sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Aivopelit - Brain Games

Reality-sarjat ovat varsin edullinen tapa täyttää ruutuaikaa. Johonkin tiedeohjelmien ja tosi-tv:n välimaastoon putoaa useampikin populaaristi käsitelty mutta tiedopohjalta ponnistava sarja. Myytinmurtajat on lajityypin mallikoululainen ja tämä Aivopelit/Brain Games (2011-) genren toinen mainio esimerkki.

Sarja tuo katsojan hämmästeltäväksi tukuttain outoja, hämmentäviä sekä hauskuttavia ilmiöitä, joihin meidän omat aivomme meidät vievät. Kaikki television keinoin kutiteltavat aistit ovat käytössä, mutta pääpaino on luonnollisesti näkemisellä. Katsomiskokemuksessa kyse ei ole pelkästään siitä hämmästyksen tunteesta ja löytämisen ilosta, mikä näihin silmän harhoihin toki olennaisesti ja itsestäänselvästi liittyy, vaan sarja saa katsojan pohtimaan myös näkemisen mekaniikkaa ja sen psykologiaa. Jos silmää kerran on mahdollista huijata näin yksinkertaisilla ja tunnetuilla menetelmillä, niin käytetäänkö niitä jossakin hyväksi, missä asiaa ei tule edes ajatelleeksi. Poliittisella tai taloudellisella tasolla? Kaikenlaisessa ympärillämme tulvivassa propagandassa?

Nykypäivän kuvamanipulaation vaivattomuus on mullistanut valokuvan katselun luotettavuuden ja totuusarvon jo iät sitten, joten mediaa lukiessa tietty varautuneisuus on oltava koko ajan päällä. Tässä sarjassa ei kyse ole sinänsä manipuloidusta valehtelusta, vaan silmän kyvystä nähdä ja hahmottaa, sen rakenteesta sekä aivojemme elinvuosiemme aikana keräämistä havainnoista, niiden käsittelystä ja ymmärtämisestä. Aivomme oppivat yhdistämään informaatiota tietyllä tavalla, ja opimme kokemuksen myötä näin 'näkemään oikein' sekä täydentämään aukot.

Sarja saa hämmästyksen tunteen ja hymyn huulille. Nolatuksi tai petetyksi ei itseään tunne kuitenkaan, vaan alkaa vähitellen miettiä sitä, että toimivatko nämä ja miksi nämä nimenomaan toimivat kulttuureista riippumatta. (Osa peleistä pohjautuu englanninkieleen, mutta nekin ovat yleensä sovellettavissa muihin kielialueisiin.) Mikä merkitys on kaikella sillä kokemuksella, jonka omaamme, entä koulutuksella, ammatilla, elinympäristöllä, luonnolla, traditioilla, sukupuolella jne.? Miksi nämä harhat ovat universaaleja? Onko tämä kuitenkin pelkkää biologiaa ja fysiologiaa?

Sarjaa juontaa Jason Silva varsin luontevaan jos kohta hieman tyhjänpäiväiseen tyyliin, mutta hänen rinnalleen onkin sitten marssitettu leegio eri alan asiantuntijoita (tai asiantuntijuuden arviointi perustuu tässä vain televisioruudussa näkyvään titteliin). Nämä viralliset äänet edustavat käyttäytymistieteilijöitä, psykologeja siinä kuin taikureitakin (Apollo Robbins).

National Geographic Channelin viihdyttävä ja kiinnostava sarja, ja terveellinen muistutus siitä, että kaikki ei todellakaan ole sitä, miltä näyttää. Silmän hämäysilluusioista sarja on laventunut käsittelemään pelkoja, valehtelua, päätöksentekoa, sukupuolten välisiä eroja, mielen manipulointia, ajan suhteellisuutta yms. asioita.

Aivopelejä on tehty kolmella kaudella yhteensä 26 episodia. Ensimmäisellä kaudella kuvassanäkymättömän taustakerjojan äänen teki Ensisilmäyksellä-sarjan Neil Patrick Harris.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti