sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Koomikot koolla - The Green Room with Paul Provenza


Montrealin Just For Laughs -komediafestivaali on instituutio, jonka monivuotista satoa nähdään välillä meidänkin töllöistämme. Useimmat esitykset ovat eri puolilta maailmaa (joskin valtaosin Pohjois-Amerikasta) paikalle saapuneiden stand up -koomikoiden taltioituja livepätkiä stagelta. Takuuvarmasti joku potpurin kavereista onnistuu aina naurattamaan.

'Green Room' -käsite tarkoittaa eräänlaista teatterin lämpiötä, paikkaa jossa esiintyjät odottelevat vuoroaan tai jonne he voivat palata esityksensä jälkeen turisemaan.


Koomikot koolla/The Green Room with Paul Provenza (2010-11) on alkuperäisen nimensä viittaama keskustelunurkkaus, jossa koomikko ja näyttelijä Paul Provenza juttelee aina vaihtuvien kollegojen kanssa monenlaisista teemoista vailla erityisempää käsikirjoitusta. Provenza on vetänyt vastaavanlaista paneelia Montrealin festivaaleilla. Sarjan ohjelmat on kuitenkin kuvattu Vanguard Clubilla Hollywoodissa lukuunottamatta toisen kauden päättävää kahta jaksoa, jotka on tallennettu Montrealissa.

Tämä ohjelma on täysin ennalta-arvaamaton. Paljon on keskustelijoiden käsissä, mutta Provenza itse on erittäin sanavalmis ja laajasti sivistynyt mies, joka pystyy johdattamaan tarvittaessa keskustelua. Usein hänen ei edes tarvitse, vaan jutustelu soljuu eteenpäin vieraidenkin varassa.

Sarjan ohjelmilla on yleensä jokin löyhä teema, joka sitten vieraista riippuen ja heidän johdostaan saattaa karata aivan päättömille vesille jos kohta myös junnata tekosyvällisissä taiteentekemisen sameissa vesissäkin. Onneksi joku sitten kohta laukaisee jotakin navanalaista limboilua tai nokkelaa sanailua.


Vieraskattauksessa on paljon meilläkin naamanäkyvyyttä saaneita tv-tyyppejä, vaikkei alaa erityisesti seuraisikaan: Drew Carey, Roseanne Barr, Bob Saget, Penn Jillette, Ray Romano, Richard Lewis, Jeff Ross jne. Stan up'insa hyvin tunteville sarja on muutoinkin runsaudensarvi, sillä vieraita on ohjelmassa kymmenittäin. Jotkut ovat istuneet parikin istuntoa.

Sarja on kaikin tavoin poliittisesti epäkorrekti, jopa siinä määrin että se alkaa välillä haiskahtaa itsetarkoitukselliselta. Kaikkea pilkataan kilpailuhengessä, kuka uskaltaa olla julkein. Valtavirtakanaville ei tätä sarjaa tuotettaisi, ja niinpä se onkin Showtimen ohjelmaa.

Stand up'illa on tietenkin USAssa ja isossa maailmassa pitkätkin perinteet; meillä tämä ei ehkä olisi mennyt ideana läpi kymmenen vuotta sitten? Kiinnostavaa olisi itse asiassa nähdä kotimainen versio tästä ideasta. Kuka pystyisi vetämään sitä yhtä karismaattisesti kuin Paul Provenza, ja miten vieraat pystyisivät säilyttämään sisällön tason turvautumatta standardimateriaaliinsa ja puujalkavitseihin?

Sarjaa on tehty kahden kauden aikana 14 episodia.

Paul Provenza (kurkistaa jokaisen ohjelman alussa oven raosta): "If you've ever been offended by anything, don't come in."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti