maanantai 15. lokakuuta 2012

Minä vakooja - I Spy


Maailma oli huomattavan kuohuva ja kiihkeä paikka 1960-luvulla. Vaarallisia kriisipesäkkeitä riensivät sammuttamaan niin U.N.C.L.E.:n miehet kuin IMF:nkin väki. Ja hieman samoilla apajilla kalastelivat tennisverkollaaan myös Minä vakooja/I Spy (1965-68) -sarjan pojat. Tehtävää riitti kaikille.


Minä vakooja -sarjan pääosissa oli kaksi kaverusta. Toinen oli Robert Culpin hahmottelema tennispummi Kelly Robinson ja toinen Bill Cosbyn Alexander Scott, joka toimii Robinsonin valmentajana. Todellisuudessa miehet ovatkin Pentagonin agentteja, jotka kiiruhtavat alati taisteluun muita vakoojia ja rikollisia vastaan. Ohessa sitten ihaillaan naiskauneutta.

Sarja on aikamoinen aikakautensa kuva asenteiltaan ja yleiseltä maailmankuvaltaan. Käsikirjoitus oli sekoitus jännitystä ja draamaa ja syötiksi laitettiin vielä hah-hah-huumoria. Sarjassa oli kuitenkin ehkä tasapainoisempi kosketus (vaikkapa vainoharhaiseenkin) todellisuuteen, eikä siinä vedetty roistoja ja vimpaimia samalla lailla överiksi kuin hullutuksen käynnistäjässä, James Bondeissa, tahi sen lukuisissa perässähiihtäjissä (yllämainittujen lisäksi Amerikassa esimerkiksi Herrasmiesagentti/The Avengers ja Lännen hurjapää/The Wild Wild West). Minä vakoojan kokonaisuus oli kieltämättä hyvinkin toimiva ja mukaansa tempaava.

Robert Culpin kohdalla Minä vakooja jäi eräänlaiseksi leimaavimmaksi rooliksi hänen urallaan. Sinänsä nimikkeiden lista on pitkä pitkistä elokuvista televisioon, mutta ehkä Culpin näyttelijänlaatu on hieman jäykkä eikä niin muodoin suosi kovin isoja variaatioita. Columboissa hän kunnostautui ja -tietenkin- Lemmenlaivassa myöhemmin. Kaikki rakastavat Raymondia -sarjassa hän teki uran ehtoopuolella vielä käyntejä myös. Minä vakooja -sarjaa Culp toisaalta sekä ohjasi että käsikirjoitti pariin otteeseen. (Tiemmä parivaljakko muutenkin usein sekä paranteli että improvisoi kuvauspaikalla alkuperäiskäsikirjoituksia.)

Bill Cosbyn kohdalla kaikki oli toisin. Cosby teki stand-up'ia, kun ohjelman tuottaja iski häneen silmänsä, ja loppu onkin amerikkalaista tv-historiaa. Bill Cosby sai olla ensimmäinen mustaihoinen näyttelijä, joka esittää pääroolia valtavirran televisiosarjassa. Itse rotukysymykset eivät sinänsä sarjassa esiintyneet, vaan miehet esittivät keskenään toimeen tulevia kaveruksia parhaaseen buddy movie -tyyliin. Minä vakoojan hyydyttyä Cosbyn ura vain kohosi yhä isompaan suosioon. Uran kruununjalokivi lienee Bill Cosby Show. Robert Culp vieraili yhdessä tämän sarjan episodissa roolinimellä Scott Kelly.

Minä vakoojan tapahtumakenttänä oli koko maailma, ja päinvastoin kuin yleensä, näyttelijöitä myös lennätettiin oikeille tapahtumapaikoille muutaman kerran kaudessa eikä tyydytty pelkkiin taustaprojisointiin tai look-alike -ympäristöihin. Niin Euroopan kuin Aasiankin isoja kaupunkeja toimii miljöinä. Tämä formula kantoi kolme tuotantokautta (82 episodia).

Vuonna 1994 Culp ja Cosby palasivat itse aiheeseen tv-elokuvassa Me vakoojat/I Spy Returns ja 2002 yritettiin valkokankaalle Eddie Murphyn ja Owen Wilsonin karismoilla I Spy -elokuvalla, jossa roolit oli käännetty päinvastoin. Filmi oli floppi kaikin tavoin.


Kelly Robinson: Okay, Boy Wonder, you wanna get the collapsible batpole out of the glove compartment?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti