tiistai 25. syyskuuta 2012

Tyttökullat - The Golden Girls


Pilottikiirastuleen on palanut monikin lupaava ohjelma-aihio, ja luultavasti vieläkin useampi vähemmän lupaava? Joskus tuntuu, että paketti on idioottitestattu ja silti se ei menesty, ja toisinaan taas epätodennäköisemmästä lähtäasetelmasta sikiää huima menestys.

Miten todennäköiseltä piirustuslaudalla näyttää, että kolmesta kuusikymppisestä naisesta ja yhdestä mummelista kertova sitcom olisi tie menestykseen? Eihän se itsessään olekaan, vaan sattuman ja onnen lisäksi tarvitaan raudanlujaa ammattitaitoa sekä taustalla että framilla. Rahoitus, käsikirjoitus ja castaus pitää toimia, jotta hyväkään idea kantaisi YouTubea pidemmälle.

Tyttökullat/The Golden Girls (1985-92) oli etenkin alkupuolella mainio osuma. Kuusi ensimmäistä kauttaan se pysytteli Amerikan Top Kympissä katsojatilastoinnissa.


Bea Arthur näyttelee italialaistaustaista Dorothy Zbornakia, Betty White höpsöä st. olaflaista Rose Nylundia, Rue McClanahan atlantalaista miehennielijää Blanche Devereauxia ja Estelle Getty iltalialaista pahasisuista Dorothyn äitiä Sophia Petrilloa. (Tv:n taikamaailmaan kuuluu huvittavana anekdoottina, että Estelle Getty oli siviilissä nuorempi kuin Bea Arthur ja Betty White!)

Kukin naisista on ollut tahoillaan naimisissa aiemmin. Dorothy on eronnut ja muut kolme leskiä. Usein käsikirjoitukset seuraavat samaa kaavaa, jossa kukin vuorollaan joutuu kiipeliin tai hankalaan tilanteeseen, jota sitten yhdessä ruoditaan keittiön pöydän ääressä kuunnellen toisten aihetta sivuavaa tarinointia. Rosen tarinointi St. Olafista tosin ryöstäytyy kerta toisensa jälkeen täysin omille poluilleen eikä Sophiankaan tarinoissa ole totuutta kuin siteeksi. Kuitenkin yhteisöllisyys, huolien jakaminen ja Leelian lepotuoli ovat sarjassa kunniassaan.

Alkuperäisessä castauksessa Betty White ja Rue McClanahan oli laitettu toistensa rooleihin, mutta viime kädessä ne vaihdettiin, jotta ne eivät muistuttaisi liikaa heidän edellisiä töitään. Varsin uskottaviahan he kumpikin näissä rooleissaan ovat.


Nelikon lisäksi sarjassa piipahtaa muutamia vakiokasvoja, kuten Dorothyn ex-mies Stanley (Herbert Edelman). Kertarooleja tekee monikin tuttu kasvo. Esimerkiksi Sonny Bono, George Clooney,  Robert Culp, Anne Francis, Peter Graves, Bob Hope, Julio Iglesias, Leslie Nielsen, Jerry Orbach, Burt Reynolds, Cesar Romero, Mickey Rooney, Dick Van Dyke ja Quentin Tarantino esiintyvät sarjassa. Naisten naapurissa asuva tohtori Harry Weston (Richard Mulligan) sai myöhemmin oman onnistuneen spin-off -sarjansa Vihdoinkin yksin/Empty Nest (1988-95). Tyttökultien luoja, Susan Harris, oli tekemässä molempia sarjoja kuten myös aiemmin Kuplaa.

Tyttökullat kesti seitsemän tuotantokautta, jonka aikana syntyi 180 jaksoa. Ohjelma sai myös lukuisia Emmy- ja Golden Globe -pystejä (mm. kukin nelikosta voitti omansa). Jossakin määrin hämmentävää on se, että Tyttökullista on tehty myös adaptaatioita eri puolilla maapalloa (ainakin brittiläinen, kreikkalainen, hollantilainen, venäläinen ja espanjalainen versio).

 Dorothy: Rose, I know this is a long shot, but did you take much acid during the sixties?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti