perjantai 13. heinäkuuta 2012

Boston Legal


Oikeus ja kohtuus (The Practice) -sarjan viimeisellä tuoantokaudella toimistoon marssitettiin uusi lakimies, Alan Shore, jonka hahmon herätti eloon näyttelijä James Spader. Spader jäi mieleen Steven Soderberghin esikoispitkästä elokuvasta Seksiä, valheita ja videonauhaa (Sex, Lies And Videotape, 1989), mutta muuten isompi kuuluisuus on hieman tuntunut karttelevan häntä. Roland Emmerichin Tähtiportti (Stargate, 1994) -leffassa hän oli myös toisessa pääroolissa (tästähän kehiteltiin sittemmin myös televisiosarja).

Alan Shoren roolin Spader teki niin mehukkaasti, että hahmo otettiin keskeiseksi henkilöksi David E. Kelleyn käynnistämään uuteen lakisarjaan Boston Legal (2004-08). Shore täyttää nytkin toimiston itsevarmalla persoonallaan, vaikka hänellä ei olekaan osakkaan äänioikeutta siellä.


Boston Legal voisi olla pelkästään Spaderin läsnäolon myötä yhden-miehen-show, mutta eihän se sitä sentään yksistään ole. Tuotantoyhtiön epävarmuutta ja heikohkoja katsojatilastoja saataneen kiittää siitä, että toimiston (Crane, Poole & Schmidt) ovi kävi vuosien varrella tiuhaan, ja väki vaihtui, ennen kuin heihin ehti edes tottua. Moni hahmo tai ainakin sen esittäjä oli nähty jo Oikeus ja kohtuus -lavasteissakin Spaderin tapaan.

Boston Legal -sarjan toinen itseoikeutettu isäntä on ilman  muuta William Shatner roolihahmollaan Denny Crane. Shatner ravisti totisesti kapteeni Kirkin poolopaidan yltään (tai Rescue 911 (1989-96) repliikin "I'm William Shatner and this is 'Rescue 911'"). Leima istuu tiukassa, vaikka filmografia käsittää parisataa nimikettä...


Spader-Shatner -parivaljakko on ehtymätön ilonlähde. He kumpikin ovat syvällä roolihahmonsa nahoissa ja hallitsevat näiden nyanssit briljantisti. Ilmeet, ironia, eleet, tauot, ajoitus ja replikointi ovat kaikki kohdallaan, ja ne kulminoituvat usein sikarintuprutteluun jakson lopussa, jolloin miekkoset jakavat elämän oppitunteja toimiston parvekkeella.

Kolmas vakiohahmo sarjassa on Candice Bergenin näyttelemä Shirley Schmidt. Bergen on pitkän linjan elokuvanäyttelijä, mutta onhan hänellä cv:ssään myös television puolelta näyttönä Murphy Brown (1988-98) -kestosarja. Spader, Shatner ja Bergen ovat ainoat Boston Legal -näyttelijät, jotka pysyivät pääroolistatuksessa koko tuotannon ajan. Heidän kannoillaan ovat Rene Auberjonoisin Paul Lewiston sekä Mark Valleyn Brad Chase, jotka pudotettiin vierailijoiksi kahden viimeisen kauden ajaksi.


Boston Legal on lakisarja, mutta se operoi huomattavan koomisin elementein, ja sen tunnusmerkkeihin kuuluu myös toisinaan käytettävä etäännytysteknikka, kun sarjan hahmojen osoitetaan olevan tietoisia siitä, että he esiintyvät tv-sarjassa. Huumoripainotteisuudesta huolimatta sarja ei kuitenkaan ole komediaa, vaan siinä pureudutaan myös yhteiskunnallisiin epäoikeudenmukaisuuksiin. Vaikka dialogit toimivatkin, eivät kirjoittajat aina kuitenkaan tunnu tietävän tarinoiden suuntaa, vaan ne poukkoilevat hieman epätasaisina kovin moniin suuntiin.

Katsojatilastojen paineessa tempoilu castauksen ja käsikirjoitusten kanssa oli melkoisen villiä. Viiden kauden jälkeen päästiin kuitenkin maagisen sadan episodin rajapyykin yli, ja sarja saatettiin kuopata kunniallisesti.


Denny Crane: I have an erection. That's a good sign. I'm ready to go to trial. Lock and load.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti