sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Leivottiin lääkäri - Doctor in the House


Sairaalasarjat ovat aina olleet tv-tuotantojen suola. Kiihkeän draaman lisäksi aihepiiri antaa hyvän kasvualustan myös huumorin temmellyskentäksi. Eräs esimerkki vuosien varrelta on Leivottiin lääkäri/Doctor in the House (1969-70) -sarja ja sen jatko-osat. Alkuperäinen sarja pyöri meilläkin jo heti vuonna 1970.

Sarja perustuu hyvin löyhästi Richard Gordonin samannimiseen kirjaan, jossa joukko lääketieteen opiskelijoita pyristelee opinnoissaan ja ihmissuhteissaan. Miekkosilla on kyllä hyvät aikeet, mutta lopputulos ei ole aina sitä, mihin heidän professorinsa haluaisi sen johtavan.


Sarjan näyttämönä on fiktiivinen St Swithin -sairaala, jossa näitä huumorin kannalta väistämättömiä yhteenottoja opiskelijoiden, Michael Uptonin (Barry Evans), Duncan Waringin (Robin Nedwell), Paul Collierin (George Layton) ja Dick Stuart-Clarkin (Geoffrey Davies), sekä heidän vastapoolinsa professori Geoffrey Loftuksen (Ernest Clark) välillä syntyy.

Kirjan pohjalta tehtiin Briteissä Ralph Thomasin ohjaama hittikomedia vuonna 1954. Leffa sai peräti kuusi jatko-osaa, ja tämä sarjakin voidaan siis katsoa sen rintaperilliseksi.

Graeme Garden ja Bill Oddie kantoivat tv-sarjan käsikirjoituksista päävastuun, mutta sarjasta löytyy linkki myös Monty Python -ryhmään: John Cleese ja Graham Chapman kirjoittivat siihen ensimmäisen episodin. Chapman kynäili lisäksi pari episodia yhdessä Barry Cryerin kanssa.

Mitään varsinaista ilotulitusta tahi tiuhaa verbaalitykitystä Leivottiin lääkäri ei ole. Siinä on paljon pitkiä keskusteluja ilman pakottavaa tarvetta laukoa jotakin vitsikästä kahden rivin välein. Ja kun vitsi lopulta tulee, vahvistaa naururaita niin tapahtuneen. Ilmaisultaan se on brittiläistä monikameratuotantoa, jossa kamera kuitenkin tekee usein ajoja.

Sarjan asenteet vaikkapa seksiin yms. ovat tietysti vanhentuneet tämän päivän okuläärien läpi katsottuna, mutta mainiota seitskytlukulaista ajankuvaa se tarjoaa yhä hiusten, muodin ja laitteidensakin myötä. Kun sarjaa seuraa aikansa, kyllä kiintyy hahmoihin.


Leivottiin lääkäri -sarja oli kylliksi suosittu, jotta sille tehtiin jatkoa. Vuonna 1973 meidän ruutuihimme putkahti Mitäs me lääkärit/Doctor at Large (1971) -sarja, jossa koko lailla sama castaus touhusi vastavalmistuneina lääkäreinä.

Ja jatkoa seurasi: Doctor in Charge (1972-73), Lääkärit merellä/Doctor at Sea (1974), Doctor on the Go (1975-77), Doctor Down Under (1979-80) ja Doctor at the Top (1991). Eipä sillä, Richard Gordon kirjoitti itsekin parisenkymmentä Doctor... -kirjaa. Niitä suomennettiin rivakkaan tahtiin meillekin.

Alkuperäistä sarjaa tehtiin kaksi kautta/26 epsiodia.


1 kommentti: