tiistai 21. toukokuuta 2013

Viidakkotohtori - Daktari


Lapsissa on tulevaisuus - ja siksipä juuri heille pitää räätälöidä ohjelmaa, jotta saadaan uusia tv-katsojia, mediasuhaajia, kuluttajia. Olemme varttuneet piirrettyjen Kivisten ja Sorasten ja Jetsonien parissa. Olemme jännänneet, miten käy Rin Tin Tinin ja Mustan orin tässä jaksossa. Ja olemme huokailleet Lassien, Flipper-delfiinin ja Skippy-kengurun nokkeluudelle. Eläimet ovat aina varma magneetti.

Myös Viidakkotohtori/Daktari (1966-69) oli tähdätty nuorille katsojille tai oikeammin koko perheelle. Tv-sarja syntyi Clarence, the Cross-Eyed Lion (1965) -leffan jälkimainingeissa. Kyseisen elokuvan nimiosassa oli Clarence-leijona, jonka ongelman elokuvan nimi jo paljastaakin: se näkee kaiken kahtena kierosilmäisyytensä vuoksi. Ihmispääosassa oleva tohtori Marsh Tracy (Marshall Thomas) ottaa jellonan klinikalleen, jossa hänen tyttärensä Paula (Cheryl Miller) adoptoi otuksen.


Sama kolmikko jatkoi rooleissaan tässä tv-tuotannossa, joka sijoittuu Itä-Afrikkaan fiktiiviseen Wameru Study Centre'en. Sarjan kuvauksissa kunnioitettiin muinaista Tarzan-estetiikkaa: pääosa kuvauksista tehtiin jalusta tukevasti Amerikan maaperällä ja sisäkuvat studiossa, mutta väliin liimailtiin aitoja filminpätkiä Afrikasta. Huoletonta asennetta kuvaa myös se, että alkuteksteissä kuvituskuvissa nähtiin tiikeri ja norsuina käytettiin ärhäkämpien afrikkalaisten sijasta pienempikorvaisia intialaisia norsuja.

Tohtorilla on työssään apunaan muun muassa amerikkalainen Jack Dane (Yale Summers) ja afrikkalainen  Mike Makula (Hari Rhodes). Päätöskaudella miehitykseen liittyi myös muuan Erin Moran (roolinimellä Jenny Jones), josta kuoriutui viittä vuotta myöhemmin Joanie Cunningham Onnen päivät -sarjassa.


Sarja kampanjoi eläinten oikeuksien puolesta. Clarence ainakin nautti niistä, koskapa sillä oli kerrassaan kaksikin kappaletta stunttileijonia. Eläimistä suosiota nautti Clarencen lisäksi Judy-niminen simpanssi. Viidakkotohtoria tehtiin neljä kautta (89 vajaan tunnin mittaista episodia). Me pääsimme mukaan seikkailuihin vuonna 1967.

Corgi Toys -indeksillä mitattuna sarja oli hitti: tämä maineikas pikkuautofirma teki useampaakin pakettiversiota sarjan kulkuneuvoista. Seepraraitainen Land Rover oli mukana itseoikeutetusti. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti