maanantai 2. heinäkuuta 2012

Ponille kyytiä - Smack the Pony


Girl power! On kai se sitten niin, että on harvinaista, jos naiset tekevät (lähes) keskenään televisioon sarjan. Ainakin niin tätä Ponille kyytiä/Smack the Pony (1999-2003) -sketsisarjaa Suomessa markkinoitiin sen alkaessa näkyä täällä. Fakta tietysti on se, että tämä(kin) ala on varsin miehinen, joten varoituksen sana oli paikallaan. Tai täky?

Ponille kyytiä -sarjasta löytyy kyllä feminiininen lähtökohta ja aihepiiri, mutta erityisen telaketjumainen se ei ole; päinvastoin, myös mieskatsoja voi nauttia täysin rinnoin (!) tästä mainiosta sarjasta. Tekijät sinänsä ratkaisevat aina lopputuloksen briljanttiuden, silloin sukupuolella ei ole tässä merkitystä. Ellei sitä sitten ole siinä vaiheessa, kun tuotantopäätöstä pyöritellään toimistonpöydällä?


Joka tapauksessa voimakolmikko Doon Mackichan, Fiona Allen ja Sally Phillips ovat tässä näyttönsä antaneet. He paitsi näyttelivät myös kirjoittivat valtaosan sketseistä. Aina se on toisaalta niin, että isoon läjään tavaraa eksyy väkisinkin vähemmän validia kamaa, mutta ei tässä sarjassa haitaksi asti. Sarjan kasvogalleriaa täydensivät vakiovierailijat kuten Sarah Alexander, Darren Boyd ja Cavan Clerkin. Kaikki kovissa brittisarjoissa koeteltuja tyyppejä, jotka osaavat ilmeet ja ajoituksen.

Naisnäkökulma tahi ei, mutta sarjan teemoja ovat epäonniset ihmissuhteet, verinen kilpailu työpaikoilla ja piilevä lesbous (no, tulihan se naisellinen puolikin lopulta esiin...). Ohjelmaan on myös upotettu toistuvia videoinserttejä, joissa suhdetta etsiät naiset esittelevät itseään. Ohjelma päättyy usein parodiseen musiikkivideoon.


Tätä sapluunaa toteutettiin kolme tuotantokautta (23 jaksoa + 2 spesiaalia), ja hyvä niin, koska ohjelma oli päättyessään yhä tuore ja katsottava. Kaikki kolmikosta ovat jatkaneet uraansa muissa produktioissa. Sally Philips esimerkiksi kierosti mainiossa Vikatikki/Green Wing -sairaalasarjassa. Vierailjoista Sarah Alexander oli keskeisessä roolissa hyvässä Paritellen/Coupling -sarjassa, Darren Boyd on nähty sekä kivassa Hipit/Hippies (1999) -sarjassa että Vikatikissä.

Ohjelma voitti kahdesti Emmy-palkinnon, mutta kiinnostavasti se on lokalisoitu Venäjällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti