Michael J. Fox on hieman arvoitus näyttelijänstatukseltaan. Toisaalta se on yllätys, koska parikymppisenä hänellä oli pitkäaikainen ja näkyvä kiinnitys Perhe on paras/Family Ties (1982-89) -sitcomiin, joka samalla oli hänen käyntikorttinsa elokuvatuotantoihin. Ehkäpä Ihmissusi murrosiässä (Teen Wolf, 1985) ei ollut kaikkein paras valinta, mutta kyllä jokainen elokuvaintoilija nyt ainakin Paluu tulevaisuuteen -trilogian (1985, 1989, 1990) tuntee ja sen ansiot tunnustaa.
Uraan saattaa silti mahtua niin paljon yrittämistä, nuorekkailla kasvoilla pelailua sekä keskinkertaista näyttelemistä, että varsinaista arvostusta ura jäi tuossa vaiheessa huutamaan?
Foxin filmogafia ei ole varsinaista kulttuuri- jos kohta ei kulttikamaakaan. Vuonna 1996 koitti paluu isolta kankaalta pikkuruiseen ruutuun, kun uusi Spin City (1996-2002) -sitcom käynnistyi. Sarja sijoittuu tunnetun New Yorkin fiktiiviseen paikallishallinnon toimistoon, jossa yhtenä työntekijänä häärii Michael J. Foxin esittämä varapormestari Mike Flaherty, joka on työssään varsin etevä lobbaamaan ja juonimaan asioita. Toimiston päänä on varsinaisesti New Yorkin pormestari Randall Winston (Barry Bostwick), mutta sarjan ykköstähti on Fox.
Henkilögalleria on melko runsas ja eläväinen. Ruutuaikaa saivat muun muassa lehdistösihteeri Paul Lassiter (Hulluna sinuun -sarjasta tuttu Richard Kind), henkilöstöpäällikkö Stuart Bondek (Alan Ruck), vähemmistövastaava Carter Heywood (Michael Boatman), puheenkirjoittaja James Hobert (Alexander Chaplin), Miken sihteeri Janelle Cooper (Victoria Dillard), josta myöhemmin tulee pormestarin sihteeri ja Mike saa uuden sihteerin Stacy Paternon (Jennifer Esposito).
Koska Carterin hahmo oli sekä musta että homoseksuaali, tehtiin tässä taas omanlaistaan tv-historiaa. Teemaa kehiteltiin vielä antamalla Carterin ja Stuartin ystävystyä ilman erotiikan häivää. Stacyn hahmo kirjoitettiin väkevästi Paulin arkkiviholliseksi, mutta ehkäpä homma ei toiminut toivotulla tavalla tai se puristettiin kuiviin, koska Stacy hävitettiin sarjasta neljännen tuotantokauden aikana.
Vuonna 1998 sarja sai uuden, tosielämäpohjaisen vireen, kun sen tähti Michael J. Fox ilmoitti julkisesti sairastavansa Parkinsonin tautia. Sarjaan kirjoitettiin uusi hahmo, pormestarin kampanjapäällikkö Caitlin Moore (Heather Locklear) helpottamaan Foxin urakkaa. Foxin oireiden pahentuessa hän ilmoitti lopulta vuonna 2000 lopettavansa sarjan tekemisen ja keskittyvänsä perheeseensä sekä rahan keräämiseen Parkinson taudin tutkimukseen. Sarjan Mike joutui lähtemään pormestarin epäiltyjen Mafia-yhteyksien takia. Viimeisen episodin lopuksi oli hieno hetki, kun siinä näytettiin kulissien takaisella otoksella Michael J. Fox saapumassa ottamaan vastaan suosionosoituksia kuvausten jälkeen yleisön eteen. Pätkä alkoi hidastetulla juoksulla, jatkui kollegoiden aplodeilla, Foxin liikuttuneilla halauksilla, kumarruksella ja taas hidastetulla kädenheilautuksella. Fox vieraili vielä kolmesti sarjassa viimeisellä tuotantokaudella.
Uudeksi päähenkilöksi pestattiin elokuvan puolella kyntensä näyttänyt Charlie Sheen roolinimellä Charlie Crawford. Vaikka Sheenin hahmo olikin aivan hyvä, oli sarjan alkuajatus kovin muuntunut, ja se rämpi katsojatilastoissa ensin sijalla 56. ja sitten 78., joten oli tullut aika kuopata koko sarja.
Kasaan saatiin kuusi tuotantokautta/145 episodia.
Viime vuosina Michael J. Foxia on ilahduttavasti nähty esimerkiksi parissa lakisarjassa (Boston Legal ja Good Wife). Niin ja siitä arvostuksesta: Spin Citystä Fox palkittiin peräti kolmesti henkilökohtaisella parhaan esiintyjän Golden Globe -pystillä (1998, 1999 ja 2000). Metkaa sinänsä, mutta myös Charlie Sheen on voittanut omansa samasta sarjasta (2002). Emmy Foxille napsahti vuonna 2000 Spin Cityn pääosasta.
Carter: If the Deputy Mayor speaks in his office, and there are no cameras to hear, does he make a sound?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti