sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Fitz ratkaisee - Cracker

1990-luvulla ei juuri ollut sarjoja, joissa rikoksen profiloijilla olisi iso rooli, poliisisarjat olivat poliisisarjoja, ja niiden joukossa Fitz ratkaisee/Cracker erottui myös tästä syystä. Lähtökohta oli erilainen. Tarinat olivat kyllä rikosjuttuja, mutta paino oli kahtaalla: seurattiin syyllisiä ja toisaalta seurattiin poliisin tutkimuksia, joissa rikospsykologi Eddie 'Fitz' Fitzgeraldilla oli iso rooli. Kuten tyypillistä oli Fitzillä itselläänkin ongelmia: aviohuolia, uskottomuutta, alkoholia, ketjussa polttamista, peliriippuvuutta ja paha suu. Sikäli hän on siis sukua vaikkapa Houselle. Suusta kun vielä tuli teräviä, sarkastisia ja oikeaan osuvia kommentteja.


Fitziä esittämään tarvittiin myös karismaattinen näyttelijä, ja Robbie Coltrane oli mies paikallaan. Coltranen filmografia oli mittava jo ennen Crackeria, mutta nuorempi polvi muistaa hänet paremmin niin James Bond -elokuvista kuin Harry Potterin Hagridina. Fitzissä oli kuitenkin enemmän näyteltävää ja haastetta hänen tasoiselleen näyttelijälle.


Fitz ratkaisee -sarjan loi Jimmy McGovern, joka myös kirjoitti suurimman osan tarinoista, joita vuosina 1993-95 tehtiin 9 kappaletta (yhteensä 23 episodia). Loppupuolen tarinat käsikirjoitti alan arvostettu kynäniekka Paul Abbot. Kirjoittajista ja ohjaajista johtuen ei voi oikeastaan puhua aivan yhtenäisestä sarjasta, vaan formaatti kehittyi vuosien mittaan yhä kompleksisempaan suuntaan. Kuka on oikeastaan rikollinen ja kuka on puhdas. Myös poliisin roolia kyseenalaistettiin, eikä heitä ainakaan esitetty kovin mairittelevassa valaistuksessa. Sarjasta tuli vuosien mittaan yhä yhteiskunnallisempi.


Näyttelijät tekivät ylipäänsä hyvää työtä, mutta pari mielenkiintoista näyttelijää sattui kertomuksessa samaan saumaan. Eräässä tarinassa Robert Carlyle esittää Albie Kinsellaa, josta tulee tappaja, ja joka tappaa myös poliisiaseman pomon. Carlyle on nähty unohtumattomana Begbienä Trainspottingissa, hän on myöskin piipahtanut Bondissa lukuisten muiden elokuvatöiden lomassa, mutta tehnyt myös yhden mainion oman sarjan, Ylämaan kettu /Hamish Macbeth (1995-97). Surmatun pomon tilalle tulee uusi mies, Charlie Wise, jota esittää Ricky Tomlinson. Mies joka tulee uniinkin, jos on katsonut Sohvanvaltaajat/The Royle Family (1998-) -sarjaa.


Fitzistä tehtiin oma sovellus jälleen USA:ssa, Manchester oli vaihtunut Los Angelesiin, mutta homma ei oikein ottanut tuulta purjeisiin, vaan se kuopattiin vähin äänin yhden kauden jälkeen. Britti-Fitzistä tehtiin myöhemmin parikin pidempää tv-elokuvaa (1996 ja 2006), mutta niihin ei saatu enää samaa imua kuin sarjassa oli ollut.


Teacher: Please don't smoke sir, this is a school. 
Fitz: That's where I started.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti