lauantai 30. kesäkuuta 2012

Ei yhdeksän uutiset - Not the Nine O'Clock News


Sketsisarjojen tekeminen on sikäli taiteenlaji, että sellaiseen ei ihan riitä irtonenä, hassu peruukki ja hokema. Tai no, jos rehellisiä ollaan, niin kyllä sekin on joskus riittänyt... mutta jokin älyyn vetoava elementti siitä silloin kuitenkin jää pois.

Brittiläinen Ei yhdeksän uutiset/Not the Nine O'Clock News (1979-82) käyttää kyllä tiuhaan peruukkeja, mutta huumoria ei rakenneta pelkästään sille perustalle. Kyse on sananmukaisesti poliittisesti epäkorrektista televisio-ohjelmasta, joka asettaa säälittä naurunalaiseksi aikakauden kuumimmat vallanpitäjät, kuten Margaret Thatcherin, Jimmy Carterin, Menachem Beginin ja kuningatar Elisabetin. Toisaalta sarjan huumori saattaa perustua myös hassuun puhetyyliin, ulkomaalaisten tapojen pilkkaamiseen, slapstick'iin, överiksi meneviin lauluihin, pieruhuumoriin ja ylipäänsä vaikka mihin. Sarjan runsaudensarvi on huima, eikä ihme että se voitti aikanaan arvostetun Montreuxin Hopeisen Ruusun.


Jopa näin jälkeenpäin voi auliisti todeta, että sarja toimii yhä. Toki mukana on määrättömän paljon ajankohtaista materiaalia uutisista ja viihdemaailmasta, jotka eivät aukene enää, mutta koko sarjasta editoitu brikettiversio on aivan kuranttia tavaraa. Hauskaa on myös nähdä, miten nuoret Rowan Atkinson, Mel Smith ja Griff Rhys Jones remeltävät, kun tietää, mitä heistä sittemmin tuli. Atkinson siirtyi heti tämän sarjan jälkeen Mustan Kyynsä/The Blackadder kimppuun ja Smith & Jones tekivät itsestään vuosiksi tiimin erilaisiin Lunta tupaan -kombinaatioihin. Sarjan neljäs vakiokasvo Pamela Stephenson on myöhemmin keskittynyt enemmän psykologiaan.

Ei yhdeksän uutiset on selvästi jatkumoa Monty Pythonin perinnölle sekä rakenteensa että sisältönsä puolesta. Kuriositeettina John Cleese osallistui yhteen sketsiin silloisen Pitkän Jussin majatalon/Fawlty Towers (1975-79) Basil Fawltyn hahmossa. Sarjan nimi Not the Nine O'Clock News viittaa siihen seikkaan, että alunperin ohjelmaa esitettin BBC2:lla samaan aikaan, kun BBC1:ltä tulivat uutiset, 'The Nine O'Clock News'.


Ei yhdeksän uutiset olisi voinut saada kokonaan toisenlaisen ilmeen, mikäli alkuperäinen miehitys olisi säilytetty; samaa siinä ei ollut kuin Rowan Atkinson (sekä Chris Langham). Heidän rinnalleen ensimmäiselle kaudelle kiinnitettiin kuitenkin Mel Smith sekä Pamela Stephenson. Toisella kaudella Langham korvattiin Griff Rhys Jonesilla, joka oli esittänyt pieniä sivuhahmoja jo ensimmäiselläkin kaudella. Kaikkiaan sarjaa tehtiin neljä tuotantokautta (27 jaksoa). Suomessa sarjaan tutustuttiin vuonna 1982.

HBO hankki formaatin Amerikkaan ja tuotti siellä omaa versiotaan Not Necessarily the News (1982-90).


Lääkäri: I've got your results back from the lab, and you have the highest level of cholesterol they've ever seen.
Mies: Oh.
Lääkäri: I know this is premature, but when you die, would you consider leaving your body to me?
Mies: Well, obviously, if I can be of any help. For research purposes?
Lääkäri: No, I want to hang you in the garden so the blue-tits can peck at you.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti