keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Alf

Jokainen näyttelijä janoaa otaksuttavasti näkyvyyttä ja isoa roolia (miksi ihmeessä muutoin valita koko ammattia?). Entäpä kun sen saa, ja päätyy näyttelemään käsinuken kanssa? Ei kuulosta hyvältä yhtälöltä, eikä se sitä nimenomaan ollutkaan Max Wrightille, joka oli ihmispääosassa tv-sarjassa Alf (1986-90). Hän kun jäi kuitenkin kakkoseksi nimiosanesittäjälle, isokuonoiselle Alfille (Paul Fusco).


Alf on scifi-sitcom Gordon Shumway -nimisestä muukalaisesta (tuttavallisemmin Alf = Alien Life Form), joka törmää aluksellaan Tannerien autotalliin. Sarjan idean loi Paul Fusco, joka itse esittääkin shown varastavaa Alfia. Fusco liikuttaa Alfin suuta ja toista kättä (apunaan Lisa Buckley toisessa kädessä sekä Bob Fappiano säätelemässä kauko-ohjaimella Alfin ilmeitä ja korvia; muutamissa ulkokuvissa Alfin puvun vetäisi päälleen Michu Meszaros). Tannerin keskiluokkaiseen pienperheeseen kuuluu isä Willie (Max Wright), äiti Kate (Anne Schedeen), tytär Lynn (Andrea Elson) sekä perheen pikkupoika Brian (Benji Gregory). Perheeseen kuuluu myös Alfin himoitsema Lucky-kissa.

Tannerit ottavat Alfin suojelukseensa siksi aikaa, että tämä saa aluksensa korjattua. Alfin kotiplaneetta Melmac on tosin tuhoutunut ydinsodassa. Aikaa myöten perhe myös kiintyy Alfiin huolimatta tämän ajoittaisesta tylsistymisestä, kyynisyydestä, purevasta sarkasmista ja väliin hieman eksentrisistä puuhista. Sarjan edetessä myös muutama muukin henkilö tutustuu Alfiin, ja perheeseen syntyy uusi vauva.


Alfia tehtiin neljä kautta (102 jaksoa). Päätösjakso lopetettiin cliffhangeriin, kun muutama Melmacin tuhosta selvinnyt alien oli pelastamassa Alfia, mutta sen sijaan hän jäikin Yhdysvaltain armeijan satimeen. Jakso loppui planssiin 'To Be Continued', mutta tuotantoyhtiö ei halunnutkaan kuvata enää jatkoa. Jatkoa seurasi kuitenkin vuonna 1996, kun tv-elokuva Tehtävä Alf/Project: ALF näki päivänvalon ja sitoi juonenpätkät vihdoin kiinni.

Sarjan kuvauksia on kuvattu jälkikäteen hankaliksi. Näyttämö rakennettiin lavalle, jossa oli lukuisia aukkoja Alfia varten. Anne Scheeden on määritellyt kuvaukset tekniseksi painajaiseksi: kuvauksissa ei ollut mitään iloa, ne olivat hitaita, kuumia ja tylsiä, kun puolen tunnin ohjelmaa nauhoitettiin 20-25 tuntia. Max Wrightin hän kertoi yksinkertaisesti kadonneen paikalta viimeisen otoksen purkittamisen jälkeen ilman minkäänlaisia jäähyväisiä.


Niin tai näin, jos jaksaa sietää käsinukkea pääosassa ja nasaaliäänellä replikoivaa keski-ikäistä miestä siinä rinnalla, niin Alfilla on kyllä hetkensä. Meilläkin se löi itsensä läpi siinä määrin, että samanniminen sarjakuvalehtikin ilmestyi jonkin aikaa.


Willie: Some people are so blinded by the thirst for money, that it causes them to lose their values and do things they shouldn't do.
ALF: Well, that explains Ghostbusters II.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti