tiistai 19. helmikuuta 2013

Holmes NYC - Elementary


Sherlock Holmes -buumi ei osoita juuri laantumisen merkkejä. Isolla kankaalla olemme nähneet hänet Robert Downey Jr. -kasvoisena, ja tuoreessa muistissa on Uusi Sherlock -brittipäivitys aiheesta Benedict Cumberbatchin tulkintana. Yhtä lailla ovat niin Hugh Laurien House kuin Simon Bakerin Mentalisti tai Tim Rothin tähdittämä Paljastavat valheet omanlaisiaan muunnelmia ideasta.

Ja on Holmesissa, mistä ammentaakin.

Amerikassa ryhdyttiin tuumasta toimeen hieman brittien jälkeen, ja siellä lähdettiin -kuten syytä olikin- kokonaan toisenlaisille jäljille. Sherlock Holmes tulee kyllä Englannista, mutta on nyt saanut hoitoa huumeriippuvuuteensa ja siirtynyt ison lätäkön taaksen Amerikan Yhdysvaltoihin ja siellä New Yorkiin. Holmes elää tätä päivää, ja on perehtynyt hyvin myös nykyajan vimpaimiin ja ilmiöihin. Tähän rooliin on pestattu Jonny Lee Miller, joka tekeekin hahmon riittävän kiinnostavaksi.


Myös tällä Holmesilla on tohtori Watsoninsa. Tässä versiossa hän on entinen kirurgi, joka on ryhtynyt eräänlaiseksi palkatuksi tukihenkilöksi, ja on nyt saanut toimeksiannon Holmesin isältä vahtia poikaa. Oivallus ei ole iso, mutta hahmoa esittämään on keksitty laittaa nainen, Joan Watson, jota Lucy Liu tulkitsee kovin vakavailmeisenä. Näyttelijänä Liu on kulkenut polveilevan reitin kertakäyttöavustajasta Helmen/Pearl (1996-97) vakikiinnitykseen (josta itse hänet muistan varsinaisesti ensi kerran) ja siitä sitten Charlien enkelien ja Kill Bill -tyyppisten leffojen tähdeksi. Sarjan edetessä Watsonin pesti päättyy, mutta Sherlock alkaa koulia tästä itselleen etsiväkumppania.

Siinä kun britti-Holmes pohjautui sinänsä vapaasti muunneltuihin, mutta kuitenkin kirjavetoisiin tarinoihin, on amerikkalaisessa pikkuserkussa päädytty täysin itsenäisiin juonikuvioihin. Ratkaisu toimii erittäin hyvin, ja antaa hahmolle tilaa hengittää ja luoda oman Holmes-todellisuutensa. Toisaalta tähän sarja saattaa sitten kompastuakin, jos mysteeriä ei saada lisättyä, vaan päädytään perinteiseen poliisisarjajuoniin. Alkuperäistarinoista mukana ovat sivujuonteina Homesin Mycroft-veli (Rhys Ifans) sekä arkkivihollinen Moriarty (Natalie Dormer, Game of Thrones).


Tämä Nykin Holmes toimii poliisin konsulttina. Hän tekee töitä kapteeni Tobias Gregsonin (Aidan Quinn) alaisuudessa. Miehet ovat taustatarinan mukaan tutustuneet aikanaan Scotland Yardissa, ja sarjassa kumpikin antaa toiselleen arvoa, vaikkei mihinkään buddy movie -pohjaiseen suhteeseen nojatakaan.

Poliisivoimissa pitää tottakai olla myös Holmesia halveksiva hahmo, ja tämä pesti on annettu etsivä Marcus Bellille (Jon Michael Hill), joka harmikseen joutuu kerran toisensa jälkeen myöntämään Holmesin olleen oikeassa. Tarinan syvetessä miesten välille muodostuu hyvähenkinen työsuhde.

Visuaalisesti sarja luottaa aika tummaan ja kylmään ilmaisuun, mikä istuukin siihen hyvin. Kolmen kauden jälkeen episodeja on 60.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti