maanantai 20. lokakuuta 2014

Brooklyn 99 - Brooklyn Nine-Nine

Poliisiasema on loistava näyttämö niin draamaan kuin komediaankin. Vuosien varrella jälkimmäisiä on nähty versioitavan Moukarimiehestä Hei, me pamputetaan ja Kovat koppalakissa -tyylisiin muunnelmiin. Toki usein harrastetaan myös erilaisia ristisiitoksia draamakomedian tapaan. Unohtamatta tahatonta huumoriakaan.

Poliisikomediakartalle on nopeasti singahtanut uusi tulokas: Brooklyn 99/Brooklyn Nine-Nine (2013-). Vaikka tämä sarja hyödyntääkin poliisisarjojen perinnekliseitä esimerkiksi hahmojen osalta, niin mikään puhdasverinen parodia se ei ole. Brooklyn 99 on hyvin kirjoitettu komediasarja, joka tapahtuu poliisiasemalla ja sen liepeillä.

Sarjan ovat luoneet Daniel J. Goor ja Michael Schur. Miehillä on kirjoittajataustaa entuudestaan. Goor on ollut muun muassa Conan O'Brienin kirjoittajana Emmy-pystin veroisesti ja Schur on kirjoittanut muun muassa Konttoria sekä Saturday Night Live -ohjelmaa, joista hänellä on  Emmy molemmista.

Eikä tahti ole tässä yhteisproduktiossa yhtään hiipunut: Brooklyn 99 on lyhyen kestonsa aikana voittanut jo muiden muassa sekä Golden Globe että Emmy -palkinnot.

Brooklyn 99 -sarjan dynamo on Andy Samberg. Hän tekee roolihahmonsa ehkä turhankin energisesti ja isolla mimiikalla, mutta toisaalta varastaa katsojan hyväksynnän sydämellisyydellään ja anteeksipyytävällä ilmeilyllään. Samberg tyypittelee sarjassa etsivä Jacob Peraltaa, joka on jatkuvasti kahnauksissa aseman uuden pomon kanssa porukan naurattajan roolissaan. Kaikesta leikiksilyömisestä huolimatta Peraltalla on piirin parhaat tulokset.

Aseman pomon roolin vetää aina mainio Andre Braugher, joka tässä sarjassa on saanut tyypiteltäväkseen kapteeni Raymond Holtin roolin. Holt saa sarjan alussa ansiokkaasta urastaan huolimatta vasta nyt ensimmäisen poliisipiirin komennettavakseen. Syyksi hän tarjoaa varhaista homokaapista ulostuloaan. Andre Braugher on mies paikallan tehdään sitten draamaa (kuten Homicide - Pelon kadut) tahi komediaa (kuten Viidenkympin villitys). Hän saa kivikasvoisenakin ilmeikkyyttä näyttelemiseensä ja käyttää ääntään oivaltavasti.

Aseman henkilökunnassa on lisäksi muun muassa etsivä Rosa Diaz (Stephanie Beatriz). Hän on nopealiikkeinen ja kova nainen, joka ei paljasta yksityiselämästään mitään. Diazin kollega, etsivä Amy Santiago (Melissa Fumero) on hänen vastakohtansa noudattaessaan ohjeita pilkuntarkasti ja avautuessaan rakkauselämästään. Etsivä Charles Boyle (Joe Lo Truglio) on hieman nössö ja kömpelö kaikessa hyväsydämisyydessään. Hänen salaisten toiveidensa kohde on kova Diaz.

Etsivien lähipomo on kersantti Terence Jeffords (Terry Crews), aivan hervoton lihaskimppu, joka kuitenkin arkailee työssään, jotta hänen tyttärensä eivät jäisi isättömiksi. Huolimatta Jeffordsin muhkeaksi bodatusta habituksesta hänen lankomiehensä kuittailee häntä heiveröiseksi. Paperihommia paiskoo sarkastinen Gina Linetti (Chelsea Peretti) Holtin alaisena antaen itsestään täysin ulkopuolisen ja piittaamattoman vaikutelman.

Brooklyn 99 -sarjaa kuvataan yhdenkameran -tekniikalla ilman naururaitaa kuten nykyään usein tapana on. Toinen kausi sarjaa käynnissä (27 episodia...)


Terence Jeffords: You got a badditude. That's a bad attitude.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti