No, joskus Meryl Streepkin on ollut nuori aloittelija. Uran ensimmäisten roolien joukossa oli castaus Polttouhrit/Holocaust (1978) -minisarjaan. Emmy-pystihän siitä sitten napsahti Streepille.
Polttoruhrit oli ehkä ensimmäinen suuren yleisön fiktiosarja, jossa sota-aikojen juutalaisvainoja käsiteltiin prime time -paikalla. Sarja perustuu Gerald Greenin samannimiseen romaaniin, joka kuvattiin draamasarjaksi tuoreeltaan. Sarja esitettiin meilläkin heti vuonna 1979 ensi kertaa.
Sarjan ytimessä on saksanjuutalainen Weissin perhe sekä vastapoolina Erik Dorf (Michael Moriarty), nuori juristi ja natsiupseeri, jota kunnianhimoinen vaimo Marta (Deborah Norton) vielä piiskaa uralla eteenpäin.
Weissin perheeseen kuuluvat isä Josef (Fritz Weaver), äiti Berta (Rosemary Harris) sekä lapset Karl (James Woods), Anna (Blanche Baker) ja Rudi (Joseph Bottoms). Tarinan alussa Karl menee naimisiin kristityn Ingan kanssa, ja juuri tätä roolia Meryl Streep näyttelee Polttouhreissa.
Perheen isoisän kirjakauppa hävitetään kristalliyönä, ja häväistyt isovanhemmat tekevät itsemurhan. Myös Weissien koti merkataan daavidintähdellä ja Jude-tekstillä. Karl joutuu Buchenwaldiin keskitysleirille, jonne Inga vie hänelle kirjeitä, mutta joutuu myös seksuaalisesti hyväksikäytetyksi. Saksalaislääkäri valloittaa Josefin kodin ja tämä karkoitetaan Puolaan. Perheen muut jäsenet muuttavat Ingan luo tämän vanhempien vastustuksesta huolimatta.
Arvattavissa on, että tästä Weissien sukusaaga saa yhtä synkempiä ja surullisempia sävyjä. Monet heistä kuolevat keskitysleireissä tai kohtaavat muita kylmääviä vastuksia. Erik Dorf puolestaan kohoaa arvoasteikossa Sturmbannführeriksi, mutta joutuu myöhemmin ilmiannetuksi puolijuutalaisena ja muutenkin poliittisesti epäilyttävänä.
Dorf päätyy töihin keskitysleirille, ja siellä perheiden tiet kohtaavat, kun hän ryhtyy selvittämään leiriltä löytyneiden kuvien tekijöitä. Karl on yksi taiteilijoista ja häneltä murskataan kädet tässä vaiheessa. Dorf ei kuitenkaan onnistu kunnolla selvitystyössään, ja hänet siirretään vähempiarvoisiin töihin. Erinäisten vaiheiden jälkeen amerikkalaiset vangitsevat Erik Dorfin, ja tämä päätyy itsemurhaan.
Sarja oli aikansa puheenaihe. Sitä käsiteltiin kodeissa ja työpaikalla kasvoista kasvoihin, kuten senaikaisen sosiaalisen median tapaa kuului. Lehdissä kirjoiteltiin myös sarjasta. Polttouhrit oli koukuttavasti kirjoitettu ja hyvin näytelty. Toki se oli tehty kosiskelevan populaaristi ja alleviivaavastikin, mutta mitenkäs muuten? Onhan kyse tv-sarjasta, joka puhuu sinänsä tärkeästä aiheesta, jota tuolloin varsiinkan ei oltu pureksittu puhki.
Jälkikäteen katsoen Polttouhreissa oli myös aikamoinenkin castaus. Meryl Streep, James Woods, Ian Holm, Nigel Hawthorne...
Felscher: Cheer up, Weiss. They say Theresienstadt's not so bad. I always wanted to see Czechoslovakia.
Ei ole pelkästään fiktiivinen. Voisi olla monen miljoonan perheen dokumenttia.
VastaaPoista