keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Miehen puolikkaat - Two And a Half Men


Miehen puolikkaat (Two And a Half Men) on aika ristiriitainen sarja. Se on avoimen seksistinen ja ainakin hieman sovinistinen, irtosuhteita ja päihteitä elämänasenteena tyrkyttävä sarja. Ja se on häpeämättömän hauska. Miehen puolikkaat alkoi vuonna 2003 Chuck Lorren ja Lee Aronsohnin kehittelemänä.


Miehen puolikkaat rakennettiin alkujaan todennäköisesti osittain filmitähti Charlie Sheenin maineen ja karisman varaan (Platoon, Wall Street ja Hot Shots). Hyvinhän Sheen roolinsa täyttikin, ja vuonna 2010 hän oli television parhaiten palkattu tähti: 1,8 miljoonaa taalaa jaksolta Miehen puolikkaissa. Keväällä 2011 Sheen potkaistiin pellolle samaisesta ohjelmasta; niin katoavaista on maine amerikkalaisessa show business -avaruudessa.


Alkuperäinen rakennelma kertoo kahdesta veljeksestä. Toinen on Charlie Harper (Charlie Sheen), joka on mainossäveltäjä ja elelee mukavasti Malibun ranta-asunnossaan tuoden joka yö eri naisen sänkyynsä. Arjenhallinta on tosin hieman hakusessa. Toinen veljeksistä on Alan Harper (Jon Cryer), joka avioeronsa jälkeen päätyy asumaan Charlien luo, ja jonka elämäntapaa hän toistuvasti arvostelee kykenemättä kuitenkaan itsekään nousemaan omille jaloilleen itsenäiseen elämään. Puolikas mies on sitten Alanin poika Jake (Angus T. Jones), joka avioerolapsena viettää osan aikaansa isän ja osan aikaa dominoivan äitinsä Judithin (Marin Hinkle) luona. Jake varttuu pikkupojasta nuorukaiseksi luonnostaan sarjan myötä (mikä on noteerattu hauskasti myös alkuteksteissä). Jake on kuvattu hiukan yksinkertaiseksi, mutta tämän yksinkertaisuuden varjolla terävän suoria kysymyksiä ja kommentteja laukovaksi kaveriksi.

Sarjan muita vakiokasvoja ovat myös teräväkielinen taloudenhoitaja Berta (Cochata Ferrell) ja Charlien ja Alanin epäempaattisen narsistinen äiti Evelyn (Holland Taylor). Sarjassa piipahtaa myös tuolloin tällöin Charlien stalkkaaja, naapuri Rose (Melanie Lynskey) kiiveten terassipatiolle muitta mutkitta kaiteen yli. Charlie Sheenin saatua sarjasta potkut hänet korvattiin Ashton Kutcherin esittämällä miljonäärieksentrikko Walden Schmidtillä, joka ostaa samaisen talon. Tarinassa Charlie kuolee jäätyään Pariisissa metron alle, ja hautajaistilaisuudessa syylliseksi vihjataan Rosea. Alan joutuu muuttamaan talosta pois, mutta onnistuu nopeasti palaamaan sinne takaisin...


Jos Sheen olikin sarjan alkaessa eräänlainen dynamo, ottaa Jon Cryer itselleen tilaa taitavalla ajoituksellaan ja paljon puhuvilla ilmeillään. Hänen sarkastiset huomionsa osuvat maaliinsa ja hänen itsetilityksensä ovat aseistariisuvia. Myös muille sidekick-hahmoille on kirjoitettu suuhun nasevaa dialogia, joten ollakseen perinteistä puheeseen ja iskuihin nojaavaa sitcom-tyyppiä, sarjan parissa viihtyy kyllä. Sanailu ja nokittelu on fiksua, ei valmiiksipureksittua.

Vaikka Waldenin tyyppi onkin periaatteessa hauska hahmo, ei sarja enää näin ratkaisevan muutoksen jälkeen noussut siivilleen, koska se kuitenkin vertautuu vääjäämättä Charlieen. Alanin rooli nostettiin myös isommaksi, mikä osoittautui virheeksi, koska roolihahmolla ei ollut enää paljon kerrottavaa vanhaan.


Sarjassa on vieraillut vuosien varrella melkoinen kattaus näyttelijöitä. Kuriositeettina mainittakoon Martin Sheen, joka esitti Rosen isää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti