torstai 28. kesäkuuta 2012

Ystäväni avaruudesta - Mork & Mindy


Alienit - uhka vai mahdollisuus? Kylmän sodan melskeissä tuotettiin propagandatarpeisiin myös scifi-elokuvia, joissa Amerikanmaata uhkasi ulkoinen vaara. Näissä leffoissa se oli naamioitu ovelasti ulkoavaruudesta tulevaksi, mutta oikeampikin osoite oli selvillä... Usein ulkoavaruuden hyypiöt olivat näin ollen uhka ihmisten hyvälle elämälle näissä tieteiselokuvissa. Elokuvat olivat useammin ryppyotsaisia jännäreitä kuin hassutteluja. Vasta myöhemmin esimerkiksi Steven Spielbergin (Kolmannen asteen yhteys/Close Encounters of the Third Kind, 1977 ja E.T. - The Extra-Terrestrial, 1982) tai John Carpenterin Starmanin (1984) myötä tavattiin ystävällismielisiä muukalaisia (, joita sitten ihmiset vuorostaan ahdistelivat).

Myös televisiossa vaikkapa Muukalaiset/The Invaders (1967-68) ja V (1984-85) esittivät Maan ulkopuoliset uhkana. Mutta onhan töllöttimen historiassa ollut muunkinlaisia lähestymistapoja. Esimerkiksi sitcomin keinoin on voitu ottaa luupin alle tarkastelun kohteeksi meidän omituisia tapojamme, ja mikäs sen otollisempaa. Muun muassa sarjat kuten Mies Marsista/My Favourite Martian (1963-66), Ystäväni avaruudesta/Mork & Mindy (1978-82), Alf (1986-90) ja Kolmas kivi auringosta/3rd Rock from the Sun (1996-2001) ovat valjastaneet tilannekomedian keinovalikoiman käyttöönsä Maan ulkopuolisen tulijan tarkastellessa elämää täällä.


Tuolloin melkoisen tuntematon Robin Williams ilmestyi perhekomediasarja Onnen päivien/Happy Days (1974-84) viidennen tuotantokauden jaksoon 'My Favourite Orkan', joka oli nimiväännös aiemmasta Mies Marsista sitcom-sarjasta. Tarinassa Williamsin esittämä Mork aikoo viedä Richie Cunninghamin (Ron Howard) ihmisnäytteeksi omalle planeetalleen. Lopulta koko juttu kiertyy 'sitten minä heräsin' -tyyppiseksi jutuksi.

Morkin hahmo herätti kuitenkin ansaitsemansa huomion ja sai oman spin-off-sarjansa, jossa Mork siirrettiin Onnen päivien 50-luvulta nykypäivään (eli filmausaikakauden 70-80 -luvuille). Mork saapuu Maahan munanmuotoisella aluksellaan muassaan pomoltaan Orsonilta (äänenä Ralph James) saatu tehtävä tarkkailla elämää täällä. Sarjan kuluessa annetaan ymmärtää Orsonin todelliseksi vaikuttimeksi se, että hän vain halusi Morkin pois Ork-planeetalta, koska siellä huumori ei ole sallittua. Maassa Mork ystävystyy Mindy-nimisen tytön kanssa (Pam Dawber), ja tämä vie Morkin kotinsa ullakolle asumaan saatuaan selville Morkin todellisen alkuperän. Mindyn isä Fred (Conrad Janis) ei ole Morkin ulkoplanetaariudesta selvillä, mutta ei tietenkään katso suhdetta hyvällä missään tapauksessa varsinkin koska Morkin käytös on peräti epäkonventionaalista.


Huumori revitään yleensä Williamsin pidäkkeettömän maanisesta ilveilystä, ääntelystä ja mimiikasta erikseen ja ylipäänsä Morkin yrityksistä ymmärtää Maan meininkiä, ihmisten järjetöntä käyttäytymistä sekä vielä erityisesti amerikkalaista kulttuuria. Hokemaksi asti tarttui Morkin tunnusomainen tervehdys 'Na-Nu Na-Nu'. Hän käytti myös ilmaisua 'K-O' okayn asemasta. Iso osa huumorista oli nimenomaan Williamsin ansiota, koska hänelle jätettiin käsikirjoituksiin usein tyhjiä kohtia improvisoitavaksi.

Ja tämä kaikki koitui ensimmäisellä kaudella jättimenestykseksi. Ohjelma singahti peräti sijalle kolme katsojatilastoissa. Sitten kaikki alkoikin mennä pieleen. Ohjelma ei alun alkujaankaan ollut suunnattu kaikkein vakavimmin televisioon suhtautuville, eikä etenkään vanhemmalle väelle, vaan se oli jossakin määrin nuoriso-orientoitunut. Ohjelma laitettiin kilpailemaan toisia suosikkeja vastaan uusille ohjelmapaikoille, ja sen miehitystä sekä peruskatsantokantaa muutettiin heti toisella tuotantokaudella, ja tuloksena oli putoaminen nöyryyttävälle sijalle 27. Uusia muutoksia, ja sija oli 49. Neljännellä kaudella Mork ja Mindy avioituivat ja saivat lapsen (!), ja lopputulema oli lopulta tilastoissa 60, ja näin ohjelma sai mennä 95:n episodin jälkeen. Meillä ohjelmaa alettiin katsella melko tuoreeltaan vuonna 1978.


Pam Dawberistä emme ole juuri kuulleet sittemmin (vaikkakin hän mm. oli pääosassa sarjassa My Sister Sam, 1986-88), mutta Robin Williamsiin ei ole tämän jälkeen voinut olla törmäämättä. Television puolella hänen ei enää tarvinnut urakoida vakiokiinnityksissä, mutta isolla kankaalla tuloksena on ollut häkellyttävä määrä monenlaisia rooleja; toki koomisia niistä on useakin. Oscar-ehdokkuuksiakin Williamsille on tippunut usein, ja yksi niistä on realisoitunut pystiksi takan reunalle (Good Will Hunting/Will Hunting, 1997). Stand up -komiikan saralla Robin Williamsilla on ollut pitelemätön maine. Onneksi näitä tallenteita jäi todisteeksi Williamsin omaäänisestä talentista hänen kuolemansa jälkeenkin.


Mork: If Holly liked him so much, how come she punched him and told him he was weird.
Mindy: Boys and girls often punch or push or hit each other as a sign of affection.
Mork: Punching and pushing and calling someone names means you like them?
Mindy: Yeah, it can.
Mork: Then the cowboys and Indians are lovers?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti