torstai 5. heinäkuuta 2012

Pitkän Jussin majatalo - Fawlty Towers


Kuuluminen kulttikuuluisaan Monty Python -comboon on ilman muuta sulka hatussa. Ja kirous. Teetpä mitä hyvänsä myöhemmin, niin aina muistetaan muistuttaa tästä menneisyyden täysosumasta. Ja verrata uutta tuotantoa käyttäen vanhaa mittapuuna.




John Cleese irtautui ensimmäisenä Python-yhteisöstä, ja suuntasi energiansa kohti uusia seikkailuja, ja jo vuonna 1975 hän käynnisti uuden sitcom-sarjansa yhdessä vaimonsa Connie Boothin kanssa. Sarja tunnetaan nimellä Pitkän Jussin majatalo/Fawlty Towers (1975-79). Sarjaa tehtiin vain kaksi tuotantokautta; kumpaakin kuusi jaksoa.

Tapahtumien näyttämönä on pieni hotelli (tahi majatalo) Torquayn rannikolla, Englannin Rivieralla, jota John Cleesen hahmo, Basil Fawlty, johtaa sangen karkein ja epämääräisinkin keinoin. Basilin tiukan määrätietoista vaimoa näyttelee Prunella Scales ja tuolloinen oikea rouva Cleese, Connie Booth, puolestaan esittää sarjassa hyväsydämistä hotellityöntekijää, Polly Shermania. Lisäksi hotellin vakiotyöntekijöihin kuuluu hieman tonttumainen espanjalainen tarjoilija Manuel, jonka hahmon Anrew Sachs tekee mainiosti. Sarjaa ei (tietenkään) kuvattu oikeasti Torquayssa...

John Cleese on myöhemmin kertonut Basilin hahmon perustuvan todelliseen torquaylaiseen hotellinpitäjään, jonka hoteissa he olivat Monty Pythonin kuvauksissa olleet. Cleese on kuvannut johtajaa töykeimmäksi ihmiseksi, jonka hän on milloinkaan tavannut. Hahmo jäi kiehtomaan häntä, ja myöhemmin hän sekä Booth palasivat hotelliin tutkimaan miehen toimintaa tarkemmin.


Pitkän Jussin majatalon tyylilaji on lähimpänä farssia. Basil pyrkii nostamaan hotellinsa tasoa valitsemalla vieraita ja heille tarjottavia palveluita ja on vakuttunut kuuluvansa itse ylempään sosiaaliseen luokkaan kuin missä nyt joutuu rämpimään. Basil joutuu toisinaan myös kovaääniseen riitaan vieraidensa kanssa, ja Basilin ja hänen vaimonsa alisteisesta suhteesta revitään huumoria toistuvasti. Usein juonet ovat monimutkaisia, ja ne sisältävät tyylin mukaisesti paljon väärinkäsityksiä, sekaannuksia, kommelluksia ja outoja sattumia. Myös sanailu Basilin ja kielitaidottoman Manuelin välillä on aika käytetty kikka, joka saattaa päättyä siihen, että Basil kumauttaa Manuelia paistinpannulla päähän.


Pitkän Jussin majatalo ei ollut välitön menestys, vaan sen maine on kasvanut hiipimällä vuosien ja uusintojen myötä. Kotimaansa äänestyksessä '100 parhainta brittisarjaa' se nousi ykköseksi vuonna 2000. Sarja on myyty lukuisiin maihin. Espanjassa Manuelin kansallisuus piti vaihtaa italialaiseksi (paitsi Kataloniassa hän oli meksikolainen!). Amerikassa ohjelman lokalisointi käynnistettiin peräti kolme kertaa (Chateau Snavely, Amanda's sekä Payne) ilman että klassikkoefektiä olisi päässyt syntymään. Myös useat muut sarjat ovat tunnustaneet velkansa Pitkän Jussin majatalolle.


Basil: Manuel will show you to your rooms - if you're lucky.

3 kommenttia:

  1. mistäköhän löytäis tuon suomeksi tekstitettynä????

    VastaaPoista
  2. Itse ostin jo vuosia sitten suomeksi tekstitetyn boxin, mutta sitä ei enää ole myynnissä. Ellei sitten kirpputoreilla tms. Syksyllä 2018 tosin uutisoitiin, että uusintajulkaisu olisi tulossa.

    VastaaPoista
  3. Paras brittikomedia ikinä vaikka oli jo 1970 luvulla ja erityisesti juuri se että kun John cleesin ja Andrew Sachsin yhteistyö oli mielettömän upea esitys kertakaikkiaan, lisää tommosia sarjoja kaipaamme 👍

    VastaaPoista