maanantai 2. syyskuuta 2013

Isän suusta - $#*! My Dad Says

 Justin Halpern kokosi twiittauksina Sam-isänsä pahimpia urahduksia elokuussa 2009. Näiden tokaisujen maine alkoi kiiriä ja Halpern saada tililleen seuraajia. Lokakuussa 2009 sitaateista solmittiin kirjasopimus ja marraskuussa materiaalin pohjalta ryhdyttiin kehittelemään tv-sarjaa. Hyvät ideat ovat yksinkertaisia.

William Shatner on ilman muuta tv-taivaan ikoninen hahmo. Yksistään Enterprise-aluksen päällikkyys alkuperäisessa Star Trek -sarjassa riittäisi tuohon asemaan, mutta tietenkin Shatnerilla on pitkä ura allaan ylipäänsä.

William Shatnerin filmografia alkaa 1950-luvun alusta ja käsittää yli kaksisataa nimikettä. Hän vieraili 60-luvulla tv-sarjoissa länkkäreistä sairaalasarjoihin ja dekkareihin. Star Trek sementoi Shatnerin uran ja paalutti jossakin määrin myös rooleja sarjaa seuranneiden elokuvien myötä. Keskeiset sarjat olivat Shatnerin vierailukataloogissa mukana myös 70-luvulla, mutta oikeastaan vasta 1980-luvulla rooleihin tuli painokkaammin koomista latausta mukaan.

1980-luvulla hänellä oli pitkä kiinnitys T.J. Hooker -poliisisarjassa, mutta yhä myös kapteeni Kirkille oli käyttöä. 2000-luvulle tultaessa luotiin Denny Cranen hahmo aluksi Oikeus ja kohtuus -lakisarjaan, josta se inkarnoitui suoraan yli sataan episodiin Boston Legal -sarjaa.

Vaikka ikä jo alkaa painaa, niin William Shatner on yhä vedossa. Hän on varsin käytetty vieras lukuisissa show-ohjelmissa, ja hän on vetänyt merkillisiä sarjoja itsekin, kuten Outoa vai mitä?. Useasti veivatussa pisto-ohjelmassa The Comedy Central Roast of Charlie Sheen on Shatnerin muikea ilme ja naurusta hytkyvä vartalo lähes parasta!

Yhtä kaikki; William Shatner pestattiin Isän suusta/$#*!My Dad Says (2010-11) -sarjan pahasuiseksi isäksi. Sarjan kehikossa Shatnerin näyttelemä Ed on kolmesti eronnut ja nyttemmin yksikseen asuva seitsemänkymppinen lääkäri, jolla on kaksi aikuista poikaa Henry (Jonathan Sadowski) ja Vince (Will Sasso). Kun Henry jää työttämäksi, hän päättää yrittää lainata isältään rahaa ja päätyy tämän taloon ullakolle nukkumaan. Myöhemmin Henryn työttömyysputki katkeaa, kun hän kirjoittaa isäänsä irvailevan pakinan.

Sarjan vakiokaartiin kuuluu myös Vincen vaimo Bonnie (Nicole Sullivan), joka toimii miehensä kanssa kiinteistövälittäjänä. Sarjan edetessä myös he joutuvat sekä työttömiksi että asunnottomiksi ja päätyvät Edin huomaan.

Se on selvää, että pelkät one linerit eivät riitä sitcomin käsikirjoitukseksi ja juuri siitä johtuen sarjan jaksot ovat kovin eriparisia keskenään. Myöskään pelkkään pisteliäisyyteen ja kärttyisyyteen ei olla uskottu, vaan isä-Edille on kirjoitettu muitakin luonteenpiirteitä. Ehkä itsekkäästä äksyilystä olisi saanut vielä jotakin irti, mutta sarja joutui kamppailemaan katoavien katsojien kurimuksessa ja paniikkiliikkeitä on varmasti tarvinnut tehdä?

William Shatner saa hallita sarjaa mielin määrin ja se hänelle hyvin sopiikin. Muille on varattu ennemminkin side kickin asema, mutta aivan kelvolliset roolit syntyvät näinkin täydentämään Shatner-showta. Näyttelijät näyttelevät sen, minkä käsikirjoituksista ylipäätään irti saa. Kasaan saatiin 18 episodia, ennen kuin sarjan tuotanto keskeytettiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti