torstai 12. heinäkuuta 2012

Oikeus ja kohtuus - The Practice


L.A. Law (1986-94) kuuluu niihin isoihin sarjoihin, jotka toivat lakisarjat takaisin valtavirtaan näyttävästi. Toinen sarjan taustahahmoista oli Steven Bochco, mies mm. Hill Street Bluesin ja NYPD Bluen takaa. Hän osaa todellakin tehdä iskevää televisio-ohjelmaa. L.A. Law'ta käsikirjoitti paljon myös eräs David E. Kelley, joka ryhtyi sitten tekemään ensin omaa Rooman Sheriffi/Picket Fences (1992-96) -sarjaa ja aloitti sen jälkeen Chicagon lääkärit/Chicago Hope (1994-2000) -sarjan ja käynnisti heti perään vielä kaksikin lakisarjaa: Ally McBeal (1997-2002) sekä Oikeus ja kohtuus/The Practice (1997-2004). Voi sanoa hänen jättäneen omanlaisensa sormenjäljen populaarikulttuuriin. Etenkin kun jatkoa seurasi näidenkin jälkeen...

Ally McBeal ja Oikeus ja kohtuus kalastelivat hiukan samoilla apajilla mutta erilaisin viehein. Viihdyttäviä sarjoja silti kumpainenkin.


Oikeus ja kohtuus sijoituu Bostonissa sijaitsevaan lakiasiantoimistoon. Sarjassa ratkotaan vuosien varrella isokin tukku oikeustapauksia, mutta sarjan sävy on osittain tumma, ja siinä pohdiskellaan myös moraalisia kysymyksiä, kun puhtoisin aikein ja idealismia pullollaan alussa oleva Bobby Donnell (Dylan McDermott) perustaa toimiston (The Practice) puolustaakseen syyttömiä ihmisiä järjestelmän rattaita vastaan. Bobby ja kumppaninsa joutuvat vähittäin ottamaan lusikan kauniiseen (tahi rumaan?) käteensä taloudellisten realiteettien painaessa päälle ja hyväksymään selkeästi rikollisia asiakkaita.

Bobby on alussa sarjan dynamo, joka palkkaa toimistoonsa asianajajiksi Ellenor Fruttin (Camryn Manheim), Eugene Youngin (Steve Harris) sekä Lindsay Dolen (Kelli Williams). Bobby ja Lindsay alkavat myös seurustella ja avioituvat sarjan edetessä. Kiinteään ryhmään kuuluu myös aluksi vastaanottovirkailijana ja myöhemmin asianajajana toimiva Rebecca Washington (LisaGay Hamilton) sekä ensimmäisen kauden alkupuolella mukaan palkattava Jimmy Berlutti (Michael Badalucco). Uudeksi vastaanottovirkailijaksi palkataan Rebeccan jälkeen Lucy Hatcher (Marla Sokoloff). Sarjan tärkeitä hahmoja on myös oikeudenkäynnin vastapuolella oleva syyttäjän edustaja Helen Gamble (Lara Flynn Boyle), joka on hyvä ystävä Bobbyn toimiston väen kanssa (ja myös kokee lyhyen romanssin Bobbyn kanssa).


Samat hahmot pysyvät sarjassa varsin pitkään, ja firman omistussuhteita muutetaan (aluksi firma on nimeltään 'Robert Donnell and Associates', sitten 'Donnell, Young, Dole, & Frutt' ja lopulta 'Young, Frutt, & Berluti'). Sarja nousee suosituksi ja voittaa kahtena vuonna peräkkäin parhaan draamasarjan Emmyn, mutta suosio lähtee lopulta hiipumaan, ja sitten tarttee tehrä jottain. Ratkaisu on antaa potkut isolle osalle miehitystä. Kuusi vakionaamaa sai lähteä seitsemännen kauden jälkeen tuotantokustannusten pudottamiseksi: Dylan McDermott, Kelli Williams, Lara Flynn Boyle, Marla Sokoloff, LisaGay Hamilton sekä Chyler Leigh (roolinimeltään Claire Wyatt). Tilalle palkataan James Spaderin esittämä Alan Shore sekä Rhona Mitran näyttelemä Tara Wilson. Tämäkään ei vakuuttanut tuotantoyhtiötä, vaan se päätti keskeyttää sarjan kahdeksan kauden (168 jakson) jälkeen.

Alkuperäinen idea ja sarjan toimivuus houkutteli sarjaan myös nimekkäitä vierailijoita vuosien varrella. Elokuvan puolelta esimerkiksi Christopher Reeve, Sharon Stone, Chriss O'Donnell ja Marlee Matlin näyttäytyivät Oikeus ja kohtuus -sarjassa ja television puolelta roolit tekivät mm. Henry Winkler, Tony Danza, Rene Auberjonois, Betty White, Chi McBride, Patrick DempseyC.C.H. Pounder, Kim Raver, Jon Cryer sekä vanha ystävämme William Shatner. Shatner palasi yhteistyöhön David E. Kelleyn (kuten James Spaderinkin) kanssa myöhemmin, kun Oikeus ja kohtuus -sarjasta sikisi spin-off nimeltään Boston Legal. Kakkoskaudella Oikeus ja kohtuus sekä Ally McBeal -sarjojen päätähdet tekivät ristiretken toistensa sarjoihin yhteisen tapauksen merkeissä.

Sarjan vakimiehityksestä Michael Badaluccolla on myös Suomi-kiinnityksensä. Hän esitti Juha Wuolijoen esikoiselokuvassa 'Gourmet Club' (2004) keittiöpäällikkö Orsino Mangiacavalloa (ja dubbasi sittemmin samaisen ohjaajan 'Joulutarinan' (2007) Eemelin englanninkielisessä versiossa).


Eugene: Bobby, if stupidity were a crime, your ass would be in jail for life!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti