perjantai 26. lokakuuta 2012

Äiti ja risat - Grace Under Fire



Perhesitcomien juuret lepäävät vahvasti keskiluokkaisessa mullassa, ja samaa maailmankuvaa ne ovat tukeneet valtavirrassa läpi tv-historian meidän päiviimme saakka. Selitykseksi kelpaa epäilemättä sarjojen samaistumispinta ja sitä kautta saatava katsojamassa, jolla sarjaan saadaan sponsoreita ja mainostajia.

Poikkeamiakin löytyy, kumpaankin suuntaan. Huxtablen perhe edusti erittäin koulutettua ja hyvin toimeentulevaa luokkaa (jota vielä korosti rotuasetelma) ja Connerin perhe puolestaan liputti työväenluokkaisen kulttuurin puolesta. Syystä tahi toisesta juuri nämä perheet kävivätkin pienimuotoisen kisan katsojista samana aikakautena.


Samantapaista yhteiskunnallista luokkaa kuin Roseanne edusti myös sarja Äiti ja risat/Grace Under Fire (1993-98), ja itse asiassa samasta Carsey-Werner Productions -tallista ne kumpainenkin tulivat. Sarjan kehittelijänä toimi Chuck Lorre, jonka käsialaharjoitelmia ovat sittemmin olleet myös esimerkiksi Dharma & Greg, Miehenpuolikkaat ja Rillit huurussa.

Sarjan nimiosassa Grace Kellynä (!) esiintyy Brett Butler. Grace on sarjan alkaessa vastaeronnut alkoholiongelmainen yksinhuoltaja. Etenkin ensimmäisinä kausina sarja ammensi työväenluokkaisesta maailmankuvasta Gracen työskennellessä öljynjalostamolla duunariosastolla. Sarjassa seurataankin tässä ympäristössä Gracen sosiaalisia suhteita työkavereihin kuten Dougie (Walter Olkewitz), Vic (Dave Florek) ja Carl (Louis Mandylor). Castausta tosin muutettiin varsin äkkiä jalostamolla.


Kotirintamalla Gracellä oli lapsensa Quentin (jota esitti hämmentävästi kolmekin eri poikaa: Noah Segan pilotissa, Jon Paul Steuer kolme kautta ja Steuerin äidin vedettyä skandaalinkäryisesti poikansa pois sarjasta lopulta Sam Horrigan), Libby (Kaitlin Cullum) ja Patrick (Dylan ja Cole Sprouse). Myöhemmin sarjassa nähdään vielä Gracen vanhin lapsi Matthew (Tom Everett Scott), jonka hän on aikanaan antanut adoptoitavaksi.

Gracen lähipiiriin kuuluvat naapurustosta Nadine ja Wade Swoboda (Julie White ja Casey Sander) sekä apteekkari Russell Norton (Dave Thomas), jonka kanssa Gracella on pientä sutinaakin, jos kohta seurustelusuhteita muillekin tahoille esiteltiin. Myös Gracen ex-aviomies Jimmy (Geoff Pierson) piipahtelee sarjassa säännöllisesti tuoden ongelmia muassaan.


Vaikka sarjan perusidea ja esillepano eivät olleet kovin hohdokkaita, menestyi se katsojatilastoissa mainiosti ollen kahtena ensimmäisenä tuotantovuotenaan top vitosessa. Siitä jonkinlainen syöksykierre ilmeisesti alkoikin, ja sarja putosi tasaisesti. Osasyy alamäkeen saattoi olla Butler itsessään. Hän ei ollut välttämättä kaikkein helpoin palkollinen, vaan vaati enemmän päätäntävaltaa sekä sarjan sisältöön että hahmoonsa. Myöhemmillä tuotantokausilla raportoitiin myös Butlerin lääkeriippuvuusongelmista meillä Suomessa saakka. Butlerin hoitojen takia sarjan kuvauksia piti välillä siirtää, ja lopulta petti arvatenkin tuottajien hermo, ja sarja lopetettiin, mikä on sikäli sääli, että sen kaikkea potentiaalia ei kenties siis saatu irti. Toisaalta kaikki kuitenkin siis saatiin, mitä saatavissa oli?

Sarjaa tehtiin viisi tuotantokautta (112 episodia).

Grace Kelly: Ex-husbands are like Crosby, Stills & Nash. They keep coming back - older and fatter.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti