tiistai 30. lokakuuta 2012

Topi-Katti - Top Cat

 Lastenohjelmien tarjonta 1960-luvulla oli oleellisesti vaatimattomampaa nykypäivän runsaudensarveen verrattuna. Näimme Niksulan TV:tä, Kasper-nukkea ja Eulaalia Kenkkusta, Petteri Pyörittäjää (maanmainio Leo Lastumäki!), Sirkus Papukaijaa ja satunnaisia Joulukalentereita.

Ulkomaisia lastenohjelmia ei dubattu suomeksi, joten niiden katsominen vaati joko lukutaitoa tai simultaanitulkkia vieressä (no, tekstitettyjä ne sentään olivat...). Kiviset ja Soraset oli näiden tuotantojen lippulaiva, ja samasta Hanna & Barbera -hautomosta tuli myös meillä esitetty Jetsonit. Sama puulaaki teki monia muitakin piirrossarjoja, ja näistä meidän ruuduissamme viivahti hetken myös Topi-Katti/Top Cat (1961-62).

Topi-Katin idea perustui löyhästi Phil Silversin kersantti Bilko -sitcomiin You'll Never Get Rich (myöhemmin nimellä The Phil Silvers Show). Itse asiassa tästä sarjasta saatiin Topi-Kattiin myös yksi ääninäyttelijä, Maurice Gosfield, joka teki Pennin/Bennyn äänen (ja kuuleman mukaan antoi Penni Pullalle myös ulkoista habitusta).

Topi-Katti kertoi joukosta kujakissoja. Meidän töllömme olivat toki mustavalkoista kuvaa lähettäviä vastaanottimia, mutta kun Retu ja kumppanit -lehti alkoi ilmestyä, oli siinä isompi joukko Hanna & Barbera -hahmoja sarjiksina. Yksi näistä vakiosarjoista oli Topi-Katti, ja silloin minullekin paljastui, mitä ilmaisu 'värillinen näyttelijä' tarkoittaa. Kissat olivat kaikki erivärisiä!


Joukon johtaja on Topi-Katti (Arnold Stang) itse, keltainen, itsevarma touhuuja. Hänen kavereinaan roskapöntöissä asustaa jo mainittu pieni ja pullea, sinisen värinen kissa Penni/Benny, oranssinvärinen älykkö Reino/Brain (Leo De Lyon), hieman hömelö hujoppi, vaaleanpunainen Unski/Choo Choo (Marvin Kaplan), kravattikaulainen katujenkasvatti, vihreä Tuukka/Spook (Leo De Lyon jälleen) sekä huivikaulainen Topi-Katin apuri, ruskeaturkkinen Anssi/Fancy-Fancy (John Stephenson).

Tällaiseen sarjaan tarvitaan myös sopiva vastus, ja sellaisen tarjosi konstaapeli Tiplu/Officer Dibble (Allen Jenkins). Tiplu toimi NYPD:ssä ja piti kaupungin puolia, mutta ei ollut aivan vailla inhimillisiäkään ominaisuuksia. Toisen vastuksen toi buldoggi nimeltä Griswald.


Vaikka Topi-Katti meidän ohuessa ohjelmistossamme erottuikin ja jäi mieleen, oli kisa lapsikatsojista aivan eri luokkaa sarjan kotimaassa, ja näinpä Topi-Kattikin bulkkituotantona jäi vain yhdeksi sarjaksi monien joukossa. Episodejakaan ei kertynyt kolmeakymmentä enempää. Hanna & Barbera kyllä hyödynsi hahmojaan ristiin. Topi-Katissa nähtiin cameoina Retua, Tahvoa, Salama-Santeria, Jogia ja Hakkia. Topi-Katti itse taas vilahti muun muassa Jogissa ja Kivisissä ja Sorasissa.

Uuden tulemisensa Topi-Katti on toki kokenut pitkän elokuvan muodossa yhdessä monen aikalaistoverinsa kanssa.
Professori Zimbach: This man has artistic temperament, like Van Gogh. You know, the painter who cut off his ear and sent it to his girlfriend.
Topi-Katti: Oh, yeah, to ask her why he hadn't heard from her.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti