sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

S.H.I.E.L.D. Agentit - Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.

Supersankarileffat elävät uutta renessanssiaan parhaillaan isolla kankaalla, ja niitä yritetään toki tuotteistaa myös pienemmälle ruudulle. Ilmeisesti nykyaika ei kuitenkaan siedä puhtoista tapaus-halki-poikki-ja-pinoon -konseptia, koska yhden epsodin mittaisen tarinan sijaan nyt pitää tehdä isompaa kaarta. Kaarta joka poimuilee mahdollisimman moniaalle taholle, ja jonka pitää pitää sisällään itsetarkoituksellisen synkkiä salaisuuksia sekä mielikuvituksellisia kudelmia ja käänteitä.

Esimerkiksi Arrow alkoi mukavasti simppeleillä tarinoilla, jysähtelevillä nuolilla ja tuimilla ilmeillä, mutta se sotkeutui sittemmin yhä syvemmälle ja syvemmälle tylsän tarinankehittelyn hetteikköihin. Onhan se toisaalta ymmärettävääkin. Jos kaava pysyy koko ajan samanlaisena, yleisö kyllästyy ja hylkää sarjan tuota pikaa. Etenkin jos se kuivuu vain rikollisen nappaamiseksi ja höpsöksi asuksi. (Tosin, juuri tällä kaavalla useimmat poliisisarjat operoivat ansiokkaasti vuodesta toiseen. Ilman höpsöä asua tietenkin.)

S.H.I.E.L.D. Agentit/Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. (2013-) on yksi uusi yritys tuoda supersankarimaailma televisioon. Sikäli se on kuitenkin käänteinen, että sarjan päähenkilöillä ei itsellään ole erityisiä supervoimia (vaikka he toisaalta ovatkin varsin kaikkivoipaisia kahdella jalalla kulkeviksi ihmisiksi).

Tv-sarja on eräänlainen jatkumo valkokankaan viimeaikaisiin tarinoihin. Keskiöön nostettiin sivuroolissa The Avengers (2012) -elokuvassa ollut (ja siinä surmansa saanut) S.H.I.E.L.D. -agentti Phil Coulson (Clark Gregg, joka on tehnyt samaa roolia muutamassa muussakin produktiossa, mutta hänet muistaa myös Edessä uusi elämä -sitcomista!). Testipilotin jälkeen S.H.I.E.L.D. hyväksyttiin tuotantoon.

Coulson kerää itselleen ryhmän salaisia agentteja, jotka singahtelevat omalla koneellaan ympäri maailmaa tutkimassa outoja tapahtumia, joissa uumoillaan olevan mukana yliluonnollisia voimia omaavia tahoja sekä eliminoimaan uhan aiheuttajia. S.H.I.E.L.D. -nimitys tulee sanoista Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division.

Coulsonin pomottamaan ryhmään kuuluvat taistelemiseen erikoistunut jäyhä agentti Grant Ward (Brett Dalton), pilotti ja niinikään taisteluexpertti Melinda May (Ming-Na Wen), huippuarvosanoin huippulaitoksesta valmistunut insinöörinörtti Leo Fitz (Iain De Caestecker) ja hänen ylipätevä biokemistipartnerinsa Jemma Simmons (Elizabeth Henstridge). Sarjan alussa ryhmään napataan mukaan myös hakkerointiin spesialisoitunut Skye (Chloe Bennet), jonka tarinaa sarjan edetessä kehitään auki siinä kuin Coulsoninkin. Skyeta ja Coulsonia sitoo yhteen myös eräänlainen kuolemasta herääminen ja sen arvoituksen ratkaiseminen.

S.H.I.E.L.D. näyttää kyllin hyvältä, koska se on toteutettu riittävin resurssein, mutta se ei toisaalta ota itseään liian ryppyotsaisesti. Hieman korniahan se olisikin, kun ajattelee, millaisia friikkejä ja mielikuvitushahmoja vastaan se taistelee. S.H.I.E.L.D.I.ä tehdään siis hieman pilke silmäkulmassa laadusta kuitenkaan tinkimättä, ja siksi se onkin hyvin katsottava sarja.

Se tuo etäisesti mieleen myös vaikkapa Napoleon Solon (tai vaihtoehtoisesti Pyhimyksen/Vaarallisen tehtävän/Minä vakoojan), koska siinä liikutaan eri puolilla maapalloa. Sarjassa ei ole pelkästään tyydytty vanhoihin lokaalisiin filmipätkiin (tahi taustakuviin...), vaan sitä on kuvattu esimerkiksi Tukhoholman Sergelin torilla.

S.H.I.E.L.D. Agentit -sarjaa on tehty yksi tuotantokausi (22 episodia), mutta toinen on tekeillä.

Melinda May: Wheels up in five.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti