maanantai 25. maaliskuuta 2013

Miehen paikka - Last Man Standing


Tim Allenin ura on aika problemaattinen. Joku häneen on uskonut, koska Allenin filmografia on merkillisen pitkä, vaikka hän on kompastellut epäonnistumisista täydellisiin pannukakkuihin.

Startti oli kyllä hyvä: perhesitcom Koti kuntoon. Se on oivassa balanssissa; oli nokkelaa dialogia, kohelluskomediaa ja tarkkoja havaintoja parisuhteesta ja lastenkasvatuksesta briljantisti kirjoitettuna. Sarjassa Tim Allen itse oli myös hyvä, mutta jatkoa tarkastellen ainoa johtopäätös on, että Koti kuntoon oli hyvä Allenista huolimatta.

Se toimi kuitenkin ponnahduslautana elokuvauralle, missä miehen karisma ei sitten riittänytkään alkutekstejä pidemmälle. Ei hän mikään muuntautumiskykyinen nyanssikameleontti tahi stanislavskilainen metodinäyttelijä tietenkään ole, mutta kun komediakäsikirjoitus on puiseva, niin ei siinä elastisempikaan näyttelijä pärjää. Yksi kohtalainen raina uralle mahtuu, Dean Parisotin Galaxy Quest (1999), mutta muuten on ollut vaivaannuttavan hiljaista hyvä fiilis -rintamalla.

Allen on toisaalta tehnyt yksityisesti pitkän rundin stand up'ista vankilatuomion kautta parrasvaloihin, jotakin katu-uskottavaa sieltä pitäisi kai tarttua? Tätä saldoa hän on nyt realisoimassa uudessa tv-ruudun perhesitcomissa, Miehen paikka/Last Man Standing (2011-). Nyt kaikki eli Allenin näyttelijänlaatu tuntuu natsaavan. Sarja toimii.


Miehen paikka ei ole minkäänlaisia uusia uria aukova postmoderni komedia, vaan aivan ydinmehukamaa. Sarjan kehys on laadittu varmaankin tietoisesti muistuttamaan Koti kuntoon -päivitystä. Ylimaskuliininen videobloggaaja perhe-elämän puristuksessa. Mutta tämän Tim Allen osaa, ja osoittaa omaavansa myös komedianäyttelemisessä vaadittavan ajoituksentajun. Vaikka ilmeet ovat yhä yksitotiset, niin äänellään Allen osaa näytellä tällaista. (Ääninäyttelijänähän hän on tehnyt uraa Toy Story -leffoissa.)

Miehen paikka -sarjan päänäyttämöinä toimii sekä perheen koti että miehen työpaikka, 'Outdoor Man' -vapaa-ajanliike. Tim Allen esittää Mike Baxter -nimistä myyntipäällikköä, joka laatii kampanjoita ja tekee videospiikkejä firman nettisivuille. Hän omaa koko lailla samankaltaisia miehisiä arvoja kuin hahmonsa Tim 'The Tool-Man' Taylor Koti kuntoon -sarjassa ja eritoten sen ohjelma ohjelmassa työkalushowssa.

Kotona Mike on neljän naisen loukussa. Hänellä on geologivaimo Vanessa (NancyTravis) sekä kolme tytärtä. Vanhin tytär Kristin (Alexandra Krosner ensimmäisellä kaudella ja Amanda Fuller toisella kaudella) työskentelee tarjoilijana ja hän kapinoi isäänsä vastaan, mutta joutuu asumaan silti kotona oman aviottoman lapsensa kanssa. Keskimmäinen tytär Mandy (Molly Ephraim) on perinteinen sitcom-hahmo, joka ei ole ehkä penaalin terävin kynä mutta huomion hän osaa kyllä ottaa. Nuorin tytär Eve (Kaitlyn Dever, Justified) on lähimpänä Miken omaa miehistä maailmaa, mutta hän on samalla se sarkastisin heittelijä porukasta.


Sarjan hyviä rooleja ovat myös Miken pomo Ed Alzate (Hector Elizondo), joka on hieman vastaavanlainen ajatusten sparraaja kuin oli Wilsonin hahmo Koti kuntoon -sarjassa. Kun Miken kotiasiat ovat vinksallaan, kääntyy hän Edin puoleen, jolla on itsellään neljän särkyneen avioliiton verran kokemusta plakkarissaan. 'Outdoor Man' -liikkeessä työskentelee myös Kyle Anderson (Christoph Sanders), joka on hieman yksioikoinen mutta ehdottoman hyväsydäminen heppu. Hänen isoin virheensä on se, että hän heilastelee sarjassa ensin Kristinin ja sitten Mandyn kanssa.

Sarjaa on tehty neljä kautta (86 episodia).

1 kommentti:

  1. Miksi sarjan näyttämien lopetettiin suomessa??!!hyvä sarja,jota näy.millään kanavalla Suomessa!:(

    VastaaPoista