maanantai 25. kesäkuuta 2012

Bones


Varmaan voidaan huoleti syyttää ainakin hieman kirjailija Patricia Cornwellia hänen luomastaan Kay Scarpetta -hahmosta, sekä tämän innoittamasta rikostutkintabuumista. Ennen Scarpettaakin asiaa on tietenkin sivuttu, mutta tämän hahmon myötä se tuli muodikkaaksi ja suosituksi. Aiemmin rikosetsivät ja poliisin jalkatyö hoitivat suurimman homman rikostutkinnasta, mutta nyt pensselillä tupsuttajat ja luupin läpi tiiraajat saivat äkkiä pääroolin. Tämän myötä on syntynyt esimerkiksi kokonainen CSI-tuoteperhe muiden samantyyppisten sarjojen kera.

Itse en ole oikein -yrityksistä huolimatta- koskaan päässyt tuon nimenomaisen CSI-valtakunnan makuun, mutta sen sijaan Hart Hansonin kehittelemä Bones (2005-) on toista maata. (En ole sarjaa kylläkään vielä katsonut kovin pitkälle, joten mielipiteeseen pitää aina jättää hieman harkinnanvaraa...) Bones-sarja perustuu löyhästi kirjalija ja rikosantropologi Kathy Reichsin elämään ja tuotantoon. Reichs on luonut kirjasarjan, joka kertoo Temperance Brennan -nimisestä oikeuslääketieteentutkijasta. Televisiosarjaa varten hahmoa ja ympäristöä on muokattu kuitenkin.


Bonesissa Brennan (Emily Deschanel) tutkii rikospaikalta löytyneitä luunäytteitä  Washingtonissa yhdessä tutkijaryhmänsä kanssa. Toimipaikkana heillä on fiktiivinen Jeffersonian Institute (ulkokuvat otetaan Los Angelesissa sikäläisen luonnonhistoriallisen museon luona). Nämä jäännökset hänelle yleensä toimittaa FBI:n erikoisagentti Seeley Booth (David Boreanaz). Mysteerin ratkaisemisessa tarvitaan molempia osapuolia, mutta sarjamaailman lakien mukaisesti pääparin välillä myös kipunoi. Bonesiin on kehitelty kovinkin traditionaalinen viha-rakkaus-suhde kaksikon välille, mutta tässä tapauksessa se toimii oikeasti, ja sarja on muun muassa tästä johtuen nautinollista katsottavaa. Sitä ei ole kirjoitettu aivan ryppyotsaisesti, vaan huumorille ja älyllisille letkauksille on jätetty mukavasti pelivaraa. Toki voidaan sanoa myös, että tietyistä teemoista, kuten Brennanin puutteellisista sosiaalisista taidoista huumoria revitään kovin tiuhaan, eikä toistolta voida aina näin välttyä. Kaiken kaikkiaan pääpari on kyllä hyvä ostos.


Brennanin ryhmän muillekin jäsenille annetaan sarjassa liikkumavaraa ja persoonallisuutta. Tiimissä toimii muiden muassa Angela Montenegro (Michaela Conlin), joka on eräänlainen taiteilija sekä Brennanin ystävä. Montenegro luo pelkkien luunpalasten perusteella uskomattoman (hieman epäuskottavan?) taitavia ja tarkkoja kuvia siitä, miltä vainaja on eläessään näyttänyt. Tohtori Jack Hodgins (T.J. Thyne) on hyönteistutkija, joka tuntee myös niin itiöt kuin kiviaineksenkin. Hän ja Montenegro menevät sarjan edetessä naimisiin. Tohtori Zack Addy (Eric Millegan) on myös mainio hahmo, vaikka ei kolmannen kauden paljastusten jälkeen ole säännöllinen vakiohahmo. Hän tulee instituuttiin alussa jatko-opiskelijana, mutta valmistuu sitten ammattiin.

Bonesin suosio sai tekijät myös aprikoimaan mahdollisuutta spin-off -sarjaan, ja sellainen tehtiinkin nimellä The Finder (2012). Sarja keskeytettiin vain kolmentoista episodin jälkeen. Emosarja sen sijaan elää, voi ja porskuttaa hyvin. Kausia on kasassa jo kymmenen ja jaksoja 195, joten sarjalla on ystävänsä.

Emily Deschanelille tämä Bones on tähän asti suurin juttu, mutta David Boreanazilla (joka oli sarjan ykkösvalinta casting-vaiheessa) on toistasataa episodia pitkä menneisyytensä Angel (1999-2004) -sarjassa sekä Buffy, vampyyrintappaja/Buffy the Vampire Slayer (1997-2003) -sarjassa.


Brennan (toistuva repliikki): "Don't call me "Bones".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti