maanantai 6. toukokuuta 2013

Ville Vallaton - Dennis the Menace


Hank Ketcham piirsi Ville Vallaton -sarjakuvansa 1950-luvun alussa sanomalehtiin, josta julkisuus laajeni (toisten piirtämänä) myös omaksi nimikkolehdeksi. Suomenkielisenä lehti alkoi ilmestyä vuonna 1960.

Ville Vallattomassa on kyse noin kuusivuotiaasta pikkupojasta, joka aiheuttaa kaaosta ympäristössään, tahattomasti tietenkin. Tuhoa tulee sekä kotona että erityisesti naapurin sedän, Yrjö Virtasen tontilla. Olisiko tämä Ville sitten eräänlainen amerikkalaistunut Eemeli?

Vuonna 1959 Ville päätyi näyteltyyn tv-sarjaan nimeltä Ville Vallaton/Dennis the Menace (1959-63). Kyse on puolituntisista, mustavalkeista taustanauretuista perhekomedioista. Tyylillisesti sarja muistuttaa toista 60-luvun alun kotoisista vastaanottimista tuttua poikaa: Beaveria. Ja itse asiassa: juuri tämän sarjan kilpailijaksi Ville suunniteltiin.

Tv:n Ville on aika suora kopio sarjiksen maailmasta. Ville (Jay North) on puettu kuten originaalikin raitapaitaan ja haalarihousuihin ja tunnusmerkkinen töyhtö päälaelta löytyy; joissakin episodeissa jopa häiritsevän keinotekoisena. Enimmäkseen Ville yrittää tehdä hyvää, mutta väärinymmärtämällä tai toimimalla yleensä kääntää asiat päälaelleen.

Perheen Liisa-äiti (alkup. Alice Mitchell esittäjänään Gloria Henry) ja Heikki-isä (alkup. Henry Mitchell esittäjänään Herbert Anderson) ovat myös näköissovituksia sarjisperheestä. Nykykatsojan kulmia kohottaa varmasti isän piinttynyt tapa poltella suoravartista piippuaan töiden jälkeen olohuoneessa.

Villen tahaton arkkivihollinen Yrjö Karjunen (joissakin suomennoksissa Virtanen, alkup. George Wilson esittäjänään Joseph Kearns) tekee tuiki tuikean ja onnistuneen roolityön. Hänen lempeä vaimonsa Martta (alkup. Martha Wilson esittäjänään Sylvia Field) tuo sopivaa lämpöä, ymmärrystä ja tasapainoa koomisesti kovemmin kohdellun siippansa rinnalla. Kumpaisenkin tunnistaa hyvin sarjakuva-aihioistaan.

Villellä on ympärillään myös oma porukkansa, joista useimmin esiintyvät Villeä nuorempi Jussi (joskus suomennettu myös nimellä Topi, alkup. Tommy esittäjänään Billy Booth) ja rouva Ville Vallattomuudesta haaveksiva Tytti (alkup. Margaret esittäjänään Jeannie Russell). Sarjakuvan ja tv-sarjan henkilögalleria eivät menneet kaikessa ihan käsi kädessä. Esimerkiksi perheen valtaisaa Rekku-koiraa (alkup. Ruff) sarjassa ei nähdä, mutta sen sijaan Karjusilla on terrieri.

Sarjan lapset kasvoivat myös väistämättä (sarjakuvahahmot kun puolestaan pysyvät useimmiten samanikäisinä). Tv:n Villekin meni vähitellen kouluun ja vaihtoi haalarinsa tavallisiin housuihin

Nimiosan esittäjä Jay North alkoi kasvaa ulos roolistaan neljännellä kaudella, ja sarja päätettiin lopettaa siihen. Sarjaa tuotettiin neljän kauden ajan yhteensä 146 episodia.Toistuva repliikki
Ville: Helloooooo Mr. Wilson!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti