keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Smith ja Jones - Alias Smith And Jones


Lännensarjojen kultakausi oli 1950-60 -luvuilla, ja meilläkin niitä seurattiin varsin kiinnostuneina televisiovastaanottimien yleistyttyä 1960-luvulla. Sen jälkeen niiden suosio hiipui vähitellen ja uudet ohjelmatyypit täyttivät tarjonnan (tai montako tuntia sitä nyt illassa ohjelma-aikaa olikaan kahdella kanavallamme...).

Vuonna 1972 koteihimme tuli kuitenkin vielä uusi tarjokas, tällä kertaa huumoria ja buddy-fiilistä tarjoava länkkärisarja nimeltään Smith ja Jones/Alias Smith And Jones (1971-73). Sarjassa kaksi lännen kovanaamaa haluaa jättää ryöstöhommat ja ottaa vastaan armahduksen. Tätä armahduksen saamisen vaikeutta sarjassa sitten seurataan kolmen kauden ajan. Nämä kyseiset lainsuojattomat ovat Hannibal Heyes (Pete Duel) ja Jedediah 'Kid' Curry (Ben Murphy).


Sarjan ilmeinen innoittaja oli parin vuoden takainen George Roy Hillin menestyswestern Butch ja Kid (Butch Cassidy And the Sundance Kid, 1969), jossa näyttelivät Paul Newman ja Robert Redford nimiosia. Varsin osoittelevaa oli se, että Ben Murphy muistutti ulkoisesti melkoisen paljon Paul Newmania. (Väitetäänkin hänen saaneen roolin juuri tästä syystä...)

Sarjan alussa vanha länsi elää jonkinlaista murroskautta, ja junarosvojen työ hankaloituu kassakaappien tullessa järeämmiksi, ja junien kehittyessä ja vartijoiden lisääntyessä. Syntyy siis ajatus koko homman jättämisestä. Sopimusta armahduksesta hiotaan, mutta rikollisia kohtaan tunnetusta yleisestä vihasta johtuen sopimus ei ole vielä julkinen, joten kaverusten pitää käydä läpi koeaika ilman narahdusta, ja he eivät voi kertoa kenellekään sopimuksesta tänä aikana.


Uusi tie on varsin kivinen ja lainvartijoita täynnä. Miehet ottavat uudet henkilöllisyydet, Joshua Smith ja Thaddeus Jones, ja lähtevät kiertämään maata. Jokainen episodi tapahtuu yleensä uudessa kaupungissa ja uuden työn parissa. Työnjako heillä on yleensä sellainen, että Heyes huolehtii puhumisesta ja Curry nopeasta vetämisestä. Yhdessä he olivat aika hyväntuulinen pari.

Ohjelman loppu oli aika merkillinen ja epäonnistunut. Pete Duel ampui itseään (ilmeisen tahallisesti) kesken kuvausten ja menehtyi. Tuottaja olisi halunnut luonnollisesti keskeyttää sarjan kuvaukset, mutta tuotantoyhtiö sanoi ei ja vaati niiden jatkamista. Niinpä kertojana toiminut Roger Davis sai vetää Duelin hynttyyt ylleen, ja keskeneräisen jakson kohtaukset kuvattiin uudelleen. Itse sarja ei tästä noussut kuitenkaan enää siivilleen, ehkäpä päinvastoin, ja se lopulta lopetettiin 50 episodin jälkeen, ja teki tilaa poliisisarjoille.

Kertoja: Hannibal Heyes and Kid Curry - the two most successful outlaws in the history of the West. And in all the trains and banks they robbed, they never shot anyone. This made our two latter-day Robin Hoods very popular - with everyone but the railroads and the banks.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti