tiistai 15. tammikuuta 2013

The Paul Daniels Magic Show


Pitkä matka on kuljettu Billy Smartin joulusirkuksesta Cirque du Soleil -taltiointeihin. Matkan varrella on nähty paljon esityksiä, mutta ei juurikaan säännöllisiä sarjoja (no joitakin sentään, kuten juuri Cirque du Soleil'in Aurinkotuuli). Asialla on puolensa, sillä mikäpä vetäisi vertoja ihmisen taidonnäytteiden ihailemiselle, mutta toisaalta: kun asiat arkipäiväistyvät, ne menettävät samalla merkitystään. Eli ei makeaa mahan täydeltä.

Taikurit ovat osa sirkuksen, music hallin ja varieteen maailmaa, ja näitä silmänkääntösarjoja onkin esitetty vuosien varrella useita. Toki fakiiri Kronblomkin esiintyi säännöllisesti Sirkus Papukaijassa, mutta magiikkamielessä jotensakin suuremman vaikutuksen teki hieman myöhemmin Suomenkin ruuduissa hyvin viihtynyt Paul Daniels (The Paul Daniels Magic Show, 1979-94).


Danielsin ohjelma on tuhti paketti, joka sisältää sekä Paul Danielsin omaa taikuutta että myös vierailevia taiteilijoita: taikureita, akrobaatteja, trapetsitaiteilijoita, jonglööreita, yksipyöräisiä jne. Kaikki hyvin lahjakkaita esiintyjiä, joilla tämä lähes tunnin viihdyttävä setti saadaan hyvinkin sujumaan.

Danielsin omat osuudet ovat ohjelman ydin. Hän tekee sekä pienempää close up'ia että näyttäviä illuusioita yhtä hyvin. Yleensä ylimenevän dramaattisuuden ja rummun päristyksen korvaa Danielsin oma englantilaisen kuiva huumori, joka tekee sarjasta erityisen katsottavan. Toisaalta joitakin Danielsin höpöttävä tyyli saattaa tietenkin ärsyttää.


Daniels pukeutuu hyvin konservatiivisesti (yleensä pikkutakki ja mirri kaulassa), mutta tarvittaessa hän käyttää yhtiön varastoista löytyviä lavastussettejä ja koluaa garderobit läpi kuvittaessaan vaikkapa lännentyyliin korttitempun. Danielsilla on mahtava varasto temppuja ja hän suorittaa ne kevyen elegantisti ja ammattitaidolla.

Vuosien varrella ohjelmassa on ollut eri segmenttejä, esimerkiksi 'Bunko Booth', jossa Daniels käsittelee katuhuijareitten temppuja. Toinen usein käytetty osio on ' Under Laboratory Conditions', jossa Daniels tuo esimerkkien avulla esille skeptisyytensä paranormaaleihin ilmiöihin uskovia kohtaan. Alan mies kun itse on.

Taikureilla on tietenkin luottoavustajansa, ja niin on Paul Danielsilla myös. Hänellä oli tapana kutsua apurinsa lavalle sanoen: "The lovely Debbie McGee." Debbie McGee on mukana lähes jokaisessa sarjan jaksossa. Vuonna 1988 Daniels ja McGee myös avioituivat.


Kotimaassaan Britanniassa Danielsin taikuudella oli kosolti ystäviä, sillä jaksoja katsoi useinkin viidentoista miljoonan silmäparin suuruinen joukko! Sarja myös möi hyvin: sitä kaupattiin 43:ään maahan.

Vuonna 1983 Daniels sai ensimmäisenä eurooppalaisena taikurina amerikkalaisen 'Magician of the Year' -palkinnon, ja vuonna 1985 sarjan pääsiäiserikoinen voitti aiemmin televisioalalla kovastikin arvostetun Montreuxin Kultaisen ruusun. Nyttemmin Daniels tunnetaan taikuuden vanhempana valtiomiehenä, jonka esitelmiä alastaan arvostetaan ammattipiireissä kovasti.


Paul Danielsin Taikashow on viihdettä parhaasta päästä.


Danielsin hokemaYou'll like this...not a lot, but you'll like it.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti