perjantai 5. huhtikuuta 2013

Lain viitta - SIlk


Lakimiessarjat ovat yksi perinteisistä perinteisin sarjafilmimuoto. Oman urani tämän genren parissa aloitin nuorena miehenä Perry Masonilla, ja jäin siihen kokonaisvaltaisesti koukkuun. Näissä lakisarjoissa on paljon temmellyskenttää viedä tarinaa monellekin taholle, ja onhan turvallinen pahuus lopulta aina joka tapauksessa kiehtovaa. Pelkkään kliiniseen työhön ei monikaan sarja fokusoidu, vaan tapana on antaa näyttelijöille myös persoonaa ja särmää, vaikkei sitten yksityiselämään juuri uppouduttaisikaan. Toisinaan uppoudutaan.

Amerikan puolella nämä sarjat ovat jonkinlainen itsestäänselvyys, mutta selvä se, että niitä tehdään aika laajasti myös monissa muissa maissa. Briteistä tulee näille kunnian kentille taas hyvä kilpailija, Lain viitta/Silk (2010-). Se on itse asiassa ällistyttävän hyvä sarja Huomaan oikein odottavani uutta episodia, mikä ei ole nykyisessä runsaudensarvitarjonnassa ollenkaan itsestäänselvyys.


Lain viitan päähenkilö on puolustusasianajaja Martha Costello, jota Maxine Peake näyttelee peräti uskottavasti ja upeasti. Costello on profiloitunut aidosti suoraselkäiseksi sorrettujen puolustajaksi, joka joutuu puntaroimaan periaatteitaan työtaakkansa alla. Toisaalta hän ei ole täysin vailla inhimillisiä heikkouksia ja erehdyksiäkään. Martha Costello on ihminen.

Suomalainen katsoja on tullut tutuksi amerikkalaisen jury-järjestelmän kanssa, mutta tässä ytimessä on brittiläinen systeemi, jossa asianajajan tähtäimessä on haluttu Queen's Counsel -arvonimi. Se myönnetään vain tiukan seulan läpäisseelle alan toimijoille oikeusministerin ja ylähuoneen puhemiehen suosituksesta. Arvonimen saajat saavat tunnuksena käyttää oikeudenistunnossa silkkistä viittaa, mihin sarjan nimi siis viittaa.


Samassa toimistossa kilpailu on ylipäätään kovaa, ja silkkiviitasta taistelee siellä myös Marthan kollega, vastenmielinen omaneduntavoittelija Clive Reader (Rupert Penry-Jones). Toimistoa pyörittää Billy Lamb (Neil Stuke) itsevaltaisella tavalla, mikä aiheuttaa kapinahenkeä toimiston sisällä. Toisaalta Billyllä on myös rakastettavia luonteenpiirteitä. Vakiohahmoina nähdään ensimmäisellä kaudella myös toimistoon oppia hakemaan tulevat nuoret Niamh Cranitch (Natalie Dormer) ja Nick Slade (Tom Hughes), jotka eivät jää aivan aseettomiksi altavastaajiksi kokeneempien lakikettujen pyörityksessä.


Sarja edustaa laadukkaasti kirjoitettua ja laadukkaasti näyteltyä draamaa. Sarjasta osansa saavat niin lakitupamittelöihin hurahtaneet kuin ihmissuhteista ja juonitteluista innostuvat katsojat. Sarjan luoja on Peter Moffat, jolla on itsellään lakimiestaustaa, mutta myös osaamista tv:n puolelta mm. sarjasta Criminal Justice (2008-09).

Lain viitalla on tähän asti kausia kaksi ja jaksoja 12. Kolmas on tekeillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti