keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Perhe on paras - Family Ties


Voi olla perspektiiviharhaa ja omaa päänsisäistä kuvittelua, mutta Michael J. Fox'iin liittyy mielikuva lievästä pätemisen tarpeesta ja halusta uskottavaan filmitähteyteen. Uralla on siksi monta genrekokeilua, että se indikoi juuri tästä ja syö samalla juuri sitä katu-uskottavuutta. Toki Hollywood-systeemissä näyttelijä on myös koko lailla agenttinsa ja tuottajien mielivallan armoilla, ja se omin oma saattaa hyvinkin jäädä ikuiseksi arvoitukseksi.

Tunnettuvuudesta Foxin ei tietenkään tarvitse olla huolissaan. Isolla kankaalla hän pääsi näyttämään kyntensä Paluu tulevaisuuteen -trilogiassa (jos kohta sarja onnistui pitkälle Michael J. Foxista huolimatta, ei pelkästään hänen ansiostaan). Ja telkkarissahan pyörii ikuisesti hyvä sitcom nimeltä Perhe on paras/Family Ties (1982-89). (Hieman ärsyttävää on tämä suomennoksilla pelailu. "Perhe on paras" on Ron Howardin vuonna 1989 ohjaama Parenthood-leffa, josta on puolestaan tehty tv-sarja Samaa sukua/Parenthood. Myös Brett Ratnerin ohjaama "Family Man - Perhe on paras" (2000) -elokuva ratsastaa teemalla. Variaatio löytyy myös sarjan Perhe on pahin/All in the Family -nimisuomennoksessa.)


Perhe on paras -sarjassa on -nimensä mukaisesti- kyse Keatonien perheyhteisöstä. Se muodostuu perheen Elyse-äidistä (Meredith Baxter-Birney), Steven-isästä (Michael Gross) ja lapsista: Alex (Michael J. Fox), Mallory (Justine Bateman) ja Jennifer (Tina Yothers). Myöhemmin katrasta täydennettiin vielä neljännellä lapsella (Andrew/Brian Bonsall). Sarjafilmien logiikan lakien mukaisesti Andrew vanheni kausien välissä "sopivan ikäiseksi", ja Alex ryhtyi muovaamaan tulokasta omaksi kuvakseen.

Sarjan alkuperäisenä ideana oli ennemminkin perheen vanhempien ex-hippinäkökulma Amerikan arvojen konservatiivisoitumiseen, mutta Michael J. Foxin hahmon kasvattaessa suosiotaan, hänen osuutensa tuli yhä tärkeämmäksi. Vitsi piili siinä, että perheen vanhemmat edustavat liberaaleja ja humaaneja katsantokantoja ja Alex puolestaan kannattaa reaganilaista ellei peräti nixonlaista talousnäkemystä ja politiikkaa. Myös vanhin tytär Mallory on vastapoolina aikuisten mielipiteille kulutusmyönteisine asenteineen. Jennifer asemoituu jonnekin välimaastoon jakaessaan vanhempiensa arvot ja halutessaan olla vain normaali nuori.


Perhe on paras nousi katsojatilastoissa mukavasti ollen elinkaarensa keskipaikkeilla kolmena vuonna Top Vitosessakin. Michael J. Fox pokkasi itselleen Emmy-pystin peräti kolmesti tämän sarjan johdosta. Seitsemällä kaudella syntyi 176 episodia. Meillä sarjaa alettiin katsoa 1980-luvun puolivälissä.

Sarjassa ehti käydä useitakin muilta estradeilta tutuksi tulleita ja/tai tulevia kasvoja kuten Courteney Cox, Tom Hanks, River Phoenix, Geena Davis, Dick Sargent, Julia Louis-Dreyfus, Christina Applegate, Joseph Gordon-Levitt, James Cromwell, David Faustino jne.

Sarjan muut vakikasvot eivät oikein vakiinnuttaneet itseään uusiin hitteihin, mutta Foxin ura jatkui tästä kyllä. Tv:n pariin hän palasi menestyksekkäästi sarjassa Spin City, mutta Parkinsonin tauti vaati veronsa, ja Fox on näyttelijänä ryhtynyt tekemään vierailurooleja esimerkiksi sarjassa Good Wife.


Andrew: Alex is reading me "Robin Hood," where he robs from the poor and gives to the rich.
Steven: That's not Robin Hood, that's Ronald Reagan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti