keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Vaimoni on noita - Bewitched

Tällä hetkellä on varsin muodikasta katsoa 60-lukuun tv-maailmassa. Sarjat Mad Men ja Pan Am on stailattu ajankuvaksi, joka myy kiillotettua tuotettaan hyvin katsojille. Tässä kuitenkin sarja, joka edustaa aitoa 60-lukua toimistoineen, keittiöineen ja amerikan rautoineen.


Vaimoni on noita (Bewitched) -sarjaa tehtiin kahdeksan tuotantokautta vuosina 1964-72. Sarjan luoja on Sol Saks. Suomalaisen nimen mukaisesti sarja kertoo perheestä; avioparista, jonka muodostavat tavallinen kuolevainen, mainostoimistotyöntekijä (!) Darrin Stephens, jota esitti vuosina 1964-69 Dick York (ja hänen jouduttuaan huonon kuntonsa takia lopettamaan ohjelmanteon tilalle tuli Dick Sargent 1969-72) ja hänen vaimonaan oli noitasukua oleva suloinen Samantha, jota näytteli sydämeenkäyvästi Elizabeth Montgomery. Toisella kaudella perheeseen tuli tytär, Tabitha, jota näyttteli useampikin lapsi. Sarjan vedellessä viimeisiään perheeseen syntyi vielä Adam-poika (David Lawrence).


Samantha ryhtyy sarjassa kotirouvaksi lähiöön osoitteessa 1164 Morning Glory Circle, ja usein hänen luonaan vierailee äkäinen noitaäiti Endora (esittäjäänään monessa marinoitu terävä luonnenäyttelijä Agnes Moorehead), joka ei erityisemmin arvosta vävypoikaansa. Moorehead muistetaan jo mm. Orson Wellesin Mercury Theatre -seurueesta, joka teki ihmeitään 1930-luvulla, ja sieltä hän päätyi mukaan myös "maailman parhaaseen elokuvaan" Citizen Kaneen.

Myös Samanthan isä Maurice (Maurice Evans) pistäytyy talossa tusinassa jaksossa.


Sarjan huumori toimii yhä, ehkä vanhentuneinta ja latteinta osastoa edustaa naapurin utelias Gladys-rouva (Alice Pears/Sandra Gould), jolle on kirjoitettu kovin stereotyyppiset vakoilujutut. Aikanaan, 1960-luvulla, sarja oli todellinen komedioiden lippulaiva, jossa riitti myös efektiosastolla seuraamista ja yhä vielä useimmat jutuista toimivat oikein hyvin ja -kuten alussa todettu- sarja edustaa aitoa, värikästä 1960-luvun designiä ja arvomaailmaa hienolla tavalla.


Sarjan animoidut alkutekstit ovat hauskat ja tekivätpä Samantha ja Darren cameo-roolin Kiviset ja Soraset -sarjan eräässä episodissa. Sarjasta irrotettiin myöhemmin myös spin-off, kun hetken tehtiin Tabitha-sarjaa. Vuonna 2005 tehtiin myös uusi Nicole Kidmanin tähdittämä kokoillan leffa, joka ei ollut aivan yhtä onnistunut.

Tätä mainiota sarjaa tehtiin kahdeksan kautta (huikeat 254 episodia).

Samantha: I'm not a bad witch! I'm a good witch!
Darrin: Her mother's a bad witch.

2 kommenttia:

  1. Moi!
    Ei taida enää olla myynnissä, ainakaan Suomessa. Pari alkukauden boxia oli monta vuotta sitten kyllä tarjolla, mutta ei enää (ellei divareista tms. löydy)?

    VastaaPoista