keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Poliisipäällikkö McMillan ja vaimo - McMillan & Wife


Douglas Sirk teki 1950-luvulla sarjan aikansa viihde-elokuvia, jotka elokuvaentusiastit ja filmofiilit ovat sittemmin nostaneet melodraamoina seitsemännen taiteen olennaisiksi osiksi. Yksi Sirkin ykkösrakastajasankareista oli nuori ja komea Rock Hudson, joka nousi pitkälti näiden elokuvien myötä tähteyteen. Hän olikin 1950 ja -60 -luvuilla todella paljon käytetty näyttelijä. 70-luvulle tultaessa tähti oli kuitenkin jo himmennyt, mutta mies itse ei ollut sentään unohtunut, ja hän pääsi nimiosaan uudessa Poliisipäällikkö McMillan ja vaimo/McMillan & Wife (1971-77) -sarjassa.


Kyse oli rikosdraamasta, jossa seurataan san franciscolaisen komisaario Stewart McMillanin ja hänen nuoren vaimonsa Sallyn (Susan Saint James) elämää, joka näyttäisi koostuvan yhtä hyvin muodikkaista hipoista ja hyväntekeväisyystilaisuuksista kuin siinä ohessa myös rikosten ratkomisesta. McMillan-sarjaan on kirjoitettu erityisesti humoristisen side-kick -hahmon osaan poliiseista Charles Enright (John Schuck) sekä pariskunnan palvelusväestä Mildred (Nancy Walker).

Meillä McMillania alettiin katsoa vuonna 1972. Sarja on sekä sävyltään että sisällöltään varsin kevyt mutta viihdyttävä. Sarja nousi aikanaan suosituksi, mutta nyttemmin siinä ei oikein ole aineksia kaivatuksi klassikoksi, jollei sitten haikaile 70-luvun kulttuurisen ajankuvan perään. McMillania pyöritettiin vuoroviikoin Columbon ja Sheriffi McCloudin kanssa, mutta niille se tuntuisi häviävän. Etenkin Columbo voidaan katsoa todellisen klasaristatuksen omaajaksi.


Saint James ja studio eivät päässeet lopulta enää sopimukseen, ja niinpä viidennellä kaudella vaimo kuolee lento-onnettomuudessa, ja ohjelman nimi muutetaan tämän vuoksi lyhyempään muotoon McMillan. Kaikkiaan sarjaa tehtiin kuuden kauden aikana 40 jaksoa, aluksi puolentoista tunnin mittaisina ja loppupuolella kaksituntisina.

Rock Hudsonille tämä jäi viimeiseksi isommaksi hitiksi, mutta otsikoihin hän nousi taas vuonna 1985 vieraillessaan ystävänsä Doris Dayn ohjelmassa. Hän oli varjo siitä entisestä komeasta ykkössankarista ja sydäntensärkijästä minä hänet muistettiin, ja tuolloin hän antoi sananmukaisesti kasvot aids'ille. Juoruja oli liikkunut ja vastanäyttelijät olivat tunteneet hänen salaisuutensa, mutta monille märkiä unia nähneille katsojille Hudsonin homoseksuaalisuus tuli yllätyksenä.

Susan Saint James työllisti itsensä mukavasti myös McMillanin jälkeen. Uusi hitti tuli 1980-luvulla, kun hän aloitti toisessa nimiosassa sitcom-sarjassa Kate & Allie (1984-89). Toisessa nimiosassa oli puolestaan Jane Curtin, joka jatkoi samalla saralla hieman myöhemmin Kolmas kivi auringosta/3rd Rock from the Sun (1996-2001) -sarjassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti