lauantai 1. elokuuta 2015

Elämää Philadelphiassa - It's Always Sunny in Philadelphia

Täytyy sanoa, että tässäpä sarja, joka löi jalat kertaheitolla alta. Etenkin kun ei ennakkoon odottanut mitään erikoista, vaan normia maikkarimetritavaraa iltapäiväohjelmistossa. Elämää Philadelphiassa/It's Always Sunny in Philadelphia (2005-) on sarja, josta ei koskaan pysty ennakoimaan aihetta eikä episodin lopputulemaa. Se on kahdella sanalla sanoen ainutlaatuinen sarja.

Sarjan ovat kehitelleet Rob McElhenney ja Glenn Howerton, jotka kumpainenkin myös näyttelevät sarjassa. He myös käsikirjoittavat sarjaa yhdessä Charlie Dayn kanssa, joka on myös yksi pääosaviisikkoon kuuluvista tähdistä.

Päällepäin sarja kertoo viidestä itsekeskeisestä ja töksäyttelevästä ihmisestä, jotka pitävät Philadelphiassa karua irlantilaista juottolaa nimeltään Paddy's Pub. Yhdessä he muodostavat 'Jengin' ('The Gang'). He ovat sakki, jota ei oikeastaan haluaisi omaan tuttavapiiriinsä.

Jengi muodostuu kaksosista Dennis ja Deandra "Sweet Dee" Reynolds (Glenn Howerton ja Kaitlin Olson) sekä heidän ystävistään Charlie Kellystä (Charlie Day) ja Ronald "Mac" McDonaldista (Rob McElhenney). Toisella kaudella sarjaan tuotiin mukaan Dennisin ja Deen kasvatusisä Frank Reynolds, jota näyttelee pitkän linjan koomikko Danny DeVito. Välillä sarjassa annetaan ymmärtää, että Frank on myös kämppiksensä Charlien biologinen isä.

Charlie, Dennis ja Mac ovat vanhoja ystävyksiä ja omistivat pubin alunperin yhdessä, mutta Charlie vaihtoi osakkeensa välittömämpiin tarpeisiin. Hän toimii kuitenkin pubissa likaisten töiden jokapaikanhöylänä. Charliella on tapana korostaa sanomaansa huutamalla, ja hänellä on päähänpinttymä tarjoilijasta, joka ei Charlien huomiota kaipaa. Ennemminkin lähestymiskieltoa.

Dennis on erityisen itsekeskeinen sosiopaatti, joka toimii impulsiivisesti (kuten toisaalta toimivat enemmän tai vähemmän kaikki muutkin tässä sarjassa), ja kääntää kelkkansa oitis opportunistisesti, kun suhdanteet sitä näyttäisivät vaativan.

Mac on melkoinen pullistelija, jolla ei kuitenkaan ole kehossaan tai taidoissaan ollenkaan katetta koville puheille ja uholle. Dee on pubin baarimikko, joskaan ollakseen pubi, ei Paddy's Pubissa juuri baaritoimintaa näy. Deen oma unelma on päästä näyttämölle. Tosin hänen lahjansa eivät viittaa sinne, ja Jengi onkin vedättänyt Deetä kylmästi tällä asialla.

Frank on ollut aiemmin menestynyt liikemies, joka on jättänyt valonarat bisneksensä sekä rahanahneen vaimonsa taakseen. Danny DeVito on esiintynyt lukuisissa elokuvissa, mutta toki hänet muistetaan uran alkupuolelta television Taxi-sarjasta. Mikään kovin taitava näyttelijä hän ei oikein ole ollut, mutta Elämää Philadelphiassa -sarjassa Danny DeVito tekee huikean hyvää työtä. Aivan kuin hän olisi juuri nyt auennut näyttelijäksi. DeVito on pistänyt sananmukaisesti kroppansa peliin. Mieleenpainuva on esimerkiksi episodi, jonka hän viettää lasten leikkupuiston telineeseen juuttuneena yllään ainoastaan valkoiset, vanhanaikaiset alushousut.

Elämää Philadelphiassa on aivan uniikki sarja. Sen tunnelma, dialogit tai tapahtumien suunta ovat täysin ennalta-arvaamattomat, ja useinmiten silti johdonmukaiset, linjakkaat ja mainiot. Päällisin puolin sarja näyttää aika hataralta kuvaan tassuttelulta ja tyhjältä hölinältä, mutta se on kyllä tarkkaan harkittu. Jo alkutekstijakso saa hyvälle tuulelle. Musiikki (Heinz Kiesslingin "Temptation Sensation") tuo mieleen ikivanhat sitcomit, ja ristiriita on huvittava, kun ohjelman nimi on It's Always Sunny in Philadelphia ja taustalla on yökuvia kaupungista.

Elämää Philadelphiassa on kuitenkin ehkä niin omanlaatuisensa, että sitä ei ole huomioitu millään isolla normipalkinnolla, ja se on hieman jakanut myös kriitikoiden mielipiteitä. Eräästä Jonathan Stormin The Philadelphia Inquirer -lehdessä olleesta lauseesta on kuitenkin tehty eräänlainen sarjan myyntilause: "It's like Seinfeld on crack". Vaan eipä vähä mitään: sarjasta on tehty venäläinen adaptaatio "It's Always Sunny in Moscow/V Moskve vsegda solnechno", joka keskittyy 'Philadelphia'-baarin omistavien ystävysten ympärille...

Alkuperäistä sarjaa on tehty tähän mennessä 10 kautta (114 episodia).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti