tiistai 26. kesäkuuta 2012

Sheriffi McCloud - McCloud


Don Siegel teki vuonna 1968 Clint Eastwoodin kanssa elokuvan Rautainen Coogan/Coogan's Bluff, mikä puolestaan oli eräänlainen versio vanhasta Tarzan-leffasta Tarzan suurkaupungissa/Tarzan´s New York Adventure (1942). Siegelin elokuvan lähtökohtana oli eräänlainen cowboy suurkaupungissa -teema, ja tätähän olemme sittemmin nähneet erilaisten maalaisjunttien tölmäillessä urbaanissa kulttuurissa, olivat he sitten kotoisin Amerikan peräpitäjistä tahi Australiasta. Siegelin elokuvan yksi kynäilijöistä oli Herman Miller ja hänet mainitaan Sheriffi McCloud/McCloud (1970-77) -sarjan luojana.


Sarjan kehystarinassa sheriffi Sam McCloud (Dennis Weaver) saattaa vankia Uudesta Meksikosta New Yorkiin ja joutuu siellä mukaan hankalan murhatutkimuksen selvittelyyn, ja jää lopulta sille tielleen. Sarjassa läpi käytetty idea onkin sitten kahden kulttuurin törmäys: McCloudin maanläheinen ja selväjärkinen toiminta vastaan kaupungin hektinen, pinnallinen ja kyyninen kulttuuri. Takuuvarmaa kliseistä ajankuvaa. Hahmon junttimaisuutta alleviivataan vielä McCloudin lampaannahkatakilla, narukravatilla, aksentilla sekä cowboyhatulla, mikä saa yhteisön tietysti aliarvioimaan häntä. Sarjan ikonimaisimpia kuvia on McCloud ratsastamassa suurkaupungin vilinässä.

Sarjaan on kirjoitettu myös monista muistakin poliisisarjoista ja elokuvista tuttu alaisen ja pomon välinen jännite. Tässä tapauksessa pomona McCloudilla on kaupunkilainen NYPD:n etsivien päällikkö Peter B. Clifford, jonka J.D. Cannon luonnostelee tunnusomaisella tyylillään. Suurimmassa osassa jaksoja McCloudilla on kuitenkin puolellaan myös ystävä poliisivoimissa, Joe Broadhurst (Terry Carter).


McCloud -sarja nousi suosioon ehkä osittain rotaationsa myötä: sitä pyöritettiin hyvällä sarjapaikalla yhdessä muutaman muun sarjan kanssa. Meillä muistetaan parhaiten kolmen kopla, jonka jäsenet olivat Sheriffi McCloud, Poliisipäällikkö McMillan ja vaimo/McMillan & Wife (1971-77) sekä Columbo (1971-2003). Ohjelmapaikkaa vaihdeltiin hieman sesongeittain, mutta tämä kopla täydennettynä länkkärisarja Hec/Hec Ramsaylla (1972-74) muodosti sunnuntaisin NBC Sunday Mystery Movie -kombinaation, jossa kukin ohjelma vuorotteli samalla paikalla.


Myös McCloudin jaksopituutta vekslattiin vuosien varrella tunnin mitasta puoleentoista sekä aina kahteen tuntiin. Kaikkiaan Sheriffi McCloudia tuotettiin seitsemän kauden aikana 46 jaksoa. McCloudin hahmo tunnetaan nyt tietysti Dennis Weaverin näköisenä, mutta hän ei ollut suinkaan tekijöiden ensimmäinen valinta. Itse asiassa sama kohtalo olla vasta kakkosvalinta Weaverillä oli aikaisemmassa isommassa hitissään, Ruudunsavu/Gunsmoke -sarjassa. Sarjojen uudelleenlämmittelyn hengessä myös Sheriffi McCloud -sarjaa suunniteltiin uudelleenkuvattavaksi 2000-luvun alkupuolella, mutta lopulta suunnitelmista luovuttiin. Suomalaisten ruutukatsojien sydämiin tämä hahmo ratsasti vuonna 1971.


Clifford: He's got an arrest record that goes back to the crib... he's a psychopathic killer.
McCloud: Well, I'll try and stay on his good side.
Clifford: He doesn't have a good side!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti