torstai 6. joulukuuta 2012

Kreisi kynäniekka - Stark Raving Mad


Kreisi kynäniekka/Stark Raving Mad (1999-2000) on niitä sarjoja, jotka eivät koskaan oikein saaneet mahdollisuutta. Tai sitten se tyri sen?

Sarjaa tehtiin vain yksi tuotantokausi (22 episodia joista neljää ei edes esitetty) ennen sen keskeyttämistä. Keskeyttämispäätös on ulkopuolisen silmissä hieman outo, koska katsojaluvut eivät olleet ihan katastrofaalisia, ja sarja nappasi vuonna 2000 jotakin suosiota resonoivan People's Choice Award -palkinnon uuden televisiokomedian kategoriassa. Todennäköisesti sarja oli sijoitettu väärälle ohjelmapaikalle kotimaassaan, jotta se olisi ehtinyt kehittyä hitiksi?


Sarjaan oli kirjoitettu hyvää sanailua ja huvittavia kepposteluita, ja siinä oli kahdessa keskeisessä roolissa kiinnostavat nimet: Tony Shalhoub ja Neil Patrick Harris. Tony Shalhoub oli ennen Kreisiä kynäniekkaa tehnyt uraa sekä television (mm. Wings, 1991-97) että elokuvan (vaikkapa Big Night - italialainen ilta/Big Night, 1996 ja Men in Black - miehet mustissa/Men in Black, 1997) puolella. Häntä kaksikymmentä vuotta nuorempi Neil Patrick Harriskin oli ehtinyt tehdä televisiossa pitkää päivää ennen miesten yhteistä sarjaa (mm. lähes sata episodia Doogie Howser, M.D., 1989-93 nimiosassa).


Kreisi Kynäniekka -sarjan alasajo ei sittemmin koitunut miekkosten itsensä kohtaloksi. Kuten tiedämme, on kumpaakin nähty sekä valkokankaalla että omissa menestyssarjoissaan. Shalhoub näytteli nimiosaa Monk-sarjassa vuosina 2002-09 ja Harris on esiintynyt vuonna 2005 alkaneen Ensisilmäyksellä/How I Met Your Mother -sarjan pääosaviisikossa.

Kreisissä kynäniekassa Tony Shalhoub on myös nimiosassa näytellessään eksentristä kauhukirjailija Ian Starkia. Hänen kokemattomaksi kustannustoimittajakseen lähetetään Neil Patrick Harrisin esittämä Henry McNeeley, joka kaikkine fobioineen ja pakko-oireineen on etäistä sukua sellaisille tv-hahmoille kuin Frasier-sarjan Niles tai Monkin Adrian Monk itse.

Uuden kirjan kirjoittamisen sijaan Stark keskittyy kiusaamaan avukseen lähetettyä McNeeleytä erilaisin kepposin. Eräs pila on kokonaisen jakson mittainen. Siinä Ian hommaa ruumisarkun olohuoneeseensa. Arkun sisältä löytyykin ruumis. Henry joutuu jäämään arkun kanssa kahden Ianin asuntoon. Paikalle tulee vanha mies hautaustoimistosta, joka yrittää siirtää arkkua. Se putoaa, aukeaa ja ruumis kierähtää lattialle. Vanha mies pyytää Henryä auttamaan ruumiin laittamisessa takaisin arkkuun. Mies nostaa ruumiin pystyyn, jolloin se kaatuu Henryn päälle. Lopulta hautaustoimiston mies repii maskin kasvojensa päältä, ja alta paljastuu Ian. Ruumiskin on lähibaarista hommaan palkattu mies.

Kreisi kynäniekka oli Steven Levitanin luomus. Samaan aikaa pyöri ruuduissa Levitanin toinenkin sarja Ammu vaan!/Just Shoot Me! (1997-2003). Vielä huimempaa oli kuitenkin tulossa, kun Levitan loi yhdessä Christopher Lloydin kanssa sarjan Moderni perhe/Modern Family (2009-).

Voisi ehkä sanoa, että sekä Shalhoub että Harris vetävät hahmonsa Kreisissä kynäniekassa hieman yli, mutta toisaalta, minkälaista sitcomia tulisi harmaista hiirulaisista, jotka toimivat rationaalisesti?  Sarjassa on toki muitakin hahmoja, jotka saavat vetää epäkiitollista side-kick -osastoa. Dorie Parton esittää Henryn tyttöystävää nimeltä Tess. Eräässä jaksossa Ian stalkkaa Tessiä ja saa selville, että tällä on varsin tylsä seksielämä. Ian vie Henryn seksikauppaan ostoksille vain havaitakseen myöhemmin puhuneensä väärän Tessin kanssa... Ianilla on myös jotakuinkin älytön assistentti Jake (Eddie McClintock).

Kelsey Grammer teki samaan aikaan omaa Frasier-sarjaansa, mutta hänellä oli aikaa tulla vierailemaan yhteen Kreisin kynäniekan jaksoon. Myös ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja Wes Craven vieraili yhdessä episodissa.


Tess Farraday: I'm not putting anything in my mouth for a week!
Ian Stark: Have a nice night, Henry.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti