tiistai 17. heinäkuuta 2012

Kolmas kivi auringosta - 3rd Stone from the Rock


Jos Pulmuset on ylinäyttelemisen juhlaa, niin siinä mielessä samoilla askelmerkeillä etenee myös sarja Kolmas kivi auringosta/3rd Rock From the Sun (1996-2001). Sen näyttelijäntyö ja sitä kautta kumpuava huumori perustuu varsin pitkälle alleviivaamiseen, liioitteluun, koviin ääniin ja ylivedettyyn mimiikkaan. Jos sen hyväksyy, sarja toimii kuin häkä suljetussa autotallissa.

Sarja sijoittuu alienit-tarkkailevat-maan-asukkaiden-toimintaa -kategorian sitcomeihin. Näitähän ollaan nähty (esimerkiksi Mies Marsista/My Favourite Martian, 1963-66, Ystäväni avaruudesta/Mork & Mindy, 1978-82 ja Alf, 1986-90).


Kolmas kivi auringosta -sarjassa Maahan saapuu nelihenkinen kopla: ylipäällikkö Dick Solomon (John Lithgow), turvallisuusvastaava luutnantti Sally Solomon (Kristen Johnston), tiedustelu-upseeri Tommy Solomon (Joseph-Gordon Levitt) sekä inhimillinen lähetin Harry Solomon (French Stewart). Porukka soluttautuu (kuvitteelliseen) Rutherfordin kaupunkiin, jossa perheen 'isä' Dick menee töihin yliopistoon fysiikanopettajaksi. Dickin 'sisko' Sally, joka ei tunne itseään aina kotoisaksi naisen vartalossa, jää kotiin, mutta tekee välillä erilaisia lyhytaikaisia työuria. Edellisten 'veli' Harry pysyttelee myös useimmiten kotona, mutta tekee toisinaan kokeiluja työ- ja opiskeluelämään. Dickin 'poika' Tommy, joka on todellisuudessa porukan vanhin ja älykkäin, saa ihmiskropakseen teini-ikäisen nuorukaisen kehon, ja käy sarjan alkaessa koulua. Sukulaisuussuhteita heidän välillään selitetään sarjassa välillä myös toisenlaisiksi...

Etenkin elinkaaren alkupäässä nämä muukalaiset tarkkailivat oudoksuen Maan menoa, ja sarjan huumoria haettiin ahkerasti ihmisten kaavoihin kangistuneista tavoista ja käytänteistä, joista huumoria sinänsä sopiikin irrottaa. Kausien lisääntyessä tämä ihmettely- ja ulkopuolisuusteema luonnollisista syistä lieveni, ja sarja lähestyi perinteistä hulluttelu-sitcomia. Näyttelemistyyliin muutoksella ei kuitenkaan ollut mitään vaikutusta.


John Lithgow on pitkän linjan luonnenäyttelijä, joka ei kuitenkaan ole kavahtanut esiintyä viihteellisimmissäkin tuotannoissa. (Esimerkiksi vuonna 1993 hän kuittasi palkkion inhasta roistoroolista Renny Harlinin Cliffhanger-leffassa.) John Lithgow oli tällä urataustallaan kuitenkin sarjan ykköstähti. Hänen hahmonsa on melko lapsenomainen, ja se on ehkä syy, miksi Lithgow saa vetää roolinsa niin överiksi. Toisaalta hän väläyttää tuon tuostakin todellisia taitojaan käyttämällä replikoinnissa sordinoa ja taitavasti asetettuja nyansseja sekä ajoitusta.

Kristen Johnston on miehisessä katsantokannassa uhkea ilmestys, joka tekee lopulta varsin ovelasti ristiriitaisen hahmon Sallystään. Hän osaa punoa sekä feminiinisiä että maskuliinisia ominaisuuksia rooliinsa, ja selvitä siitä kuiville. Joseph-Gordon Levitt joutuu väistämättä hieman alisteiseen asemaan rajoitetussa nuoren miehen roolissaan. Levitt jättäytyikin lopulta vain vierailijaksi sarjaan.

Jos Lithgow oli tähti muualla, niin Kolmas kivi auringosta -sarjan tähti on French Stewart. Hän linkittyy suoraan siihen kahjojen sivuhenkilöiden loisteliaaseen ketjuun, jotka ovat muutaman muunkin sarjan suola. Hänen Harrynsä oli tarinan mukaan vain istahtanut tyhjälle tuolille ja joutunut matkalle Maahan hieman sattumalta (tämä tieto tosin toisaalta kumoutuu, kun käy ilmi Harryn ominaisuus toimia kommunikaattorina kotiplaneetalle). Joka tapauksessa hänen toimintansa on siksi arvaamatonta ja irrationaalista, että häntä seuraa mielikseen ja oikein odottaa, mitä hänen suustaan pääsee tahi minne hän mielenkiintonsa suuntaa. Ällistyttävää sitten onkin, että Stewart on tässä mainiossa roolissaan yhden sarjan ihme. Toki hänen vierailufilmografiansa on laaja, mutta...


Sarjassa on leegio muitakin vakiokasvoja nelikon lisäksi. Dickin työtoveria ja on-off -naisystävä Mary Albrightia esittää Jane Curtin, heidän yhteistä assistentti Nina Campbelliä Simbi Khali, poliisia + Sallyn on-off -ihastus Donia Wayne Knight ja Solomonien vuokraemäntä Mamie Dubcekiä Elmarie Wendel. Näistä hahmoista normaalein on sarkastinen Nina. Lisäksi sarjassa nähdään muutamia hahmoja hieman harvemmin mutta silti toistuvasti mm. Big Giant Head (William Shatner) ja tri Liam Neesam (John Cleese). Myös John Lithgowin oma poika Ian näyttelee usein yhtä Dickin opiskelijoista.

Jos 50-luku oli scifi-elokuvien kulta-aikaa, niin sinne viittaa sarjan tunnuksena toimiva Ben Vaughnin vekkuli instrumentaalibiisi. Kuvituksena on tietokoneanimoituja planeettoja, joita käytetään ohjelmassa myös välikkeinä.

Kolmas kivi auringosta -sarjan tiimi sai paljon palkintoehdokkuuksia ja jokusen pystinkin, mutta sen paras sijoitus verisessä katsojatilastoinnissa oli sija 22 ensimmäiseltä kaudelta. Sen jälkeen käyrä oli vain laskeva, ja sarja päätyi lopulta sijalle 89. Sesonkeja saatiin silti kasaan kuusi ja episodejakin 139.


Harry Solomon: I want to give mankind the gift... of electricity.
Tommy Solomon: Harry, they already have electricity.
Harry Solomon: Well! Then my work here is done.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti