sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Ruuvit löysällä - The Fast Show


Jos Ei yhdeksän uutiset luottikin oivallukseen ja älyyn 'willie'-tyylisten huudahdusten ohessa, niin Ruuvit löysällä/The Fast Show (1994-97, 2000) perustuu kyllä lähes kokonaan toistoon, tuttuhin hahmoihin sekä hokemiin. Toisaalta on näiden hahmojen luontiin tarvittu jonkin verran ihmisluonteen observointia. Pelkkä puvuston-kautta-ja-kuvaukseen -tyyli ei kanna pitkälle.

Ruuvit löysällä -sarjan loivat Paul Whitehouse ja Charlie Higson. Molemmat olivat kirjoittaneet jo aiemminkin (mm. Harry Enfield Showta (Harry Enfield's Television Programme, 1990-92), mutta he loivat tässä omassa sarjassaan nimen mukaisesti varsin vinhan potpurin sketsejä (tosin 'The Fast Show' oli vain työnimi, joka piti vaihtaa lopulliseen ennen sarjan alkamista; tiemmä kumpikaan miehistä ei edes pitänyt tuosta aihionimestä).


Kumpikin esiintyi ja loi omat vakiohahmonsa. Eräs heidän muistettavimpia toistuvia sketsejään oli 'Ted & Ralph', jossa he esittävät lordia sekä tämän sulkeutunutta irlantilaista tallimiestä vihjailevan seksuaalissävyisessä sketsijatkumossa. Tästä poiki myös oma, tunnin mittainen spin-off -ohjelmansa.

Whitehouse ja Higson keräsivät ympärilleen myös ison joukon muita päteviä kirjoittajia ja näyttelijöitä, jotka loivat sarjaan sen tyylin ja hengen. Heitä olivat esimerkiksi Simon Day, Mark Williams, John Thomson, Arabella Weir sekä Caroline Aherne, joiden kanssa he olivat työskennelleet jo aiemmin muiden projektien parissa.


Hulvattomia vakiohahmoja oli paljon. Epäonninen eläkeläinen 'Unlucky Alf' (Whitehouse), pubin mukautujatylsimys 'Archie' (Whitehouse), loputonta monologiaan vaihtuvissa taustoissa kertova 'Brilliant Kid' (Whitehouse), halpistv-asema 'Chanel 9' (Whitehouse, Paul Shearer ja Aherne yleensä), amerikkalainen reportteri 'Ed Winchester' (Jeff Harding), räätälit 'Ken & Kenneth (Whitehouse ja Williams), jalkapallokommentaattori 'Ron Manager' (Whitehouse) ja niin edespäin. Kirjo on niin laaja, että väkisinkin sieltä löytyy jokaiselle sopiva hahmo.

Fraaseina käytetään mm. 'You ain't seen me: right', 'Rubbish', 'Oh Bugger', 'Hold the bells', 'Brilliant', 'Scorchio', 'Buono estente', 'Boutros Boutros-Ghali', 'Hi! I'm Ed Winchester!', 'Ooh! Suit you sir!'.

Ohjelman tunnarina käytetään vanhaa Engelbert Humperdinckin biisiä 'Release Me', jota ensimmäisen kauden alkutekstijaksossa esittää Paul Whitehousin viihdyttäjähahmo, jolta laulun aikana lähtee sekä peruukki että viikset, ja jonka naamaa muutenkin väännellään.


Rowley Birkin: She was half woman, half fish. Terrible in the kitchen, but a bloody good swimmer.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti