keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Paluu pulpettiin - Community


Viime vuosina ovat sitcom-genressä yleistyneet nokkeluuksiin, ironiaan ja itseironiaan huumorinsa pohjaavat sekä postmodernistisia heittoja viljelevät ja populaarikulttuuria reflektoivat sarjat. Näitä sarjoja kuullaan naururaidalla ja etenkin ilman.

Yksi toimiva esimerkki tyylilajista on Paluu pulpettiin/Community (2009-). Sarjassa seurataan sen sortin sakkia, joka muodostaa opiskelupiirin Greendale Community College -nimisessä opinahjossa. Porukan ikäjakauma poikkeaa jossakin määrin keskiverto-opiskelijasta.

Ryhmä syntyy, kun sarjan keskiössä oleva virastaan pidätetty lakimies Jeff Winger (Joel McHale) perustaa espanjanryhmän vietelläkseen Britta Perryn (Gillian Jacobs). Suunnitelma karkaa käsistä, kun ryhmään alkaa tulla kutsuttuna lisää porukkaa. Lopulta siinä on seitsemän jäsentä.

Abed Nadir (Danny Pudi) on sosiaalisesti ilmeetön leffaintoilija. Shirley Bennett (Yvette Nicole Brown) on yksinhuoltajaäiti, joka haaveilee omasta pikkuleipäbisneksestä. Annie Edison (Alison Brie) on siveydensipuli ja viattomuuden perikuva, joskin kemikaalipuolelta häneltäkin löytyy salaisuutensa. Entinen urheilulupaus Troy Barnes (Donald Glover) yrittää aluksi ottaa etäisyyttä ja olla coolisti, mutta ennen kaikkea Abedin myötä hän useinkin haksahtaa päästämään lapsellisen puolensa esiin. Koplan täydentää vielä vanha mies Pierce Hawthorne (Chevy Chase), joka itsetietoudessaan sopii erinomaisesti porukanpaskiaisen rooliin.

Rikasta roolitusta täydentävät monet pienemmätkin vakioroolit, kuten Señor Ben Chang (Ken Jeong), joka sarjan alussa on koulun espanjanopettaja, mutta täydellisen pätemättömyytensä ja virkaansopimattomuutensa vuoksi joutuu vaihtamaan statustaan ensin opiskelijaksi ja myöhemmin turvamieheksi. Opinahjon pomona toimii aina innokas Craig Pelton (Jim Rash), jonka suurimpana motiivina on nostaa Greendale vakavasti otettavien koulujen joukkoon. Urakassa riittää sarkaa. Peltonin intohimoista esiin tulee myös ristiinpukeutumisen vietti.

Näinkin pitkäikäisessä sarjassa jokaisesta hahmosta kuorituuu alati tietenkin jotakin uutta annettavaa, jotakin enemmän kuin yksi ulottuvuus.

Jeff Winger on hahmona sikäli kiinnostavasti tehty, että hän on lähtökohdiltaan egoistisesti ja itsenäisesti toimiva, mutta joutuu tuon tuostakin mukautumaan ryhmäkuriin ja sosiaalisuuteen. Molemmissa tapauksissa katsoja ymmärtää häntä ja pitää hänestä. Sarjan luoja ja pääkäsikirjoittaja Dan Harmon tekee hyvää työtä ylimalkaan.

Vaikka osa rooleista perustuu voimakkaaseen mimiikkaan ja alleviivattuihin ilmeisiin, on pääpaino katsojaa palkitsevassa sanailussa ja siinä oivalluksen tunteessa, kun tunnistaa viittauksen. Paluu pulpettiin -sarja on lähdössä kuudennelle kaudelle. Viisi valmiina (97 episodia).

Sarjan suurin kuuluisuus, kenties has-been-sellainen, on eittämättä Chevy Chase, jolla on tunnettu Saturday Night Live -menneisyytensä sekä tukku elokuvarooleja. Aikalaiskuvausten mukaan Chasen roolihenkilö Paluu pulpettiin -sarjassa muistuttaa olennaisilta osilta tulkitsijaansa. Myös Alison Briellä on ollut ruutunäkyvyyttä kovasti toisenlaisessa roolissa Mad Men -sarjan Trudy Campbellinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti