keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Rouva varapresidentti - Veep


"Seinfeldin kirous" on käsite tv-maailmassa. Sillähän viitataan siihen luonnonlainan kaltaiseen tosiseikkaan, että omituisen usein käy niin, että tv-tähden ura tyssää yhteen hyvään menestykseen, vaikka asian luulisi olevan juuri päinvastoin. Mukavalla tavalla outoa on se, että Seinfeldin nelikosta juuri Julia Louis-Dreyfus on onnistunut. Seinfeldissa hänen roolinsa oli koristeellinen mutta muuten aika karakteeritön eikä Louis-Dreyfus näyttelijänä juuri vakuuttanut. Siitä huolimatta juuri hän on tehnyt kaksikin viihdyttävää paluuta.

Vuosina 2006-2010 tehtiin perinteistä mutta kivaa tilannekomediasarjaa Edessä uusi elämä/The New Adventures of Old Christine, jossa Julia Louis-Dreyfus näytteli nimiosaa. Vuonna 2012 hän aloitti uudessa sarjassa Rouva varapresidentti/Veep (2012-19), jossa kohdalle osui jälleen nimiosa. (Sana Veep viittaa varapresidentin englanninkieliseen lyhenteeseen.)


Sarjassa kyse on ahkerasti käytössä olevasta mukadokumentaarisesta komediatyylistä. Nyt seurataan Yhdysvaltain fiktiivistä varapresidenttiä Selina Meyeria hänen toinen toistaan vähäpätöisimpien haasteidensa ristiaallokossa. Tai: suoraan sanoen suossa.

Sarja ammentaa viisastelijoiden punch line -perinteestä ja sekä hienovaraisemman hoksaushuumorin laarista että myös suoraviivaisemman pieruhuumorin kategoriasta (tätä kuvaa hyvinkin esimerkiksi kohtaus, jossa varapresidentti poistuu pr-keikalta jugurttibaarista ja ripuloi housuihinsa). Julia Louis-Dreyfus tekee varapresidenttinsä säällisesti, mutta ei hänen karismansa siinä aivan sellaisena loista, etteikö voisi rooliin yhtä hyvin kuvitella monen muunkin näyttelijän. (Tunnustan ilman muuta, että voin tässä tietysti olla auttamatta hakoteilläkin ja kaikiten olenkin, sillä Louis-Dreyfus on tähän mennessä noutanut tästä Veep-sarjasta itselleen viisi henkilökohtaista Emmy-pystiä!)

Jos sarjan onnistuminen ei lepääkään (pelkästään) pääosanesittäjän harteilla, niin onnistumisen avaimet löytyvät sitäkin suoremmin kuvan taustapuolelta. Sarjaa tekemässä on parivaljakko Armando Iannucci ja Simon Blackwell, joilla on plakkarissaan Brittein puolelta Atlanttia hyvinkin maaliinsa napsahteleva Politiikan nappula -sarja. Tämä sarjahan poiki myös pitkän leffan In the Loop (2009), joka päätyi Oscar-ehdokkaaksikin. Ei ihme, että Politiikan nappula -sarjasta kiinnostuttiin myös Amerikassa. Ja kuinka ollakaan, se yritettiin siellä myös lokalisoida miljöönään USAn kongressi. Ideasta tehtiin pilotti, jota kukaan ei huolinut.

Armando Iannucci ei osallistunut tähän sarjaan varsinaisesti, ja hän kuuluu huokaisseen helpotuksesta kuultuaan lopputuloksesta. Iannucci antoi asiasta kommenttinsa: "It was terrible...they took the idea and chucked out all the style. It was all conventionally shot and there was no improvisation or swearing. It didn't get picked up, thank God." Mieleen tulee väistämättä paikoitellen hulvaton Amerikan frendi -sarja, joka ammentaa huumorinsa juuri tuosta lähteestä.

Uuden sovituksen Iannucci kirjoitti itse pilotiksi Veepiin yhdessä Simon Blackwellin kanssa, ja tämä otettiin sittemmin tuotantoon. In the Loop -leffassa esiintyi pienessä roolissa myös Anna Chlumsky, ja hänen myötään saammekin painokkaan vastauksen ikuisuuskysymykseen: mitä peijakasta tapahtuu kaikille niille lapsitähdille, joista vuorollaan kohistaan? Anna Chlumskyn uran kohokohta oli kymmenvuotiaana suudelma Macaulay Culkinin kanssa elokuvassa Tyttöni mun/My Girl (1991). No, seurasihan sitä vielä yllätyselokuva Tyttöni mun 2/My Girl 2 (1994), mutta muuten on kohinarintamalla ollut hiljaisempaa Chlumskyn kohdalla.


Rouva varapresidentti -sarjassa Anna Chlumskylla on oleellinen rooli henkilökuntapäällikkö Amy Brookheimerina, joka yrittää ratkoa varapresidentin toimiston kaikkia pulmia. Yleensä kuljetaankin katastrofin kautta kuiville. Varapresidentin henkilökohtaisena avustajana toimii lojaali Gary Walsh (Tony Hale), viestintäpäällikkönä pitkäaikainen työntekijä Mike McLintock (Matt Walsh) ja tuoreimpana lisänä henkilökuntaan viestinnän apulaisjohtaja Dan Egan (Reid Scott). Toimistossa paikalla on myös varapresidenttiä avustamassa ja puhelimeen vastaamassa Sue Wilson (Sufe Bradshaw). Lisäksi paikalla piipahtaa tuon tuostakin Valkoisen talon itsetietoisena yhdyshenkilönä jättiläismäinen Joonan Ryan (Timothy Simons).

Sarjaa tehtiin seitsemän tuotantokautta tason juurikaan romahtamatta (65 episodia). Toisella kaudella episodien joukosta löytyy jakso nimeltä "Helsinki", jossa Selina esikuntineen suuntaa kohti Helsinkiä tarkoituksena allekirjoittaa kauppasopimus. Mukana on yllättäin aivan aitoja Helsinki-otoksia. Mitähän ne meistä ajattelivat...?

Selina Meyer: I'm the Vice President of the United States, you stupid little fuckers! These people should be begging me! That door should be half its height so that people can only approach me in my office on their goddamn, motherfucking knees!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti