perjantai 22. kesäkuuta 2012

Lahjomattomat - The Untouchables


Uudella vauhdikkaalla poliisisarjalla on niin kova maine, että isänikin totesi aina uuden jakson alkaessa, että "Taas saadaan kerätä hylsyjä lattialta". Sarja oli 60-luvun puolivälistä alkaen katsottu Lahjomattomat/The Untouchables (1959-63). Ja kyllähän siinä ruuti kärysi ja paukkupanokset lauloivat.

Sarja perustuu Eliot Nessin ja Oscar Fraleyn samannimiseen kirjaan. Se sijoittuu kieltolainaikaiseen Chicagoon 1930-luvulle, ja kertoo Eliot Nessistä itsestään, tosin kyse ei ole suorasta elämänkerrasta, vaan ennemminkin todellisuuteen pohjautuvasta fiktiosta. Nessiä näyttelee hyvällä otteella Robert Stack. Ness on koonnut itselleen lojaalien miesten joukon, jota kutsutaan nimellä 'Lahjomattomat'.


Kieltolainaikaisen Chicagon mafiaa ei voi mainita ilman Al Caponea, ja hän onkin päässyt myös tähän sarjaan. Hänet tyypittelee Neville 'Laredo' Brand. Capone on kuitenkin vain yksi sivujuonne tarinassa, eikä häntä näy kuin viidessä jaksossa. Mafian uudeksi pomoksi (vastoin todellisuutta) sarjaan kirjoitettiin Frank Nitti (Bruce Gordon), josta näin tulee yksi Nessin porukan päävihollisista.

Sarjassa käytetään kertojaa, joka esittelee illan episodin sekä siinä olevat tärkeimmät näyttelijät, jotka samalla näytetään välähdyksinä. Ääni kuuluu Walter Winchellille, ja dramaattisen alkutunnarin on säveltänyt Nelson Riddle.


Suomessa ei taidettu tietää porusta, jonka sarja sai aikaan Amerikassa. Amerikan-italialaiset, Frank Sinatra etujoukoissa, olivat kovin näreissään kuvasta, jonka sarja heistä antaa tyypillisinä ganstereina. Ehkä tästä johtuen sarjaan kirjoitettiin yksi hahmo lisää Nessille, Enrico Rossi (Nicholas Georgiade). Myös Caponen perhe haastoi ohjelmantekijät oikeuteen nimen luvattomasta käytöstä. Eikä siinä vielä kaikki: Brooklynin satamatyöläisetkin marssivat ohjelman sponsoreita vastaan, koska sarja tyypitteli italialaissukuiset rikollisiin.

Me nautimme täällä viattomasti vain hyvästä jännitysviihteestä ja konepistoolien mäiskeestä. Sarjaa tuotettiin neljä kautta, yhteensä 118 mustavalkoista, 50-minuuttista episodia.


Sarjan kautta kulki pitkä rivi kiertäviä näyttelijöitä, kuten Victor 'King Tut' Buono, Peter 'Columbo' Falk, Martin 'Vaarallinen tehtävä' Landau, Elizabeth 'Vaimoni on noita' Montgomery, Leslie 'Hei, me pamputetaan' Nielsen, Leonard 'Star Trek' Nimoy, Carroll 'Perhe on pahin' Connor, Telly 'Kojak' Savalas ynnä Charles Bronson, James Caan, Robert Duvall, Lee Marvin, Robert Redford ja Lee Van Cleef monien muiden ohella.

Lahjomattomat-kirja tehtiin myös pitkäksi elokuvaksi, jonka ohjasi Brian de Palma Kevin Costnerin näytellessä Eliot Nessiä. Vuonna 1993 yritettiin käynnistää myös uusi tv-sarja, mutta se lopahti toisen tuotantokauden jälkeen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti