perjantai 20. huhtikuuta 2012
Kahjot ninjat - Sasuke/Ninja Warrior
Television ohjelma-aikaa on täytetty, ja ohjelma-aikaa on vallannut reilun kymmenen vuoden aikana erityyppiset game show't. Tässä ohjelmatyypissä niin tavalliset pulliaiset kuin pikkujulkkisetkin kisaavat erilaisten tehtävien parissa. Kukapa ei muistaisi kotimaisia Otila-Salminen juttuja kuten Thilia Thalia Tallallaa tai Kolmosvisa? Tai vaikkapa maailmanlaajuista formaattia Haluatko miljonääriksi/Who Wants to Be a Millionaire?
Toisissa ohjelmissa mitataan älyä (tai ehkä pikemminkin muistia) ja toisissa sitten ihan fyysisiä voimia. Japani näyttäisi olevan erilaisten kisailuohjelmien El Dorado. On oikeastaan aika paradoksaalista, että meillä on mielikuva Aasian ihmisten kasvojen menettämisen kaihtamisesta, ja he saattavat samaan aikaan iloisesti nauraen mätkähtää naamalleen mutavelliin julkisessa televisio-ohjelmassa, kuten esimerkiksi Suomessakin nähdyssä sarjassa Hullut japanilaiset/Fūun! Takeshi-jō (engl. Takeshi's Castle). Riittääkö selitykseksi pelkästään Andy Warholin lopenkulunut lausahdus viidentoista minuutin julkisuudesta ('15 minutes of fame')? Ei se varmaan ole koko selitys.
Yhtä kaikki; nämä japanilaiset kisailuohjelmat sisältävät usein lähes mahdottomia tehtäviä ja totaalisia nöyryytyksiä. Näiden ohjelmien rämeikössä Kahjot ninjat (Sasuke, engl. Ninja Warrior) -kisa nousee reilusti päätään pidemmäksi. Sasukessa jujuna ei ole niinkään itsensä häpäisy kuin vaativan radan läpäisy. Osa kilpailijoista on taviksia, jotka ennen radalle lähtöä esittelevät ammattiaan (kuten "the Octopus", mustekaloillaan keimaileva veteraaniravintoloitsija) tai pukeutuvat rooliasuun (kuten "Japanese Clark Kent", Teräsmiehen-asuun sonnustautuva mies) tai esittelevät harrastustaan (kuten mies joka viime hetkillä riuhtoi yltään riippuliitimen remmejä ehtiäkseen liikkeelle kellon jo käynnistyttyä). Ja niin edelleen. He ovat usein myös kilpailijoita, joilla ei ole mitään todellista mahdollisuutta läpäistä edes helpointa tasoa (usein ei edes sen ensimmäistä estettä), ja jotka tietävät asian laidan itsekin. Toinen ryhmä muodostuu japanilaisista pikkujulkkiksista (tv-persoonia, koomikkoja, voimistelijoita jne.). Välillä porukkaa on täydennetty myös muiden kansallisuuksien edustajilla, jopa olympiavoittajilla (heitä on joskus Bulgariasta, joskus Yhdysvalloista). Mutta on joukossa myös kavereita, jotka sinnittelevät joko voimansa, sitkeytensä tai taitavuutensa ansiosta useammankin tason. Ja sitten on lopuksi vielä Tähdistö. Tähdistön muodostavat kisaajat, jotka ovat kerta toisensa jälkeen pärjänneet hyvin ja aina palanneet uudelleen mukaan. Katsojat uskovat heidän mahdollisuuksiinsa, ja onpa pari heistä läpäissyt koko radankin.
Tähdistöön kuuluvat ravustaja ja hieroja Kazuhiko Akiyama, kovakuntoinen Konpira Maru -kalastusaluksen kapteeni Makoto Nagano, jotka ovat kerran myös voittaneet kisan, sekä sympaattinen palomies Toshihiro Takeda, huoltoaseman päällikkö Shingo Yamamoto (ainoa joka on osallistunut joka-ainoaan kisaan!), hallintovirkamies Bunpei Shiratori sekä entinen autonkuljettaja ja nykyään Mr. Sasuke -nimellä tunnettu Katsumi Yamada (jota myös Terminaattoriksi toisinaan tituleerataan hänen lievästi schwarzeneggermäisestä ulkomuodostaan johtuen). Uusimmissa kisoissa on esiintynyt myös uusi sukupolvi, Sasuke New Stars.
Sasuke-rataa on valloitettu vuodesta 1997 lähtien tähän asti kaikkiaan 27 kisaa. Ensimmäisen tason aloittaa aina 100 kilpailijaa, ja sen läpäisseet pääsevät seuraavalle tasolle, muut lähtevät kotiin odottelemaan uutta kisaa. Tasoja on kaiken kaikkiaan neljä erilaista kullakin kilpailukerralla. Radat ovat vuosien varrella muuttuneet useasti. Ensimmäisellä tasolla on nähty esimerkiksi nelois- tai kuutoishyppyä, tukkinousua, pyörivää tukkia, tasapainosiltaa, pyöriviä potkureita, seivässokkeloa, verkko- tai hämähäkkihyppyä, puolikourua, ylämäkeä, kaarevaa seinää ja lopussa erilaista köysikiipeilyä. Radan selvittämiseen on annettu määrätty maksimiaika, joka vaihtelee radan mukaan. Toisella tasolla esteet vaikeutuvat ja siinä on mukana myös aikarajaelementti. Kolmannella tasolla ei aikarajaa ole, mutta vuorossa onkin varsin raskaat, usein erityisesti käsivoimia kuluttavat esteet (kuten kulmarulla, vartalonoja, käsipyörä, kalliokiipeily ja putkiliuku). Jos joku ihmeekseen läpäisee tämänkin, on edessä neljäs taso, 23 metriä korkea torni, jonka huipulle pitää ehtiä 30 sekunnissa erilaisia kiipeilytekniikoita käyttäen.
Ohjelman viehätys? Se on lajin rankkuudessa ja miesten (tai toisinaan naisten) uljuudessa. Siinä kuinka täpärällä onnistuminen on. Tämä on täysin vastustamaton formaatti ja täysin vastustamaton ohjelma. Tai voihan toki kanavaa aina vaihtaa.
Sasuke on saanut spin-offin Yhdysvaltoihin, jossa kisataan American Ninja Warrior -kisassa. Menossa on jo kahdeksas kausi tätä Las Vegasin Mount Midoriyaman valloitusta ja muhkeaa rahapottia.
Jälleen kerran ainoa huomautettava asia kohdistuu vain nimeen. Kastetilaisuus Suomessa on epäilemättä pidetty heti Hullut japanilaiset -nimenantojuhlan jälkeen. Eihän nimi miestäkään pahenna, mutta come on ... Kahjot Ninjat...
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Loistava blogi !! Harmi ettei JIM näytä enää. Taidan olla ainut joka vielä harjoittelee kisaa varten suomessa ^_^ http://www.youtube.com/watch?v=uMtVtnh4bXc
VastaaPoistaKahjot Ninjat hohoijaa...U_U Ninja Warriorin pitäis alkaa pyörimään euroopassa tulevaisuudessa .http://www.facebook.com/photo.php?v=390125464412328
Wau-uu!
VastaaPoistaOlipa vaikuttava video; hieno homma! Tämä taas todistaa sen ajatuksen, että tässä on kisa, jossa tuurilla ei ole juuri sijaa. Siellä pärjää vain määrätietoinen ja taitava, kehonsa hallitseva kovakuntoinen ihminen. Ja se on hyvin viihdyttävää katsottavaa.
Toivottavasti tuolla harjoituksella pääsee myös näyttämään muualle?
Kiitos kommentista!
Hyvät jatkot!
Huomaan, että Miska Sutela olet tosiaan vannoutunut Ninja Warrior! Televisiosta tuli juuri muutaman vuoden takainen Amerikan versio, jossa Miska oli MM-kisassa mukana Euroopan joukkueessa. Hienoa!
VastaaPoista