tiistai 31. heinäkuuta 2012

Huonosti käyttäytyvät miehet - Men Behaving Badly


Sarja Huonosti käyttäytyvät miehet/Men Behaving Badly (1992-98) on pinnalta katsoen aika seksistinen, ääliömäinen ja sovinistinen tv-sarja. Jos sitä kuitenkin malttaa katsoa pidemmälle ja tarkemmin, se alkaa kääntyä ensivaikutelmaansa vastaan. Sankareina esitettävät ja esiintyvät Gary Strang (Martin Clunes)  ja Tony Smart (Neil Morrissey) ovatkin uhostaan huolimatta armottomia miehen irvikuvia, lähes feministisiä karikatyyrejä, jotka alkavat herättää katsojassa sympatiaa, ja varovaista toivetta miesten pärjäämisestä.


Sarjan nimi tekee kunniaa sen laajennettua lapsuutta eläville päähenkilöille. Tony (ja ensimmäisellä tuotantokaudella esiintynyt Dermont Povey (Harry Enfield)) on Garyn alivuokralainen Etelä-Lontoossa, joskin vuokranmaksu on enemmänkin symbolinen sopimus kuin todellinen toimenpide. Tonyllä ei ole vakituista työpaikkaa, vaan hän on saanut useammastakin potkut.

Gary nähdään kohtalaisen holtittomana ja toistaidottomana kotioloissa ja varsin sarkastisena ja teräväpäisenä työpaikallaan murtohälytinfirman johtotehtävässä. Näiden kahden kuvan välillä on jonkinlainen ristiriita, jota ei juurikaan kuitenkaan jää aprikoimaan. Gary seurustelee sairaanhoitaja Dorothy Martinin/Bishopin (Caroline Quentin) kanssa, ja suhde -outoa kyllä- kehittyykin sarjan aikana.

Tonyn pitkäaikainen ihastus on yläkerran Deborah Burton (Leslie Ash), jota hän piirittää omalla karkealla tavallaan. Pitkän uuvutustaistelun jälkeen myös meidän suhteensa etenee uudelle tasolle.


Garyn ja Tonyn hahmot on epäilemättä piirusteltu jonkinlaiseksi vastaiskuksi aikakauden hyvinvoiville, korrekteille ja huolehtiville miehille. Garyn ja Tonyn agendalla ovat ennemminkin viina, laulu ja naiset. Naisten rinnat ovat esimerkiksi melkoisen tärkeä fetissi miesten puheissa. Tarkoitushakuinen poliittinen epäkorrektius loistaa sarjan käsikirjoituksissa. Alan Liskin tunnari istuu tähän maailmaan kuin nyrkki alaleukaan.

Sarjaa tuotettiin kuusi kautta, jonka aikana tehtiin 42 jaksoa. Yhdysvalloissa tehtiin sarjasta oma versio 1996-97 samalla nimellä. Martin Clunesin rooli työpaikallaan Huonosti käyttäytyvissä miehissä on jonkinlainen henkinen sukulainen Reginald Perrinille, ja ehkäpä siksi hänet valittiin mainitun sarjan uusioversion nimiosaan. Tosin myös sarjan luoja ja käsikirjoittaja Simon Nye (jonka kirjaan sarja myös perustui) toimi Reggie Perrinissä (2009-10) käsikirjoittajana.


Gary: I mean, look at the fuss women make about child birth. Now, I'm not saying it doesn't smart a bit, but if blokes did it, I reckon you'd be looking at, what, give birth, have a couple of Paracetamol, maybe a bit of a nap and then back to work within the hour.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti