sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Hipit - Hippies


Brittien komediaperinne on rikas ja rönsyilevä. Äkkiä ajatellen Benny Hillin huumorikäsitys on melko kaukana Politiikan nappulasta, ja silti niitä yhdistää -viihdyttävyys. Kaiken jahkailun ja ääliömäisyyksien jälkeen äkillinen vapauttava nauru kirvahtaa katsojan kurkusta. That's Entertainment!

1990-luvun paikkeilla olivat monet saarivaltion komedianäyttelijät varsin työllistettyjä, ja he esiintyivät ristiin lukuisissa sarjoissa sekä toistensa että eri castauskattausten kanssa.

Itse viihdyin oikeinkin hyvin todella lyhyeksi uuvahtaneen sarjan Hipit/Hippies (1999) parissa, joka pyörähti nopeasti myös meidän ruuduissamme. Sarjaa ei tehty kuin yhden kauden verran ja tuloksena siitäkin vain vaatimattomat kuusi puolen tunnin episodia.

Sarjan tappoi kaikitenkin aikalaisten ylenkatsominen sekä kriitikkojen ynseys. Hipit ei tuonut brittikomediaan oikein mitään uutta näkökulmaa tahi huumorikäsitystä, mutta perusviihdyttävä se oli.


Hipit asettuu vuoden 1969 svengaavan Lontoon epookkiin. Se sijoittuu vastakulttuurilehti Mouthin nyrkkipajaan. Lehteä toimittaa Ray Purbbs (Simon Pegg). Toimituksessa häärii mukana Purbssin (oletettu) tyttöystävä Jill Sprint (Sally Phillips) sekä Alex Picton-Dinch (Julian Rhind-Tutt) ja Hugo Yemp (Darren Boyd). 60-lukuisesta asetelmasta huolimatta sarja on sinänsä aika perinteista tilannekomediaa, mutta nuorten näyttelijöiden energia ja tekemisen meininki on hyvä. Toki siinä on heittoja hippiaatteisiin, seksuaaliseen vapautumiseen, yhteiskuntavastaisuuteen ja aikakauden musiikkiin yms.

Sarjan takana on parivaljakko Arthur Mathews ja Graham Linehan, jotka ryhtyivät tekemään Hippejä välittömästi suositun Isä Ted (1995-98) -sarjan jälkeen. Tedin karma ei kuitenkaan riittänyt kannattelemaan uutta sarjaa.


Samoihin aikoihin Hippien kanssa Sally Phillipsiä saattoi nähdä sarjoissa Katen kontit (1998-2000), Ponille kyytiä (1999-2003) ja Vikatikki (2004-06). Julian Rhind-Tutt näkyi tuolloin muun muassa sarjoissa Ponille kyytiä ja Vikatikki. Darren Boyd puolestaan sarjoissa Katen kontit, Ponille kyytiä ja Vikatikki. Piiri pieni pyörii... Toki heillä kaikilla oli paljon muitakin kiinnityksiä niin televisiossa kuin isolla kankaallakin.

Tällainen sarja tapaa saada kulttistatuksen. Tai unohduksen (mutta usein juuri se on sama asia?)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti