keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Merilinja - The Onedin Line


Siitähän ei ole epäilystäkään, etteivätkö britit taitaisi epookin. Lähes jatkuvalla syötöllä vuosikymmenestä toiseen tulee upeasti ylöspantuja sarjoja, jotka eivät kuitenkaan ole vain komeasti kumisevia Potemkinin kulisseja, vaan joihin on saatu tärkeä sisällöllinen koukkukin.


Yksi näistä upeista ja monisärmäisistä sarjoista oli Merilinja/The Onedin Line (1971-80), jota meilläkin jo vuonna 1972 alettiin katsella. Merilinjassa seurataan useampaakin jälkeä, mutta sen ehdoton keskipiste on tietysti laivanvarustaja James Onedin, jota Peter Gilmore komeissa pulisongeissaan esittää oivasti ja uskottavasti.

Draamanlakien mukaan tarina luovii erilaisten kiperien tilanteiden ja juonenpunomisten avulla kohti satamaa. Kaikki käynnistyy Onedinin laskelmoidulla järkiavioliitolla, kun hän nai itseään vanhemman Anne Websterin (Anne Stallybrass) saadakseen käsiinsä tämän isän laivan, Charlotte Rhodesin. Tuotantokausien myötä James lopulta myös rakastuu vaimoonsa, jonka kuolema kuitenkin korjaa ennen aikojaan.


Ensimmäisestä laivasta käynnistyvää Onedin Line -yhtiön vaiheita seurataan sarjassa sekä merellä että maissa. Myös James Onedinin muut läheiset saavat viisitoistaminuuttisensa. Hänellä on esimerkiksi yhtiökumppaninaan isoveljensä Robert (Brian Rawlinson), joka laajentaa perheen kauppaa tavarataloksi, ja josta tulee myös parlamentin jäsen. Robert kokee sarjassa äkkikuoleman ruokapöydässä.

Jamesin siskolla Elizabethilla (Jessica Benton) on myös omat kiemuransa, kun hän tulee raskaaksi merenkulkijalle nimeltään Daniel Fogarty (Michael Billington), mutta nai varakkaan Albert Frazerin (Bond, Philip Bond). Sarja sijoittuu Liverpooliin 1860-luvulle, joten käsissä on kaikki skandaalin ainekset. Elizabethin poika kuolee myöhemmin sarjassa onnettomuudessa. Myös Albertin kuoltua Elizabeth menee lopulta naimisiin Fogartyn kanssa. Viimeisellä tuotantokaudella Fogartykin kuolee merellä.


Sarjan juureviin perusnaamoihin kuuluu uskollinen kapteeni Baines (Howard Lang). James Onedinin laivasto kasvaa tasaisesti, ja sarjassa seurataan samalla historiallista siirtymää purjelaivoista höyrylaivojen aikakauteen ja viitataan myös poliittiseen kulttuuriin. James avioituu sarjassa kolme kertaa, ja saa lopulta myös miespuoleisen perillisen, Willin.

Sarjan tunnari on upean ikimuistoinen, kun näemme mahtavia kuvia aavasta merestä ja majesteettisesta purjelaivasta ja James Onedinin sekstantti käsissään sekä kuulemme Aram Hatsaturjanin Spartacuksesta teeman. Meriveden tuoksun voi tosissaan tuntea.


Sarjaa tehtiin kahdeksan kautta, episodit olivat viisikymmentä minuuttisia, ja niitä syntyi yhteensä 91 kappaletta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti