perjantai 19. lokakuuta 2012

Vihdoinkin yksin - Empty Nest


Richard Mulligan oli karismaattinen näyttelijä. Ura alkoi jo 1960-luvun alkupuolella, mutta syystä tahi toisesta hän ei kuitenkaan noussut elokuvan puolella isoon tähteyteen. Olisi voinut olettaa, että hänen mieleenpainuva sivuroolisuorituksensa kenraali Custerina Arthur Pennin leffassa Pieni suuri mies/Little Big Man (1970) olisi voinut poikia enemmänkin. Mutta ei vaan. Blake Edwards käytti pari kertaa ja tällaista mutta ei sen isompaa tähteyttä.

Televisionkin pakeilla hän oli uran alkupuolella kertaluonteisten vierailuroolien vetäjä, vaikka sittemmin osoittautui, että tv oli Mulliganin ominta areenaa. Hän ehti vaipua jo Lemmenlaivaankin, kun kohdalle osui mehukkaasti kirjoitettu rooli: Burt Campbell Kuplassa. Sarja oli käsikirjoitusten osalta taitavan hulvatonta työtä, mutta aivan kaikki näyttelijät eivät olleet tehtävänsä tasalla. Mulligan oli. Hän teki Burtin nautiskellen överisti ja vieläkin enemmän. Hänen hahmoaan odotti.


Kuplan jälkeen vuorossa oli amerikannettu brittisarja Herra Perrinin uusi elämä, mutta se sarja ei pitkään elänyt. Piti odottaa 80-luvun loppupuolelle, kun suosittuun Tyttökullat-sarjaan tarvittiin uutta naapuria. Richard Mulligan oli sopiva mies tähän, ja hän ui tohtori Harry Westonin nahkoihin. Jopa niin hyvin, että hahmo irrotettiin omaksi spin off -sarjakseen Vihdoinkin yksin/Empty Nest (1988-95).

Vihdoinkin yksin osoittautuikin hyväksi päätökseksi. Sarja keikkui Top Kympissä ensimmäisten kolmen tuotantovuotensa ajan. Sittemmin ranking lähti valumaan ja tipahti lopulta sadan tuolle puolen päätöskaudellaan.


Vihdoinkin yksin -sarja kertoo siis lastenlääkäri Harry Westonista, joka asuu yksin kahden aikuisen tyttärensä ja ison Dreyfuss-koiran kanssa. Tyttäristä Carol (Dinah Manoff) on hieman neuroottinen, ja Barbara (Kristy McNichol) on poliisi. McNichol lähti ohjelmasta kolmen vuoden jälkeen, ja tilalle muutti Harryn nuorin tytär Emily (Lisa Rieffel). Rieffel ei puolestaan viihtynyt sarjassa kuin yhden kauden. Viimeisellä kaudella McNichol palasi sarjaan.


Tyttärillä on toki omat hetkensä, mutta itse asiassa sarjan vetävin hahmo Mulliganin itsensä jälkeen on hänen hoitajaansa Lavernea näyttelevä Park Overall. Harryn hahmo työskentelee sarjassa sairalan lastenlääkärinä, mutta kuudennella kaudella siirtyy lääkäriasemalle töihin. Kaikeksi onneksi Laverne saa potkut sairaalasta Harryn seuraajalta ja tulee Harryn perässä.

Lavernen hahmo on voimakasta Etelän aksenttia käyttävä suorapuheinen töksäyttelijä, joka otti ohjelmassa oman tilansa Mulligania vastaavalla tavalla. Ruutuaika tosin oli pienempi. Park Overallille Vihdoinkin yksin on ollut suurin menestys näyttelijänuralla, vaikka hän on sen jälkeenkin esiintynyt muutamissa tuotannoissa. Ehkä kiinnostavampi sivujuonne hänen urallaan on kansalaisaktivismi, joka kohdistuu ennen kaikkea sekä ympäristö- että tasa-arvokysymyksiin. Näiden teemojen tiimoilla hän yritti myös Yhdysvaltain senaattiin. Ainakaan vuonna 2012 paukut eivät tähän kuitenkaan riittäneet.

Sarjan eräs näkyvä (ja ärsyttävä) hahmo on Harryn naapuri, risteilyaluksella työskentelevä Charley Dietz (David Leisure), joka tuon tuostakin marssii huusholliin. Sarjan kahdella viimeisellä tuotantokaudella remmissä nähtiin vielä emosarjan Tyttökullat-tuotannosta tuttu Sophia Petrillo (Estelle Getty), joka sarjassa muuttaa lähistölle.


Richard Mulliganin työtä arvostettiin sekä Emmy- että Golden Globe -pysteillä. Nämä tulivat komediagenren miespääosa-ansioista. Eivätkä ihan syyttä. Ehdokkuuksia olikin sitten isompi nippu.

Sarjaa tehtiin hulppeat seitsemän tuotantokautta (170 episodia).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti