, mutta kyllä se tuo kuitenkin toisen ulottuvuuden kuvakavalkadiin. Lisäksi nämä opetustuokiot on toteutettu huippuhyvin animaatioin ja fysiikan lakien oppitunnein.

Mainio Top Gear -ohjelma on tullut tiensä päähän sen 2000-luvun tunnetuimmassa muodossa, mutta juontajakolmikolla on ollut koko ajan muutakin vireillä. Typerät videot -sarjaa juontaa tästä autoiluohjelmasta tuttu Richard Hammond. Hammondille on kirjoitettu hieman päälleliimattu kulmakarvojen kohottelu -asenne, kun hän heittää brittiläisen kuivasti sarkastisia kommenttejaan. Näissä ei ole kovin runsaasti variaatioita, mutta Hammond on hahmona kuitenkin rajallisesta mimiikastaan huolimatta mukava ja mies paikallaan. Hammondin korvasi kuitenkin myöhemmin Dallas Campbell. Ohjelmasta on myös olemassa myös parikin muuta versiota Aasiassa, joissa on toiset juontajat. Niin ja Suomessa myös...

Ohjelmassa näytettävät videot saavat komediallisen marinaadin, mutta jos kuitenkin pysähtyy miettimään, minkälaisia taloudellisia tuhoja ja henkilökohtaisia kolhuja ihmiset tuottavat, voi pulla eksyä väärään kurkkuun ohjelmaa katsoessa. Jos näitä ei mieti, saa Typerät videot -ohjelman katsomisesta täyspainoisen elämyksen. Katsojan dilemma.

Ihmisen kokeilunhalusta, kekseliäisyydestä, loputtomasta uskosta itseensä ja kaikkivoipaisuuteensa sekä täydellisestä järjenpuutteesta tämä sarja kyllä todistaa. Kyse ei ole mistään peruskoulun tasapäistämästä tahi taitamattomien vanhempien itsetunnon latistaneesta porukasta.

Kahden kauden aikana on syntynyt 29 jaksoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti