maanantai 7. tammikuuta 2013

Kate & Allie


Vuonna 1984 meillä alettiin katsella asetelmaltaan hieman vajaata perhesitcomia. Sarjan keskiössä oli kaksi eronnutta rouvaa lapsineen, ja he lyöttäytyvät asumaan kimppaan keskenään New Yorkissa. Kyse ei ole -tietenkään- mistään lesbosuhteesta, vaan ihan perinteisestä heterosarjasta. Miesonni ei vain ollut ollut heillä myötä, mutta se ei estänyt rouvia etsimästä uutta miestä itselleen. Kyse on sarjasta Kate & Allie (1984-89).


Sarjan pääosacastaus oli onnistunut. Naisia näyttelivät Susan Saint James ja Jane Curtin. Susan Saint James oli tehnyt kymmenkunta vuotta aiemmin sarjaa Poliisipäällikkö McMillan ja vaimo (1971-76) ja ollut senkin jälkeen työllistetty, mutta ei kuitenkaan tehnyt isoa hittiä ja uutta läpimurtoa. Jane Curtinilla on taustansa muun muassa Saturday Night Live (1975-) -kestosarjassa seitsemänkymmen luvun lopulla, mutta seuraava kestomenestys tulikin sitten tämän uuden ohjelman myötä.

Susan Saint Jamesin Kate-hahmo työskentelee matkatoimistossa, kun taas Jane Curtinin näyttelemä Allie on 'kotirouva', joka pyörittää huushollin arkea. Myös luonteiltaan he ovat hieman erilaisia: Kate on enemmän impulsiivinen ja kokeilunhaluinen, kun taas Allie on konservatiivisempi ja varovaisempi valinnoissaan. Sarjan loppupuolella naiset perustavat yhteisen pitopalvelun.

Ohjelma alkaa  Manhattanilla kuvatuilla ulkokuvilla naisten välisestä dialogeista, jotka esitettiin ilman naururaitaa. Alkutekstien jälkeen siirryttään studiossa kuvattuihin otoksiin.


Sarjan loppusuoralla Allie avioituu ja muuttaa miehensä Bobin (Sam Freed, joka kuriositeettisesti näyttelee sarjan kuluessa kahta muutakin hahmoa...) kanssa uuteen asuntoon. Myöhemmin Kate muuttaa sinne perässä, koska uusi aviomies oli runsaasti pois kotoa työmatkoillaan. Katsojat eivät tätä käännettä kuitenkaan enää ostaneet, vaan hylkäsivät sarjan, ja niinpä sen hylkäsivät sitten tuottajatkin.

Katella on yksi lapsi Emma (Ari Meyers) ja Alliella kaksi, Chip (Frederick Koehler) ja Jennie (Allison Smith), jotka kasvoivat luonnollisesti sarjan keston aikana. Meyers jätti lopulta sarjan kokonaan lähdettyään opiskelemaan.


Sarjaa tehtiin kuusi tuotantokautta (122 episodia purkitettiin). Tämä eronneiden mutta itsenäisten naisten tarina oli sekä kriitikkojen että katsojien mieleen, ja se keikkui viisi vuotta Top 20:ssa. Jane Curtin voitti sarjasta kaksi Emmy-pystiä (Susan Saint James oli samassa kategoriassa ehdolla kolmasti).

Jane Curtin jatkoi komediamatkaansa hieman myöhemmin Kolmas kivi auringosta (1996-2001) -sarjassa, mutta Susan Saint Jonesin filmografiaan ei tämän sarjan kaltaista täysosumaa enää ole tullut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti